Презентація "Розділові знаки при дієприкметникових зворотах"

Про матеріал

Презентація знайомить семикласників з пунктуацією при дієприкметникових зворотах. В кінці пропонується перевірити себе, розставивши, де необхідно, коми. Приклади взято з твору О. Гавроша "Неймивірні пригоди Івана Сили".

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розділові знаки при дієприкметникових зворотах. На основі твору О. Гавроша «НЕЙМОВІРНІ ПРИГОДИ ІВАНА СИЛИ» Гордієнко Ольга Олександрівна, Нікольська гімназія “Софія”

Номер слайду 2

ВІДОКРЕМЛЮЮТЬСЯдієприкметникові звороти, що стоять після означуваного слова. Гордієнко Ольга Олександрівна, Нікольська гімназія “Софія”

Номер слайду 3

НАПРИКЛАД:1. Через вікно він озирав вокзал, переповнений людьми, які снували туди-сюди, як у велетенському мурашнику. Гордієнко Ольга Олександрівна, Нікольська гімназія “Софія”

Номер слайду 4

ВІДОКРЕМЛЮЮТЬСЯ Дієприкметникові звороти, які стоять перед означуваним іменником або займенником і мають додаткове обставинне значення (до них можна поставити питання чому?, з якої причини?)Гордієнко Ольга Олександрівна, Нікольська гімназія “Софія”

Номер слайду 5

ВІДОКРЕМЛЮЮТЬСЯдієприкметникові звороти, що є означеннями до особового займенника. Гордієнко Ольга Олександрівна, Нікольська гімназія “Софія”

Номер слайду 6

НАПРИКЛАД: Через 15 хвилин вони, обоє задоволені, вийшли. Гордієнко Ольга Олександрівна, Нікольська гімназія “Софія”

Номер слайду 7

ВІДОКРЕМЛЮЮТЬСЯ дієприкметникові звороти, відокремлені від означуваного слова іншими словами (особливо присудком)Гордієнко Ольга Олександрівна, Нікольська гімназія “Софія”

Номер слайду 8

НАПРИКЛАД: Він був у чорній, розшитій золотом, шкіряній жакетці, накинутій на могутні голі груди. Гордієнко Ольга Олександрівна, Нікольська гімназія “Софія”

Номер слайду 9

дієприкметникові звороти, які стоять перед означуваним словом, крім особового займенника, і не мають обставинного значення. НЕ ВІДОКРЕМЛЮЮТЬСЯГордієнко Ольга Олександрівна, Нікольська гімназія “Софія”

Номер слайду 10

НАПРИКЛАД: Перед ним стояв елегантно вбраний панок з борідкою. Гордієнко Ольга Олександрівна, Нікольська гімназія “Софія”

Номер слайду 11

НЕ ВІДОКРЕМЛЮЮТЬСЯдієприкметникові звороти, що стоять після означальних, вказівних і присвійних займенників. Гордієнко Ольга Олександрівна, Нікольська гімназія “Софія”

Номер слайду 12

НЕ ВІДОКРЕМЛЮЮТЬСЯдієприкметникові звороти, які стоять перед іменником і мають тільки означальне значення. Гордієнко Ольга Олександрівна, Нікольська гімназія “Софія”

Номер слайду 13

НАПРИКЛАД: Ще мить — і пущений ним кинджал вдарив тупим кінцем підпалювача прямо в голову.  Уже другий день перевдягнений у жебрака агент Фікса проводив на вокзалі. Гордієнко Ольга Олександрівна, Нікольська гімназія “Софія”

Номер слайду 14

НЕ ВІДОКРЕМЛЮЮТЬСЯдієприкметникові звороти, що стоять після прикметника і є для нього однорідними, відокремлюються від останнього комою, але після таких зворотів кома не ставиться. Гордієнко Ольга Олександрівна, Нікольська гімназія “Софія”

Номер слайду 15

РОЗСТАВТЕ РОЗДІЛОВІ ЗНАКИ1. Макурі дивився на Івана чорними вузенькими очицями сповненими ненависті.2. Перед очима Івана поставали різні спогади пов’язані з тренером.  Гордієнко Ольга Олександрівна, Нікольська гімназія “Софія”

Номер слайду 16

РОЗСТАВТЕ РОЗДІЛОВІ ЗНАКИ3. І всі вчинки спрямовані проти нього будуть розцінюватися як дії проти Республіки.4. Причому керувала автомобілем набитим усіма циркачами сама мадам Бухенбах. Гордієнко Ольга Олександрівна, Нікольська гімназія “Софія”

pptx
Додано
14 липня 2018
Переглядів
1098
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку