Презентація "Робота асистента вчителя"

Про матеріал
Презентація на тему "Робота асистента вчителя з дітьми з особливими освітніми потребами".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Робота асистента вчителя в інклюзивному класіТихенька Поліна Едуардівна. Асистент вчителя у 8 класіНовоукраїнського ЗЗСО Вугледарськаї міської ради

Номер слайду 2

Освіта: вища у 2020 році закінчила Маріупольський державний університет та здобула професійну кваліфікацію «Бакалавр освіти. Вчитель історії»Досвід роботи: 2021-2022 н.р. – асистент вчителя у 5 кл. 2022 р. – по т. ч. – асистент вчителя у 8 кл.

Номер слайду 3

Мій стиль роботи. Розкривати потенціал дитини. Прислуховуватися до думки дитини. Вчити дитину самостійності, відповідальності, самоконтролю. Запобігати і адекватно реагувати на зміни в психічній діяльності, поведінці та загальному стані дитини. Бути в постійному пошуку нових, сучасних методів навчання.

Номер слайду 4

Форма роботи Навчальна робота Співпраця з педагогами Індивідуальний супровід Виховна робота Співпраця з батьками

Номер слайду 5

Організація роботи асистента вчителя під час дистанційного навчання:організовує спільно з учителями освітній процес з використанням технологій дистанційного навчання;забезпечує комунікацію закладу освіти та батьків (інших законних представників дитини) з метою організації навчання учнів з особливими освітніми потребами;координує дистанційне навчання з батьками (іншими законними представниками) дитини, у тому числі завчасно попереджає про зміни розкладу, необхідні навчально-дидактичні матеріали тощо;здійснює підготовку матеріалів для дистанційного навчання для учнів з особливими освітніми потребами, у тому числі консультує батьків щодо їх використання;забезпечує підготовку індивідуальних завдань та адаптацію їх до використання в умовах дистанційного навчання;забезпечує індивідуалізацію технологій дистанційного навчання з урахуванням особливих освітніх потреб, у тому числі обирає відповідні інструменти, консультує батьків щодо технічних особливостей їх використання з учнями з особливими освітніми потребами;асистує вчителю під час проведення дистанційних занять, до прикладу: допомагає вчителю під час поділу учнів на пари і групи в ZOOM-конференціях, може приєднуватись до будь-якої пари/групи в будь-який момент, допомагати та виправляти помилки, слідкувати за підняттям рук учнів;надає учню та його батькам (іншим законним представникам) рекомендації щодо дотримання норм при користуванні комп’ютерною технікою.

Номер слайду 6

Домашні завдання: учениця виконує завдання без комп’ютера у зошиті (вправа з підручником, вправа, яку задав учитель на онлайн-уроці) або якщо вчитель дає завдання на онлайн-уроці (наприклад онлайн-опитування чи переглянути презентацію та виписати головне) ми разом з ученицею виконуємо її разом. Якщо урок завтра вчитель дає завдання, яке не передбачає використання комп’ютера. Під час використання в навчанні технічних засобів вчитель чергує види навчальної діяльності (проводить вправи з рухової активності або вправи гімнастики для очей).

Номер слайду 7

Спільна робота вчителя та асистента вчителя: Обговорити можливості учня з ООП, його сильні та слабкі сторони. Відвідувати зустрічі зі складання ІНП, ІПР. Обговорити бажані результати для учня. Обговорити освітні, поведінкові та емоційні ціліОбговорити підготовку матеріалу та зміну навчального плану з огляду на потреби учня. Регулярно зустрічатись, щоб обговорити досягнення учня з ООП. Обговорити реальний етап навчальних досягнень учня з ООП, його відповідність очікуванням, виконання ІНП, ІПР. Чітко висловити результати та обмінятись досвідом. Обговорити конкретні стратегії, діяльність.та результати, виконання завдань ІНП. Обговорити розташування робочого місця.  Обговорити необхідність гнучкого розкладу відвідування уроків учнями з ООП. Обговорити спостереження. Обмінятись інформацією. Обговорити пропозиції щодо доповнення ІНП, ІПР (чи внесення змін). Обговорити інформацію про учня. Дотримуватися конфіденційності. Обговорювати інформацію про поточний стан справ.

Номер слайду 8

Плюси навчання дитини з ООП в інклюзивному класі: Для дітей з ООП:– поліпшення когнітивного, моторного, мовленнєвого, соціального та емоційного розвитку дітей завдяки спілкуванню з однолітками.– функціональне оволодіння вміннями та навичками.– орієнтація на сильні якості та здібності дитини  в процесі навчання.– участь в громадському житті та налагодження дружніх стосунків з іншими дітьми.

Номер слайду 9

Для інших дітей:– формування толерантного ставлення та природного сприйняття людей з різними особливостями.– налагодження та підтримка дружніх стосунків з людьми, що відрізняються від них.– соціальне співробітництво з людьми, що мають відмінності від них.– формування нестандартного підходу та винахідливості для досягнення спільного результату. Для педагогів:– краще розуміння індивідуальних особливостей учнів.– оволодіння різноманітними педагогічними методиками для ефективної роботи з урахуванням індивідуальностей.– наближення до дитячого сприйняття для кращого розуміння різних ситуацій, та формування цілісної картини.

Номер слайду 10

Взаємодія класу з дитиною з ООП: Однокласники ніколи не виявляють неповагу до дитини з ООП;Часто розповідають такій дитині про свої хоббі та інтереси;Не вказують на недоліки дитини з ООП;Завжди підтримують та допомагають(якщо це необхідно).

Номер слайду 11

Зразок оформлення щоденника спостережень за дитиною з ООПhttps://docs.google.com/document/d/1d. Ejp. Kb. Fn85 Xq. QN0 Xtoev. Lr. Mj6m. Ii. MXdt. Un1 TFcsc. DE4/edit

Номер слайду 12

Творчі роботи Міросєді Ганни (портфоліо)

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Досягнення (учня з ООП) На зауваження реагує позитивно, старається виправитися. На уроці сидить самостійно, слухає пояснення вчителя та відповіді однокласників. Виявляє інтерес до навчання (хочу писати, «я сама» і т. д.) Списує з книжки, екрана телефона, листка (друкований і письмовий текст), пише під диктовку. На уроках української лутератури читала вірші на пам’ять. Чує прохання мами з першого разу (зі слів мами). Під час перерв грає в ігри, малює, повторює домашнє завдання. Не перебиває мою розмову з мамою, займається своїми справами. Самостійно одягається та взувається, коли йде додому.

Номер слайду 15

Дистанційне навчання

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Завдяки інклюзивній освіті дитина з особливостями вчиться життєдіяльності в суспільстві здорових людей, у неї формується направленість до нормального, повноцінного життя, і головне – в тісному співробітництві з сім’єю, сформувати у дитини сприйняття своєї хвороби не як обтяжливої життєвої обставини, а як певного образу життя. Отже, роль асистента вчителя у навчально-виховному просторі дитини з особливими освітніми потребами надзвичайно велика. Виконуючи свою місію, асистент має стати для свого підопічного наставником, вихователем, другом, який щохвилини, щосекунди поруч. Він розуміє не лише слова та думки дитини, а й її погляд, відчуття, душевний стан.

Номер слайду 19

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Липовских Наталия
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 січня
Переглядів
439
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку