Презентація "Рослини карлики"

Про матеріал
Презентація на тему "Рослини карлики". Презентація може використовуватися у позашкільних гуртках.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рослини-карлики

Номер слайду 2

ВодоросліВодорості мешкають переважно у воді або дуже вологому середовищі, а їх неможливо розділити на окремі органи. Серед цих рослин зустрічаються справжні гіганти, наприклад, ламінарії або бурі водорості, які можуть витягуватися на 30-50 м, але є і мікроскопічні види розміром у кілька мікронів.

Номер слайду 3

Конофітум. У пустелях Південної Африки можна побачити конофітум. Він є листовим сукулентом, рослиною, що має спеціальні тканини для запасу води. У пустелі це є актуальним, як ніде. Вони являють собою два м'ясисті листки, що зрослися разом, форму мають шаро- або серцеподібну, а коротке стебло ховають під землею. Колір відрізняється від блідо-зеленого до коричневого, а розмір варіюється від кількох міліметрів до 5-10 сантиметрів.

Номер слайду 4

Гіббеум. Виростають на Півдні Африки. Вони являють собою два зрощені листи, через що місцеві жителі вигадують їм різні назви: пальці страуса, рот риби та інші. Латинська назва походить від слова «горб». Довжина листя - близько 1 см, рідко може доходити до 10 см. Гіббеум називають живим каменем, і він дуже популярний у культурі та домашньому вирощуванні.

Номер слайду 5

Блоссфельдія. Блоссфельдія – мешканець Південної Америки представник кактусових. Темно-зелені кулі, які видно над землею, – це стебла рослини, які часто бувають приплюснутими. На них немає ні колючок, ні пагорбів, проте є білі цятки. Бутони з'являються на вершині стебла, розкриваються білими квіточками, які цвітуть до 5 днів. Діаметр кожного стебла – 1-3 см.

Номер слайду 6

Мхи. Зазвичай окремі стебла мохів дуже маленькі, в довжину не перевищують півсантиметра, і лише окремі види (зазвичай підводні) можуть витягуватися до півметра. Відмінна риса мохів - відсутність коренів, квіток. Розмножуються вони з допомогою поширення суперечка. Мохи поширені по всій планеті і здатні виживати навіть у найнестерпніших умовах, наприклад, в Антарктиді. Мінімальний розмір моху – кілька міліметрів. Він росте зазвичай щільними групами, часто в сирих місцях або поблизу води. Мохи не тільки люблять болота, а й беруть активну участь у заболочуванні місцевості.

Номер слайду 7

Гелксіна. Гелксіна - повзуча рослина з маленькими листочками, що відноситься до сімейства кропив'яних, але мало чим нагадують власне кропиву. Виростає гелксина в тропічному кліматі, узбережжя Середземного моря, і навіть на Корсиці. Ця рослина стелиться землею, на довгих стеблах розташовуються групи темно-зелених листочків. Кожен листочок у діаметрі не перевищує 5 мм. Вона любить теплий клімат і затінені місця, тому в природі можна зустріти цілі галявини в тіні дерев, що заросли ажурним килимом. Або кам'яні огорожі, обсипані дрібними листочками. Гелксина дуже популярна як кімнатна рослина за її симпатичний вигляд і відносну простоту в користуванні.

Номер слайду 8

Ряска. Якщо не дбати про свій став, одного разу можна виявити, що він покритий щільним зеленим килимом. Придивившись ближче, можна побачити безліч крихітних листочків. Якщо потягнути за нього, можна виявити довге коріння, яке йде під воду. Це і є ряска. Вона поширена на всій планеті, любить як помірний, так і спекотний клімат, але росте тільки у прісній стоїчій воді. Цвіте ряска дуже рідко, і квіточки у неї дрібні та непоказні. Цю рослину використовують у сільському господарстві як корм для деяких тварин, наприклад, свиней або гусей.

Номер слайду 9

Нертера. Нертера відома своїми видами під час появи плодів. Тоді витягнуті блискучі зелені листочки покривають намистини яскраво-червоних ягід. Виглядає справді дуже красиво. Нертера є ґрунтопокриваючою рослиною. Сама її назва походить від грецького слова, що означає "невеликий". Росте у тропіках та субтропіках, зустрічається у Південній Америці, Південній Азії, Океанії. Листочки у нертери дуже дрібні, всього півсантиметра в діаметрі, і так як вона килимом покриває землю, її часто плутають з гелскіна. Але варто дочекатися появи ягід, як усе стає на свої місця.

Номер слайду 10

Вольфія шаровидна. Вольфія куляста - найменша рослина у світі. Всі представники сімейства Вольфія характеризуються крихітним розміром, але діаметр кулястої коливається від 100-200 мікрометрів до 0,5 мм. Плаває на поверхні води, біля самих берегів. Віддає перевагу теплому клімату, і першорядний ареал її проживання - азіатські тропіки і субтропіки. Вже звідти вона була занесена до Південної та Північної Америки. Рослина є витягнутими листочками, на яких з'являються квіточки. Ці квітки настільки маленькі, що розглянути їх можливо тільки в мікроскоп, а спосіб їх запилення та утворення насіння досі вивчаються вченими.

pptx
Додано
27 грудня 2022
Переглядів
595
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку