Презентація "Роксолана"

Про матеріал
Дана презентація чудово підійде для проведення мультимедійного уроку з історії України. Містить інформацію про життя і діяльність Роксолани та її дітей. Кількість слайдів - 30
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Роксолана Жінка - легенда

Номер слайду 2

Роксолана Вона єдина жінка в султанському гаремі, що має офіційний титул. Вона - султанша Хасекі, і султан Сулейман поділяв з нею свою власть. Вона жінка, яка змусила султана назавжди забути про гаремі. Але в Європі вона відома більше під ім'ям Роксолана. Вся Європа хотіла знати подробиці про жінку, яка на останньому прийомі в палаці в сукню з золотої парчі піднялася з султаном на трон з відкритим обличчям!

Номер слайду 3

Роксолана (Анастасія Гаврилівна Лісовська) Тіціан 1550

Номер слайду 4

Походження Анастасія Гаврилівна Лісовська (народилася близько 1506 р. - померла близько 1558 р.) була дочкою священника Гаврила Лісовського з Рогатина - невеликого містечка на Західній Україні, розташованого на південний захід від Тернополя.

Номер слайду 5

Руські бранки Перша половина XVI ст. була часом, коли турки разом із підвладними їм татарами нещадно грабували території південно-східної Європи. «Священна війна мусульман за свою віру мала на меті поневолення християн і виправдовувала будь-які злодіяння. В 1512 р. хвиля спустошливих набігів докотилася і до сучасної Західної України, що перебувала тоді під владою Речі Посполитої. Історики вважають, що в цьому нападі брала участь армія чисельністю в 25 тис. осіб. Загарбники пройшли від пониззя Дніпра до Карпат. Через всю Україну тяглися сумні дороги невільників - в кримське місто Кафу (сучасна Феодосія), на найбільший ринок рабів, а потім через море в Стамбул. Цей шлях пройшла в числі інших полонянок і попівська дочка з містечка Рогатин (тепер Івано-Франківська область) Настя Лісовська.

Номер слайду 6

Сулейман I Прекрасний. Тіціан 1530

Номер слайду 7

"Роксолана і султан" Карл Антон Хакель, 1780

Номер слайду 8

Апартаменти валіде в палаці Топкапи (валіде і її служниці) — сучасна експозиція

Номер слайду 9

Діти Сулеймана і Роксолани Народила султану 6 дітей — 5 синів (першого — в 15 років) і доньку Міхрімах. Мехмед (тур. Mehmed) (1520 — †1542) Міхрімах (тур. Mihrimah) (1522 — †1578) Абдуллах (тур. Abdullah) (1523 — †1526) Селім (тур. Selim) (1524 — †12.12. 1574) Баязид (тур. Bajezid) (1525 — †28.11. 1562) Джихангір (1530 — †27.11. 1553).

Номер слайду 10

Діти Сулеймана і Роксолани За переказами, Сулейман найбільше любив свою єдину дочку Міхрімах. У 1539 році її видали заміж за Рустем-пашу, який 28 листопада 1544 року став великим візирем. Сулейман також збудував на честь доньки мечеть. З-поміж синів батька пережив лише Селім. Інші загинули в ході боротьби за трон. В тому числі і син Сулеймана від третьої дружини Махідевран Султан — Мустафа. За переказами, Джихангір ніби-то помер з жалю за своїм братом (але насправді вмер через те, що Мустафа призвичаїв його до опію). Баязид, одразу після смерті матері, підняв повстання проти батька і брата, зазнав поразки, переховувався в Персії та був там страчений за наказом Сулеймана. Вирок смерті, виданий султаном, було виконано 28 листопада 1562 року.

Номер слайду 11

Мехмед (тур. Mehmed) (1521 - 1543) Старший син Хюррем Мехмет був улюбленцем Сулеймана. Саме Мехмета Сулейман готував до престолу. У 21 рік помер від сильної застуди або віспи. У нього була улюблена наложниця, яка після його смерті народила дочку Хюма-Шах Султан. Дочка Мехмета прожила 38 років, і у неї було 4 сина та 5 дочок. Існує легенда, що коли Мехмет був призначений правителем Маніси, то Махідевран, що б не було суперників у її сина-Мустафи, підіслала Мехмету наложницю, яка хворіла на віспу. Незабаром, Мехмет заразився хворобою і помер. Смерть улюбленого сина стала для Сулеймана невтішним горем. Він три дні просидів біля тіла Мехмеда і лише на четвертий день прокинувся від забуття і дозволив поховати покійного. В честь покійного сина за наказом султана була споруджена величезна мечеть Шехзаде Джамі. Її будівництво було завершено в 1548 р.

Номер слайду 12

Селім II. Син Роксолани і Сулеймана

Номер слайду 13

Особисте життя Селіма Одинадцятий султан Османської імперії, правив в 1566-1574рр. Дружина Селіма - Нурбану Султан. Коли Селім став намісником у провінції, Хюррем Султан, порушивши традиції, не поїхала з ним, а залишилася в палаці Топкапи. Нурбану швидко обкрутила Селіма, який залишився зовсім один. Коли ж Селім зійшов на престол, вона з легкістю прибрала до рук гарем, так як на той момент Хюррем Султан вже померла і Валіде Султан в гаремі не було. В гаремі Селіма розпоряджалася Нурбану, яка, будучи матір'ю його старшого сина і спадкоємця Мурада, володіла титулом першої дружини. Вона була фавориткою султана, і він її любив. Венеціанський посол Джакопо Сорандзо писав у 1566 р.: «Кажуть, що Його Величність палко і віддано любить «хасекі» як за її красу, так і за її надзвичайний розум». У 1559 р. у Селіма і Нурбану народилася донька Фатіма, після чого Нурбану припинила народжувати. Ставши султаном, Селім взяв у свій гарем ще кілька наложниць, і вони народили йому ще вісім дітей, в тому числі шість синів. Тим не менш Нурбану раніше була його фавориткою. Як зауважив венеціанський посол Анжреа Бадоара в 1573 р., «її називають «хасекі», і Його Величність всіляко благоволить до неї».

Номер слайду 14

Міхрімах Султан. Дочка Роксолани і Сулеймана

Номер слайду 15

Міріам (Міхрімах) (тур. Mihrimah) (1522 - 1578) Міхрімах Султан була не тільки єдиною дочкою султана Сулеймана і його дружини «що сміється» слов'янки Хюррем Султан, але й однією з небагатьох османських принцес, які зіграли важливу роль в управлінні Імперією. Міхрімах народилася в 1522 році в палаці Топ-Капи. Султан-Законодавець обожнював свою златовласу дочку і виконував всі її примхи. Міхрімах отримала чудову освіту і жила в розкішних умовах. У віці 17 років в 1539 році Міхрімах отримала пропозицію руки від губернатора далекосхідної провінції Діярбакир Рюстем Паші. Весілля Міхрімах Султан і Рюстем паші, якого прозвали Кульгавий Рюстем, збіглася з торжеством обрізання принців Байязита і Джіхангіра і проходила на площі Іподрому. Часто говорять, що саме Хюррем видала заміж дочку за Рустем Пашу, але варто згадати правила та ісламські традиції того часу, згідно з якими дівчата видавалися заміж не за порадою матері, але лише зі згоди батька нареченої, який обумовлював всі умови майбутнього шлюбного договору (никяха). А це доводить, що в будь-якому випадку, Рустем Паша користувався величезною довірою з боку Султана. Паша після одруження став головним візиром і з 1544 по 1561 років з дворічною перервою був главою всіх пашів і головним візиром Імперії. Протягом всього свого життя Міхрімах Султан брала активну участь у державних справах. Згадується навіть про те, що, наполягаючи на поході батька проти Мальти, Міхрімах на свої особисті заощадження була готова спорудити 400 військових кораблів. Як і її відома мати, Міхрімах вела листування з польським королем Зигмундом II.

Номер слайду 16

Діяльність Міхрімах Між 1540 і 1548 роками Міхрімах замовляє самому блискучому зодчому Прекрасної Порти, Синану побудувати на іншій, азіатській стороні Босфору, в пристамбульскому селі Ускюдар великий благодійний комплекс, що включає, прибережну мечеть Ускюдар, мусульманський навчальний заклад - медресе, початкову школу та лікарню. Але цього золотокосій принцесі виявилося замало і вже в 1562 році той же Сінан на найвищому пагорбі Константинополя, в районі старих фортечних воріт Эдірнекапи, починає будувати ще один комплекс, що включає мечеть Міхрімах, фонтан, лазні і медресе.

Номер слайду 17

Мечеть Міхрімах Султан

Номер слайду 18

Задушення Мустафи мініатюра XVI століття

Номер слайду 19

Смерть Мустафи Турецький історик Тальха Угурлуель вважає, що до страти Мустафу привели його власні амбіції і негативний вплив оточення — він відпустив бороду (шехзаде це дозволено тільки після сходження на престол) і створив власну тугру (персональний знак правителя), бо його переконали, що Сулейман вже старий (у 1553 йому було 58 років) і хоче посадити на престол саме Мустафу. Турецький історик Мустафа Армаган теж вважає, що Мустафа був необережний і амбітний — у нього був свій палац, своє військо, свої поети та письменники. У одному з інтерв'ю дослідник зазначив, що шехзаде Мустафа готувався до боротьби:«Кануні повинен був відправитися в похід на Іран, і, помітивши, що його син в таких обставинах налаштований проти нього, у Падишаха не залишалося іншого виходу, окрім як прибрати його».

Номер слайду 20

Семирічного сина Мустафи — Мехмеда — стратили кількома тижнями пізніше в місті Бурса

Номер слайду 21

Джахангір (1532 - 1553) Останній син Сулеймана і Хюррем. Народився хворою дитиною. У нього був горб та інші проблеми зі здоров'ям. Щоб заглушити постійну біль Джахангір пристрастився до наркотиків. Незважаючи на вік і хворобу, він був одружений. Страшна смерть (1553) його брата Мустафи, спровокована Роксоланою, так потрясла вразливого Джахангіра, що він захворів і незабаром помер. Скорботний батько на честь свого нещасного горбатого сина доручив Синану спорудити красиву мечеть в кварталі, який досі носить ім'я цього принца. Мечеть Джіхангір, збудована великим архітектором, зруйнувалася внаслідок пожежі і від неї до нашого часу нічого не збереглася.

Номер слайду 22

Шехзаде Баязид (тур. Bajezid) (1525 - 28 листопада 1562) Баязид був незрівнянно більш гідним наступником ніж Селім. Через кілька років між Селімом і Баязидом почалася громадянська війна, в якій кожного підтримували його власні місцеві збройні сили. Баязид, після невдалої спроби вбити Селіма, разом з 12 тисячами своїх людей ховався в Персії, став вважатися зрадником в Османській імперії, яка на той момент перебувала у стані війни з Персією. Селім з допомогою військ свого батька в 1559 р. завдав Баязиду поразки під Коньєю, змусивши його з чотирма синами і невеликою, але боєздатною армією шукати притулку при дворі шаха Ірану Тахмаспа. Тут Баязид був спочатку прийнятий з королівськими почестями та дарунками, належними османському принцу. На це Баязид відповів шаху подарунками, які включали п'ятдесят туркменських скакунів в багатій збруї. Потім був дипломатичний обмін листами між послами султана, які вимагали видачі або, на вибір, страти його сина, і шахом, який чинив опір і тому, й іншому, виходячи з законів мусульманської гостинності. Спочатку шах сподівався використати свого заручника для того, щоб поторгуватися щодо повернення земель у Месопотамії, що султан захопив під час першої кампанії. Але це була марна надія. Баязида взяли під варту. Зрештою шах змушений був схилити голову перед перевагою збройних сил османів і погодився на компроміс. За домовленістю принц повинен був бути страчений на перській землі, але людьми султана. Коли Баязид попросив дати йому можливість побачити і обійняти перед смертю своїх чотирьох синів, йому на шию накинули шнурок і задушили. Після Баязида були задушені чотири його сини. П'ятий син, всього лише трьох років зроду, зустрівся, за наказом Сулеймана, з тією ж долею в Бурсі, будучи відданими в руки виділеного для виконання цього наказу довіреного євнуха.

Номер слайду 23

Мечеть Сулейманіє (гробниця Роксолани і Сулеймана)

Номер слайду 24

Роксолана для Туреччини Іменем Роксолани – Хуррем - Султан названий район Аврет - базар в Стамбулі, де, за переказами, була продана в гарем турецького султана Настя Лісовська, а потім, вже будучи Хуррем - Султан, звела мечеть, притулок для вбогих, лікарні. З її ім'ям турки пов'язують низку архітектурних пам'яток у Стамбулі, значні економічні перетворення в країні. Усипальниця Роксолани – Хуррем - Хасекі - національна святиня Туреччини. Гробниця її чоловіка султана Сулеймана Пишного, з яким вона прожила в законному шлюбі 40 років, і усипальниця Хуррем-Султан - поруч. За тисячолітню історію Османської імперії удостоєна такої честі єдина жінка - Роксолана.

Номер слайду 25

Громадська лазня — Хасекі Хюррем Султан хамам, побудована в Стамбулі за наказом Роксолани

Номер слайду 26

Пам'ятна табличка на стіні хамаму, 2012

Номер слайду 27

1-а сторінка вакфійя на комплекс Хасекі Хюррем Султан в Єрусалимі XVI століття

Номер слайду 28

Лист Роксолани до Сигізмунда Августа 1549 рік

Номер слайду 29

В Україні про неї написані драма Гната Якимовича «Роксоляна» (1869) історична повість М. Орловського «Роксолана або Анастасія Лісовська» історична праця українського ученого-східознавця А. Кримського «Історія Туреччини» (1924) повість Осипа Назарука «Роксоляна» (1930) оповідання для дітей Антіна Лотоцького «Роксоляна. Історичне оповідання XVI століття» (1937) роман Миколи Лазорського «Степова Квітка» (1965) літературно-історична стаття Ірини Книш «Імператорська карієра Анастазії Лісовської» (1966) нарис Юрія Колесниченка «Султанка з Рогатина» (1966) історична повість Сергія Плачинди «Неопалима купина» (1968) поема Любові Забашти «Роксоляна. Дівчина з Рогатина» (1971) роман Павла Загребельного «Роксолана» (1980) стаття Євгена Крамара «Славетна українка в султанському дворі» (1984) повість Юрія Винничука «Житіє гаремноє» (1996) есе Павла Романюка «Роксолана» (1999).

Номер слайду 30

Площа в Рогатині з пам'ятником Роксолані, 2008

ppt
До підручника
Історія України 8 клас (Сорочанська Н.М., Гісем О.О.)
Додано
26 листопада 2019
Переглядів
6284
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку