Презентація "Розділові знаки між частинами складносурядного речення"

Про матеріал
Презентація до уроку української мови у 9-му класі на тему: "Розділові знаки між частинами складносурядного речення".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Культура мовлення. Вітаємося правильно. Вранці – форма Р.в. – Доброго ранку. Вдень – форма Н.в. – Добрий день. Вечері – форма Н.в. – Добрий вечір

Номер слайду 2

Розділові знаки між частинами складносурядного речення

Номер слайду 3

Мета урокупоглибити знання учнів про складносурядні речення; формувати вміння правильно розставляти розділові знаки між його частинами;- розвивати творчі вміння моделювати складносурядні речення, використовувати їх в усному та писемному мовленні;- виховувати почуття патріотизму, толерантності, наполегливості.

Номер слайду 4

Епіграф (аутотренінг): Я - дев’ятикласник Я – особистість творча Я – наполегливий Я - цілеспрямований Я - успішний

Номер слайду 5

Мовна розминка(орфографічна хвилинка)1. Пр…мудрий, пр...чудовий, пр…красна.2. Пр…сісти, пр…їжджати, пр…клеїти.3. Ро…повісти, бе…турботний, ро…казаний.4. …писати, …тертий, …фотографувати.

Номер слайду 6

Мозковий штурм(незакінчене речення)Складне речення – це речення, яке…Складносурядним називається речення…. Частини складносурядного речення поєднуються між собою…Сполучники сурядності поділяються на такі групи: …

Номер слайду 7

Довкола будиночків цвів бузок, і на білі стіни падала прозора тінь від листя. Нас розлучали з рідними, з життям і навіть - з мрією, але ніщо й ніколи нас не розлучало з вірою. Чарівне море, та наймиліша серцю таки земля . То мати гукає, то мати шепоче, Мене виряджаючи в дальню дорогу. КОМАМіж частинами складносурядних речень, з'єднаних єднальними, протиставними і розділовими сполучниками, ставиться кома.

Номер слайду 8

На хвилину раптом стихли голоси і спинилися тіні. Мабуть, батько ще дужче посивів і мати ще дужче зігнулася. Тільки невсипуще море бухає десь здалеку та зорі тремтять в нічній прохолоді. КОМА не ставиться1). мають спільний другорядний член або спільне вставне слово і поєднуються неповторюваними сполучниками і, та (у значенні і); спільними для обох частин можуть бути також видільні частки тільки, лише, мабуть;

Номер слайду 9

Надіє! Надіє!.. О хто тебе ніжно на грудях не грів і хто за тобою орлом не летів? Хай лягають зморшки на обличчя І все вище тисне кров моя, Юності в Вітчизни я позичу І пісень позичу в солов 'я. КОМА не ставиться2). виражені двома спонукальними або питальними реченнями;

Номер слайду 10

Який простір і як легко дихати під високим небом Кавказу! КОМА не ставиться3). виражені окличними реченнями;

Номер слайду 11

Вітер і дощ. Дощило і в повітрі віяло прохолодою. КОМА не ставиться4). виражені двома називними або безособовими реченнями;

Номер слайду 12

Хвилина ще - і схід розпише в сліпучі барви небосхил. Закрався вечір, одшуміла праця. Як сльози, затремтіли ліхтарі – Та діти наші ночі не бояться …ТИРЕ1. Якщо частини складносурядного речення, з'єднані сполучниками і (й), та (і), та й, а, виражають швидку або несподівану зміну подій або різке протиставлення

Номер слайду 13

Зима летіла над землею, І от весна - і все в цвіту. Я вірю в диво! Прийде час, - І вільні й рівні встануть люди Й здійсняться мрії всі ураз! ТИРЕ2. Якщо перша частина складносурядного речення виражає причину, а друга - наслідок або висновок ставиться тире (інколи кома й тире, залежить від бажання автора)

Номер слайду 14

Отак ми їхали, то з надсадним виттям мотора пнулись угору, то повільно спускаючись вниз; і чорний Черемош спочатку пінився з лівого боку, а потім з правого; і гори злітали увись із святковою легкістю; і блакитного серпанку було повно і попереду, і ззаду, й над нами. Крапка з комою. Якщо частини складносурядного речення, з'єднані сполучниками а, але, проте, все ж, однак (рідше єднальними та), дуже поширені, або вже мають усередині розділові знаки, або далекі за змістом, або автор хоче підкреслити їхню самостійність.

Номер слайду 15

Робота біля дошки (розставити розділові знаки, підкреслити члени речення, надписати частини мови, накреслити схеми)1. Тихо-мирно спала зграя лебедина і даремно лебідь звав будив її. 2. Уже зими кругом передчуття і холодом повіяло над садом.3. Ще мить і ми здобудем перемогу.

Номер слайду 16

Різнорівневі завдання. Виконати вправу 139, с.70. або. Написати твір – мініатюру про події, які відбуваються зараз у нашій країні та хвилюють кожного; дати назву тексту; використати складносурядні речення.

Номер слайду 17

Я редактор(відредагувати словосполучення) Розкрити зошити -Закрити хворточку –Закрийте очі –Закрити двері –

Номер слайду 18

Підсумок уроку(Обґрунтуємо вживання в кожному реченні розділових знаків)1. Хай квітне наша Україна і йде весна! (Б. Олійник)2. Минула буря - і сонце засяяло. (М. Рильський)3. Буде чистим небо і привітним, і земля вбереться в золоту красу.

Номер слайду 19

Оцінювання… Я - дев’ятикласник Я – особистість творча Я – наполегливий Я - цілеспрямований Я - успішний

Номер слайду 20

Домашнє завдання. Повторити параграфи 9-12. Виконати тестові завдання.* Написати твір-мініатюру « Я мрію жити під мирним небом », використовуючи складносурядні речення (дані речення підкреслити).

pptx
Додав(-ла)
Беседа Жанна
Додано
5 квітня 2023
Переглядів
1958
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку