Презентація "Робота з обдарованими учнями на уроках англійської мови та в позаурочний час"

Про матеріал
Одним з основних завдань на уроках англійської мови ставиться формування творчо активної, всебічно розвиненої особистості. Презентація містить добірку матеріалів з досвіду роботи по формуванню творчих здібностей школярів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала вчитель англійської мови Коротиш тетяна миколаївна. Робота з обдарованими учны Робота з обдарованими учнями на уроках англійської мови та в позаурочний час.

Номер слайду 2

Відомо, що майбутнє людської цивілізації залежить виключно від реалізації обдарованих людей. Саме тому одним з основних завдань на уроках англійської мови ставиться формування творчо активної, всебічно розвиненої особистості. Робота над формуванням творчої особистості учнів англійської мови у 3 – 11 класах та в позаурочний час націлена відповідно до державних документів:1) Указ президента “Про національну програму “Діти України” (1996);2) Комплексна програма Кабміну про пошук, навчання та виховання (1997);3) Доктрина національної освіти (2002р.);4) Державна цільова програма роботи з обдарованою молоддю на 2007 - 2010 обдарованою молоддю на 2007 – 2010 1) Указ президента “Про національну програму “Діти України” (1996);2) Комплексна програма Кабміну про пошук, навчання та виховання (1997);3) Доктрина національної освіти (2002р.);4) Державна цільова програма роботи з обдарованою молоддю на 2007 - 2010 рр.

Номер слайду 3

За роки роботи було створено оптимальні умови для виявлення обдарованої молоді і надання їй підтримки в розвитку творчого потенціалу, самореалізації та постійного духовного самовдосконалення.

Номер слайду 4

В роботі з обдарованими учнями використовувалися придбані таблиці і плакати для розвитку мовних, лексичних, фонетичних, граматичних, мовленнєвих умінь та навичок учнів з говоріння, письма, монологічного мовлення.

Номер слайду 5

Для розвитку монологічного мовлення учнів, підвищення їхнього рівня володіння мовою, для розширення світогляду обдарованих школярів та збагачення соціокультурних знань використовуються карти України, Європи та країн, мова яких вивчається.

Номер слайду 6

Великою допомогою для розвитку творчих здібностей школярів є папки ілюстративних матеріалів для вивчення лексики з опорою на зорові чинники.

Номер слайду 7

для активізації Індивідуальних здібностей обдарованих дітей використовуються дидактичні матеріали з розвитку граматичних , мовленнєвих, лексичних, правописних навичок учнів.

Номер слайду 8

Як правило, здібні учні виконують на уроці роботу швидше і для того , щоб дати можливість учневі розвиватися, використовується необхідна дидактична література, а також матеріали з папки “Робота з обдарованими учнями” для розвитку творчих навичок обдарованих дітей. Всі матеріали систематизовано у каталозі методичної та дидактичної літератури.

Номер слайду 9

Зазвичай обдаровані учні добре засвоюють навчальний матеріал . Тому на цьому етапі обдарованим учням пропонується індивідуальна програма, яка включає:1) диференційоване навчання;2) індивідуальний підхід;3) метод співробітництва і співтворчості;4) моніторинг рівня володіння учнів англійської мови з читання, письма, говоріння, аудіювання;5) рейтинг;6) позакласна робота.

Номер слайду 10

Диференційоване навчання застосовується на уроках англійської мови з метою індивідуального підходу до кожного учня в класі, а особливо для підвищення рівня володіння мовою здібних учнів, методичної допомоги слабким учням. Здібні учні працюють з дидактичною літературою, виконують творчі завдання на ксерокопіях, розгадують кросворди, чайнворди, анаграми, загадки, складають речення, діалоги, твори.

Номер слайду 11

На уроках англійської мови широко застосовується диференційний підхід під час виконання різноманітних тренувальних, контрольних, інтерактивних вправ, творчих завдань. Всі види робіт учнів фіксуються в учнівських зошитах або в їхніх мовних портфоліо. Зокрема застосовується прийом диференціації відомого педагога Шаталова, за яким сильні учні, які виконали завдання раніше, допомагають слабшим учням. Таким чином, здібні учні додатково розвивають свої здібності, вміння і навички, реалізують свій творчий потенціал, підвищують самооцінку. Диференціація застосовується також у різноманітних формах групової роботи.

Номер слайду 12

Різнорівневий індивідуальний підхід до учнів, в тому числі і до обдарованих, дає можливість формувати творчі здібності особистості школярів.

Номер слайду 13

Різновидом фіксації досягнень учнів з англійської мови є застосування методу мовного портфоліо, який є засобом розвитку інноваційної особистості учня та дієвим інструментом навчання іноземної мови, формування учнівської автономії у навчанні. В кожного учня, який вивчає англійську мову, є заведене портфоліо – папка документів з навчального предмета, який ведеться учнями за педагогічного супроводу вчителя.

Номер слайду 14

Ця папка містить мовний паспорт, що підсумовує лінгвістичну індивідуальність його власника, особисті досягнення у вивченні мови та особистий досвід. Портфоліо містить фото учня, автобіографію, критерії оцінювання навчальних досягнень учнів, табель оцінювання вчителем рівня володіння учнем іноземною мовою у вигляді графіка з указанням виду мовленнєвої діяльності.

Номер слайду 15

Портфоліо учня містить також мовне досьє, у яких школярі збирають зразки своїх творчих робіт, які включають проекти учнів, доповіді, реферати, кросворди з вивчених тем, ксерокопії творчих завдань, які підготував вчитель.

Номер слайду 16

Застосування методу портфоліо на уроках англійської мови підвищило мотивацію навчальної діяльності учнів з вивчення мови, дало можливість стимулювати вивчення мови, формувати інноваційну особистість учнів, формувати учнівську автономію обдарованих учнів, посильність освіти для кожного учня, аналізувати та усвідомлювати власний шлях навчання, а також впливати на нього.

Номер слайду 17

Учням подобається працювати з портфоліо, вони люблять переглядати його, часто беруть його додому, щоб порадувати своїми досягненнями батьків. Привабливою їм здається пропозиція забрати ці папки після закінчення школи як свідчення всіх їхніх досягнень за роки вивчення англійської мови у нашій школі. Радує той факт, що учні самостійно навчилися складати кросворди у різноманітних формах і видах, з будь – якої вивченої теми, застосовувати інтерактивний метод “мозкового штурму” для відтворення представленого матеріалу.

Номер слайду 18

Метод співробітництва і співтворчості для розвитку навичок обдарованих дітей використовується у групових формах навчання, а також при створенні проектів на задану тему. Як правило, обдаровані учні беруть на себе роль лідерів у виконанні завдань. Вони здатні розв’язати будь – яке завдання і допомогти зробити це іншим. Якщо учні працюють у групі, обдаровані учні представляють позицію цілої групи.

Номер слайду 19

Види групової роботи застосовуються у різноманітних лексичних іграх, мовних розминках. Такі форми роботи підтримують самореалізацію та розвиток вмінь здібних учнів.

Номер слайду 20

Успішним засобом розвитку творчих навичок обдарованих учнів на уроках англійської мови став рейтинг досягнень учнів. За кожну отриману учнем оцінку 10, 11 та 12 балів вони отримували відповідну наклейку з надписами “Молодець!”, “Відмінно!”, “Розумничок!” В кінці року було підраховано наклейки і за більшою їх кількістю було названо переможців.

Номер слайду 21

Наклейки стали засобом мотивації навчання з англійської мови, адже багато учнів мали бажання отримати їх побільше, а, значить, отримати високі оцінки. Учні мали змогу індивідуально оцінити свій творчий потенціал, підраховуючи наклейки та зрівнюючи їхню кількість в інших учнів. Завдяки рейтингу збільшилася кількість здібних школярів. Учні самі обирали можливість заробити бонуси: шляхом кращого виконання домашнього завдання, підготовки проектів, написання контрольних робіт, участі в конкурсах, за допомогою захисту рефератів тощо.

Номер слайду 22

Позакласна робота з англійської мови проводиться з метою підтримки розвитку обдарованих дітей, розширення їхнього кругозору та збагачення їхнього потенційного словника, поглиблення соціокультурних знань учнів, максимального врахування їхніх особистих потреб. Наші учні приймають участь в олімпіадах та конкурсах з англійської мови, це охоплює матеріал багато ширший від того, який вивчається на уроках. Головною метою олімпіади є гармонійний розвиток особистості, створення умов для її індивідуальності.

Номер слайду 23

Позакласна робота з англійської мови проводиться і засобами драматичного гуртка. Гурток залучає учнів до неформального вивчення мови, коли ми ставимо лялькові вистави англійською мовою або проводимо виховні заходи іноземною мовою.

Номер слайду 24

Надалі робота з викладання англійської мови буде націлена на продовження розвитку умінь та навичок обдарованих учнів, досягнення високого рівня володіння мови, їхню здатність до успішної самостійної роботи, пошуку та аналізу, прагнення до самовдосконалення.

Номер слайду 25

Good luck!

pptx
Додано
30 вересня 2020
Переглядів
721
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку