Презентація "Роман у віршах "Маруся Чурай" Ліни Костенко"

Про матеріал
Презентація до уроку української літератури в 11 класі "Роман у віршах "Маруся Чурай" налічує 22 слайди.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Роман у віршах Ліни Костенко «Маруся Чурай» - перлина української літератури XX сторіччя

Номер слайду 2

Змири гординю, приклони коліна, Торкнись душею їхньої строки, Чурай Маруся, Леся, горда Ліна Богині слова і святі жінки ... В.Ковтуненко

Номер слайду 3

Красива ж я була, правда? Схожа на свою матір. Смілива я була, правда? Схожа на свого батька. Співуча я була, правда? Схожа на свій народ. «Маруся Чурай» Л. Костенко

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Народилася у Полтаві в родині урядника Полтавського козацького полку Гордія Чурая 25 січня 1625 року

Номер слайду 6

Іван Іскра

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

За роман у віршах «Маруся Чурай» та збірку «Неповторність» Ліна Костенко в 1987 році удостоєна Державної премії імені Т.Г.Шевченка. Ліна Костенко сказала: «Нагороду, освячену іменем Шевченка, розглядаю так, щоб витримати суворий і вимогливий погляд великого поета нашого народу».

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Ця дівчина не просто так, Маруся. Це – голос наш. Це – пісня. Це – душа. Ліна Костенко «Маруся Чурай IX розділів

Номер слайду 13

Роман у віршах — великий художній твір, якому поєднується епічний спосіб зображення життя через розгорнутий сюжет і систему подій, через змалювання сформованих характерів з глибоким ліризмом — віршованою, емоційно забарвленою мовою, з безпосереднім вираженням внутрішнього стану і почуттів автора.

Номер слайду 14

Багатотемність твору: кохання дівчини-козачки, яке відкривається безміром душевних граней та переживань — поетичних і трагічних; багатостраждальна українська історія з її трагічною героїкою; характеристика колоритних народних типів, взятих з різних «верств » українського життя XVIII ст.; сповнении пристрасті роздум про місію митця та його слова, поезії в людському житті загалом, і в українській долі — зокрема.

Номер слайду 15

Ідея твору - незнищенність українського народу та особистості з багатим духовним світом, глибока віра в її духовну силу й могутність.

Номер слайду 16

Проблематика роману сила й незбагненна часто безжальна логіка любові; батьки і діти; зіткнення духовного й матеріального, піднесеного й приземленого в людському житті; шляхетність і вірність як шлях порятунку, пристосуванство й зрада як шлях до загибелі; творець і суспільство, нелегка, але висбка місія митця в історії свого народу; славна й трагічна боротьба народу за свою державність .

Номер слайду 17

Літературне дослідження Скласти тези до характеристики образів, зачитати уривки з твору. І - Іван Іскра ІІ - Богдан Хмельницький ІІІ - Пушкар

Номер слайду 18

Компаративний аналіз «Маруся Чурай» Ліна Костенко «Лісова пісня» Леся Українка Жанр Основна проблема Проблематика твору Любовний трикутник Образи

Номер слайду 19

«Минуло небагато часу від виходу книги, а вона вже стала раритетом, предметом схвильованих виступів майстрів слова, про неї одразу ж з'явилися відгуки у пресі. Так розпочала свій шлях «Маруся Чурай» Ліни Костенко», — писав наприкінці 1980 р. літературознавець Павло Охріменко.

Номер слайду 20

Пам’ятник Марусі Чурай у Полтаві. 2006р. м. Полтаві. Драматичний театру ім. Гоголя. Автор - Анатолій Чернощоков Скульптор Андрій Споришев.

Номер слайду 21

Раїса Кириченко «Пісня про Марусю Чурай»

Номер слайду 22

Домашнє завдання: Написати лист Марусі Чурай

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Дашкова Наталія Валеріївна
    Дякую за цікавий матеріал, було корисно використати на уроці!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Українська література (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Авраменко О.М., Пахаренко В.І., Мовчан Р.В.)
Додано
16 січня 2022
Переглядів
3104
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку