Презентація "Рослини Африки"

Про матеріал
Презентація на тему: "Рослини Африки" до уроків я досліджую світ у 4 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рослини Африки

Номер слайду 2

Хлібне дерево. Під назвою «хлібне дерево» об'єднані кілька близькоспоріднених видів рослин родини шовковицевих. Батьківщиною цих теплолюбних дерев вважається острів Нова Гвінея. Всі хлібні дерева швидко ростуть і відрізняються великою кількістю врожаю. При сприятливих умовах одне дерево приносить в рік до 200 плодів. Самі плоди мають округлу форму і досить значний вага — до 15-30 кг. Це найбільші фрукти з усіх, що ростуть на деревах.

Номер слайду 3

бавовняне дерево. Дерево виростає заввишки 60 — 70 м, має дуже широкий стовбур з підпорами дошкоподібних коренів. Стовбур і великі гілки густо вкриті дуже великими, колючими шпильками. Квіти великі, білого кольору. Вони розкриваються у посушливу пору року і запилюються кажанами.  Дорослі дерева щорічно дають декілька сотень плодів — великих (15 см) коробочок із насінням, що розкриваються. Внутрішні стінки коробочок покриті численними пухнастими жовтуватими блискучими волокнами, що нагадують бавовну.

Номер слайду 4

ебенове дерево. Найдорожчим деревом у світі вважається ебен. Вартість його сягає 100 тисяч доларів за 1 кубометр. Не дивно, що виробами з цього дерева можуть користуватися тільки дуже багаті люди. Це невеликі дерева, висотою близько 10 метрів при товщині стовбура до 1 метра. Колір деревини чорний або чорний з смугами сірого кольору. Ебен володіє високою щільністю і твердістю. У воді тоне.

Номер слайду 5

Червоне дерево. Червоне дерево — дуже міцне, важке, добре полірується. Забарвлення червоного дерева обумовлене присутністю барвників, що іноді екстрагуються для виготовлення фарб. Червоне дерево застосовують у   меблевій промисловості, для внутрішньої обробки квартир, пароплавів,  вагонів та ін.

Номер слайду 6

Залізне дерево. Деревина  залізного дерева відзначається великою твердістю, міцністю та високою густиною. Досягає 28 м у висоту і 50 см у діаметрі. Живе до 200 років. Деревина використовується в машинобудуваінні, для виготовлення художніх виробів

Номер слайду 7

баобоб. Баобаб є одним з найбільш товстих дерев у світі – при середній висоті в 18-25 м окружність його стовбура становить близько 10 метрів. Найбільші екземпляри цих видів дерев досягають до 40-50 метрів в обхваті. За різними оцінками тривалість життя баобабів коливається від 1000 років до 5500 тисяч років. Баобаб називають мавпячим хлібним деревом. Його плоди схожі на великі огірки, що полюбляють мавпи. 

Номер слайду 8

Равенала«дерево мандрівників» - цю назву рослина отримала через здатність накопичувати воду у стовбурі. За легендою, подорожні тамували нею спрагу. Проте вода всередині стовбура темна, смердюча і не придатна до вживання. Інше пояснення — віяло листків рослини росте зі сходу на захід, слугуючи компасом для мандрівників. Дерево мандрівників відоме тим, що у його запилені беруть участь лемури. Пилок переноситься на хутрі тварин.

Номер слайду 9

Верблюжа колючка. Має сильну кореневу систему, що сягає ґрунтових вод. Напівчагарник висотою 40-120 см з вертикально-стрижновою кореневою системою. Важлива кормова рослина пустельних ландшафтів, утворює зарості у степах, пустелях та напівпустелях.

Номер слайду 10

Ковбасне дерево. Це рослина з апетитними плодами-ковбасками, що звисають з гілок, росте тільки на африканському континенті. Незважаючи на те, що в їжу це рослина не вживають, воно має безліч цінних властивостей. З їх плодів виготовляють прикраси, посуд і чашки. Іноді плоди розмальовують і підвішують до стелі як амулети. Місцеві жителі підвішують плоди кигелии над входом у житло, так як вони вважаються священними і гарантують захист від злих духів. 

Номер слайду 11

Папая. Це досить високе, до 10 м заввишки і 30 - 50 см у діаметрі, швидкоростуче недовговічне дерево з трав’янистим стовбуром. Плоди папайї, які за формою та розміром нагадують величезну грушу або диню. Плоди соковиті, м’ясисті, завдовжки 8 - 50 см, вагою 2 - 8 кг. Плоди папайї їстівні. Папая не боїться хвороб. На дереві не приживаються паразити кімнатних рослин, не розвиваються хвороботворні бактерії.

Номер слайду 12

Гіднора африканська. Квітка велика (15-20 сантиметрів заввишки), з соковитою текстурою, трубчаста, має три отвори. Квітка паразит є свого роду складною тимчасовою пасткою. Жуки-скарабеї, які приваблюються запахом, потрапляють всередину квітки і не можуть звідти вибратися. Квітка тримає їх усередині досить довго, щоб комахи зібрали пилок з рильця в нижній частині трубки, але на відміну від хижих рослин він їх не переварює, а випускає через кілька днів.

Номер слайду 13

Дякую за увагу!

pptx
Додав(-ла)
Жила Анна
Додано
17 січня 2022
Переглядів
8077
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку