Презентація "Роль асистента вчителя в інклюзивному класі"

Про матеріал

Зміст матеріалу.1. Роль асистента вчителя в інклюзивному класі. 2. Функції асистента вчителя. 3. Обов'язки вчителя та асистента вчителя. 4. Основні моделі спільного викладання в класі. 5. Модель співпраці. 6. Яким є успішний асистент учителя.7. Яким є успішний асистент учителя.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Роль асистента вчителя в інклюзивному класіОсновне завдання – допомога вчителю в забезпеченні особистісно-зорієнтованого, індивідуального підходу в освітньому процесі, зокрема у створенні індивідуальної програми розвитку для дитини з особливими освітніми потребами. Оформлює та веде відповідну документацію. Забезпечує пізнавальну активність дітей з ООП. Спостерігає за поведінкою, успіхами, труднощами дитини, надає поради та пропозиції.

Номер слайду 2

Функції асистента вчителя  постійно спілкується з батьками, надаючи їм необхідну консультативну допомогу; інформує членів команди супроводу та батьків про досягнення учня. допомагає в організації навчально-виховного процесу; надає допомогу учням з ООП; проводить спостереження за дитиною з метою вивчення її індивідуальних особливостей; допомагає концентрувати увагу, сприяє формуванню саморегуляції та самоконтролю учня; співпрацює з фахівцями, які працюють з дитиною з ООП та приймають участь у розробленні ІПР, забезпечує разом з іншими працівниками здорові та безпечні умови навчання, виховання та праці;веде встановлену педагогічну документацію; разом із вчителем формує учнівське портфоліо. співпрацюючи з вчителем класу, надає освітні послуги, спрямовані на задоволення освітніх потреб учнів; здійснює соціально-педагогічний супровід дітей з ООП; дбає про професійне самовизначення та соціальну адаптацію учнів; сприяє розвитку дітей з ООП, поліпшенню їхнього психоемоційного стану; стимулює розвиток соціальної активності дітей, сприяє розкриттю їх здібностей, талантів, шляхом їх участі у науковій, художній творчості; створює навчально-виховні ситуації, обстановку оптимізму та впевненості у своїх силах і майбутньому. разом з командою супроводу розробляє ІПР; вивчає особливості діяльності й розвитку дітей з ООП;оцінює навчальні досягнення учня; оцінює виконання ІПР; вивчає та аналізує динаміку розвитку учня..разом з вчителем аналізують відповідність вимог навчальної програми та методів, що використовуються на уроці; визначають актуальні і потенційні можливості дитини з ООП; з’ясовують у чому учень потребує підтримки і якого характеру.

Номер слайду 3

Обов’язки вчителя та асистента вчителя. {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Обов’язки вчителя. Спільна робота вчителя та асистента вчителя. Обов’язки асистента вчителя. Оцінити навчальні потреби учня з ООП, його сильні та слабкі сторони. Обговорити можливості учнів з ООП, його сильні та слабкі сторони. Брати участь у складанні ІПР. Вести спостереження за особливостями психофізичного розвитку учнів з ООП. Оформлювати встановлену педагогічну документацію. Спланувати роботу на уроці, відобразити у конспекті уроку адаптовані та модифіковані завдання для учнів з ООП. Обговорити необхідні адаптації та модифікаціїнавчального матеріалу з огляду на потреби учнів та відповідно до ІПР. Адаптувати/модифікувати навчальний матеріал для учнів з ООП; за потреби виготовляти потрібні наочні, роздаткові та інші матеріали. Виконувати план уроку. Спостерігати за процесомнавчання, за потребидопомагати учням з ООП. Залучати учнів з ООПдо виконання окремихвидів діяльності спільноз класом. Аналізувати ефективність застосованих методів навчання Проводити додатковепояснення учням з ООП,корегувати їх навчальну діяльність. Формувати та сприяти закріпленню конкретних умінь, навичок. Слідкувати за динамікою розвитку учнів з ООП та оцінювати її. Слідкувати за виконанням ІНП. Обговорити спостереження. Обмінятись інформацією. Обговорити пропозиції щодо доповнення ІНП, ІПР (чи внесення змін)Надавати вчителю інформацію щодо навчальної діяльності учнів з ООП. Спостерігати за поведінкою учнів та надавати інформацію вчителю. Вести щоденник спостережень. Оформлювати портфоліо учнів з ООП. Звітувати перед батьками та психолого-педагогічним консиліумом щодо навчальних досягнень учнів з ООП. Обговорити інформацію про учнів з ООП. Дотримуватися конфіденційностіЗвітувати перед психолого-педагогічним консиліумом щодо динаміки розвитку учнів з ООП. Консультувати батьків

Номер слайду 4

Основні моделі спільного викладання в класіМодель консультування. Вчитель може виступати консультантом асистента у питаннях адаптації та модифікації навчальних завдань. Модель навчання Вчитель та асистент вчителя по черзі навчають один одного з тих питань, в яких вони є компетентними. Модель співпраці Передбачається розподіл обов’язків між вчителем та асистентом.

Номер слайду 5

Модель співпраціПідтримуюче викладання. Цей підхід також відомий як «один викладає, інший допомагає», або «ведучий і помічник». Паралельне викладання. Паралельне викладання відбувається тоді, коли педагоги працюють одночасно з різними групами учнів в одному класі. Додаткове викладання практикується тоді, коли треба, щоб один з педагогів підсилив якість викладання іншого педагога. Викладання в команді це одночасне/почергове ведення уроку двома педагогами. За такої форми спільного викладання учні взаємодіють з усіма вчителями в класі, що є ключовим для дітей з ООП.

Номер слайду 6

Яким є успішний асистент учителя. Володіє законодавчо-теоретичною базою знань:- основи законодавства України про освіту;- міжнародні документи про права людини й дитини;- державні стандарти освіти;- індивідуальні аспекти розвитку дітей з особливими освітніми потребами;- норми й правила ведення документації. Володіє практичними навичками:- застосування професійних знань у діяльності;- здійснення педагогічного супроводу дитини з особливими освітніми потребами в умовах інклюзивного навчання;- вміння налагоджувати міжособистісні стосунки між усіма суб’єктами освітнього процесу. Володіння особистісними якостями:- застосування професійних знань у діяльності;- здійснення педагогічного супроводу дитини з особливими освітніми потребами в умовах інклюзивного навчання;- вміння налагоджувати міжособистісні стосунки між усіма суб’єктами освітнього процесу.

Номер слайду 7

Висновки. Пріоритетними напрямами діяльності асистента є сприяння соціальній, емоційній та когнітивній адаптації кожної дитини з тим, щоб вона відчувала себе неповторним, повноцінним учасником суспільного життя. У класах, де навчаються учні з різними рівнями розвитку та здібностей, педагоги мають підтримувати один одного у застосуванні найефективніших стратегій навчання. Якщо у школі створено доброзичливу, невимушену атмосферу, якщо тут визнають унікальність кожного (і педагога, і учнів) та підтримують їх, це суттєво підвищує ефективність навчання. Школа, клас мають стати рідними для учнів та їхніх родин. На мою думку, найголовніша роль ассистента учителя – створення корекційного середовища для дитини з ООП. Виконуючи свою місію, асистент учителя повинен стати для такої дитини наставником, вихователем, другом, який щохвилини, щосекунди, щомиті поруч. Він розуміє не лише слова і думки дитини, а й її погляд, відчуття, душевний стан. Успіхів нам усім у цій нелегкій справі!

pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Методичні рекомендації
Інкл
Додано
21 вересня 2021
Переглядів
5951
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку