Презентація. Роман В.Скотта "Айвенго"

Про матеріал
Презентація містить певні відомості про В. Скотта, його творчий портрет. Добу Середньовіччя. Поняття про історичний роман. Розкриває конфлікт роману "Айвенго". Систему образів роману.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Прекрасні узгір’я та полонини, великі ліси, де збирались ватаги відважних розбійників, селяни – раби, приречені на жалюгідне існування… На крилах часу ми знову перенесемося до Шотландії, з її високими горами, крутими ущелинами, прекрасними вересовими полями, дивовижними легендами, героїчною історією. Уже декілька століть читачі захоплюються точним зображенням середньовічної Англії, майстерно створеним Вальтером Скоттом. Творчістю цього великого митця захоплювалися всі. “ Великим талантом, що не має собі рівних…” називав письменника Й. В. Гете.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Роман (фр. roman – романський) – найбільш поширений у VІІІ – ХХ ст. жанровий різновид епосу, місткий за обсягом, складний за побудовою прозовий (рідше віршований) епічний твір.

Номер слайду 6

ІСТОРИЧНИЙ РОМАН – великий епічний твір, в якому долі персо-нажів визначаються історичними подіями. ІСТОРИЧНИЙ КОЛОРИТ – передача характерних ознак епохи.

Номер слайду 7

Словникова робота Панорама – вид на місцевість , що відкривається з високо розташованого місця; Великий , широкий простір, що його можна оглядати з певної відстані.

Номер слайду 8

Проблемне завдання З′ясувати , чи можна роман «Айвенго» назвати панорамою життя середньовічної Англії?

Номер слайду 9

КОНФЛІКТИ РОМАНУ ПОЛІТИЧНИЙ Ричард – принц Джон НАЦІОНАЛЬНИЙ Сакси - нормани СОЦІАЛЬНИЙ Багаті - бідні

Номер слайду 10

ПОЛІТИЧНА СИТУАЦІЯ В СЕРЕДНЬОВІЧНІЙ АНГЛІЇ АНГЛІЯ XII СТ. АНГЛОСАКСИ НОРМАНИ ФЕОДАЛИ СЕЛЯНИ КОРОЛЬ БАРОНИ ТАНИ ФРАНКЛІНИ ЙОМЕНИ ОРЕНДАРІ РАБИ

Номер слайду 11

СИСТЕМА ОБРАЗІВ ГЕРОЇ РОМАНУ ПОЗИТИВНІ НЕГАТИВНІ ТАНИ (Ательстан, Седрік, леді Ровена, Айвенго) СЕЛЯНИ (Гурт, Вамба, Локслі, Тук) КОРОЛЬ Ричард Левине серце НОРМАНИ (принц Джон, Бріан де Буагільбер ) ІУДЕЇ (Ісак, Ребека)

Номер слайду 12

Населення Англії ХІІ ст.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Середньовічні замки

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Вальтер Скотт без прикрас показує середньовічну дійсність. Деспотизм феодалів; жорстокість турнірів; дії лицарів – розбійників. Святковий зал Седріка чорний від сажі; столи не застелені; у кімнатах холодно, незатишно; під час обіду гості кидають собакам кості. Чи можна назвати Седріка Сакса справедливим? Який це герой: позитивний чи негативний?

Номер слайду 20

Cедрік .

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Пілігрим – паломник, що подорожував святими місцями, щоб позбутися хвороби, замолити свої гріхи.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

“ Лицарство – джерело найчистіших і найшляхетніших прихильностей, опора пригніченим, захист ображеним, оплот проти свавілля володарів”. В. Скотт

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Лицар повинен: Боротися за справедливість. Захищати знедолених. Завжди бути чесним і ввічливим. Допомагати товаришам у біді. Не зраджувати своєї віри. Не зраджувати товаришів. Боронити честь коханої дами. Бути милосердним і справедливим до ворога.

Номер слайду 31

А чи можна назвати турнір важливою подією в житті тогочасної Англії? Це розвага чи щось більше?

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Сенкан на тему «Лицарство» Опорні слова Людина , народ, лицар, патріот, турнір, справедливість, мужність, сміливість, подвиги.

Номер слайду 37

Широко представлені події середньовіччя(хрестові походи, лицарскі турніри, політичні протистояння саксів і норманів). У творі відображено конфліктні ситуації середньовічної Англії. Широка панорама населення, в романі представлені всі соціальні прошарки. В романі знайшли відображення традиції і звичаї епохи.

Номер слайду 38

Отже, ми довели, що роман В.Скотта «Айвенго» можна назвати широкою панорамою життя середньовічної Англії.

Номер слайду 39

Продовжте речення: З роману «Айвенго» ми можемо взяти такі історичні уроки… Роман нас навчає… Його потрібно читати для того щоб…

Номер слайду 40

Домашнє завдання Дібрати цитатний матеріал до образу Айвенго. *Створити малюнки «Яким я бачу Айвенго?»

ppt
Додано
22 вересня
Переглядів
44
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку