Презентація "Складне речення з різними видами зв'язку (практичне застосування)"

Про матеріал
Презентація містить практичні завдання для учнів з теми "Складне речення з різними видами зв'язку".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Складне речення з різними видами зв'язку(практичне спрямування)

Номер слайду 2

Словниковий диктант Ісая,Йоганн,Брокес,Дікенс,віце-президент,мікрохвилі,півфінал, пів яблука, топмéнеджер, піар-кампáнія, бізнес-план,допінг-контроль,по-нашому, празький, лемкиня, ранньостúглий, проєкт,однодéнний, будмайдáнчик, вебсайт, мініспідниця.

Номер слайду 3

Речення з різними видами зв'язку – це складне речення, у якому є мінімум три частини, які поєднані по-різному (за допомогою сполучників та за змістом і інтонацією). Наприклад: Скрізь тепер весело, ясно, світ божий скидається на рай, а білява панночка із ясними очима сумує.

Номер слайду 4

Випишіть речення з різними видами зв'язку. Острах, що він під час блукання загубить свою мрію, охоплював його, і стиснувши тремтячі руки, він заплющував очі. Тим часом підкотила чергова хвиля, він був певен, що встигне відскочити, але бризки злетіли цього разу особливо високо. Дика груша облита білим молоком, і в ньому, що стиха піниться, бджоли неначе киплять, неначе варяться зі струнним оксамитовим гудінням . Батько наш загинув несподівано в перші дні війни, ми все ще сподівались, що його випустять. Обабіч, де припікало сонце, вже зеленіла тонка квітнева травка і на кущах верби та вільхи прокльовувалась тонка квітнева брость. Глянув під машину і похолов: на нього сунув плямистий танк.

Номер слайду 5

Творча робота. Об'єднайте кожну групу речень, утворивши СРЗРВЗЧас ішов непомітно. Заграли сонячні промені за лісом. Небо стало вищим. Тихо в лісі. Не колихнеться найтонша гілочка. І раптом у цю тишу ввірвався далекий, ледве вловимий шум. Він наближався до дороги. Сонце сховалося.

Номер слайду 6

Типи СРЗРВЗ{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Вид. Речення. Складне речення із сурядним та підрядним зв'язками (сурядно - підрядне)Довго ще говорили обоє, обмірковуючи прочитане, то знову вони замовкали з приводу якоїсь думки, що випадково надходила одному чи другому до голови. Складне речення із сурядним і безсполучниковим зв'язками Але малюнком тоскним і недбалим не хоче годувати листопад, і мріють зорі: ми серця запалим; радіє місяць: повернувсь назад. Складне речення із підрядно-безсполучниковим зв'язком. Хто боязкий, той не рушить, хто відважний, той віз підважить. Складне речення із сполучниковим сурядним, підрядним та безсполучниковим зв'язками. Стояла тиха і по - своєму хвилююча година: згори на верховіття лісу опускався сизий присмерк, а внизу з - під кожного куща виповзав туман, тому здавалось, що над землею коливалися два неба.

Номер слайду 7

Запишіть афоризми, поєднавши частини їх з правого й лівого стовпчиків. Визначити вид утворених речень. Я зробив усе, що зміг; Хто шукає — знаходить, Утрачаючи все, не забудь зберегти добре ім’я; Ти не вважай, що з-під хвилі спокійної дно проглядає; Поки щасливо живеш, то й рахунку не матимеш друзям, Коли будеш у Римі, живи римським звичаєм;...а хто стукає — відчинять йому. ...якщо його втратиш, потім будеш ніщо. ...хто може, хай зробить краще. ...коли будеш в іншому місці, живи, як там живуть. ...а спохмурніє твій день — бути самотнім тобі. ...там, де спокійна вода,— може, найбільша глибінь.

Номер слайду 8

Перепишіть, поставивши необхідні розділові знаки. Накресліть схеми. Шептало спинився на березі та почав стежити як борються на небі яскраві фарби гарячого сонця з прийдешньою пітьмою як сірішає Дніпро і гудки пароплавів зовсім низько стеляться над водою. Всім відомо куди він звик ходити і де він лиха набирався. Коли все затихло і згасла церква темним дозорцем лишилась на порозі степу Шептало відчув свою самотність і свідомість її залила йому душу теплом. Я люблю коли в листя зелене дерева одягає весна і під вітром хитаються клени і співає в квітках далина.

Номер слайду 9

Перепишіть речення, з’ясуйте, зі скількох частин вони складаються, розставте розділові знаки. Поясніть уживання коми між сполучниками. Сотники знали що коли Наливайко починає про гречану кашу й овес то щось має бути або ж похід або ж бій. Сонце уже стояло в полудні і припікало так що поки вийшли за вал у поле добряче впріли і потомилися. Концерти неначебто втихомирювали його і що могутніше гули інструменти що могутніше шаленів оркестр то спокійнішим ставав Данько. Мені мабуть не докучить нагадувати що хто не знає свого минулого той не вартий свого майбутнього. Соломія міркувала що коли брати у ліву руку плавні мусять швидко скінчитися бо в той бік вони простяглись недалеко 

Номер слайду 10

Установіть відповідність між реченням та його видом

pptx
До підручника
Українська мова 9 клас (Глазова О.П.)
Додано
6 квітня 2023
Переглядів
3802
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку