Презентація "Розділові знаки при звертанні."

Про матеріал
Презентація до уроку з української мови у 8 класі на тему:"Розділові знаки при звертанні." допоможе узагальнити і систематизувати знання учнів про звертання, його види, правила написання; формувати вміння визначати звертання в реченнях, розставляти розділові знаки; розвивати творчі вміння розширювати речення шляхом самостійного введення в них слів-звертань;коригувати зв’язне мовлення школярів; виховувати любов до рідного краю.
Зміст архіву
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Завдання уроку:закріпити знання про звертання;удосконалити пунктуаційні вміння;вчитися видозмінювати речення;використовувати звертання під час мовлення.

Номер слайду 2

Розділові знаки при звертанні Спитай себе, дитино, хто ти є І в серці обізветься рідна мова… Д. Павличко

Номер слайду 3

“Лінгвістичний бій”1. Що називається звертанням?2. Які розділові знаки ставляться при звертанні?3. Як інтонаційно виділяється звертання?4. Де у реченні може стояти звертання?5. Які є види звертань за будовою?6. У якому відмінку можуть бути звертання?

Номер слайду 4

1. Національний історико-архітектурний заповідник „Кам’янець” (м. Кам’янець-Подільський, Хмельницька обл.)

Номер слайду 5

Робота з реченнями.1. Україно! Ти для мене диво.2. Ти стоїш на узбіччі дороги, калино.3. Чом ти зажурився, чоловіче?4. Над тобою, бандуристе, небо чисте. Пригорни сестру-бандуру, бандуристе!

Номер слайду 6

2. Успе́нська Ки́єво-Пече́рська ла́вра  — однайбільших православних святинь України.

Номер слайду 7

Розставте пропущені розділові знаки1. Мамо як у лісі цікаво!2. Краю мій в ті грізні зими завжди з тобою ми були.3. Допоможи нам у важку хвилину Боже!4. Я не дуже добре батьку вас зрозумів.

Номер слайду 8

Перевірмо пунктуаційні знаки у реченнях1. Мамо, як у лісі цікаво!2. Краю мій, в ті грізні зими завжди з тобою ми були.3. Допоможи нам у важку хвилину, Боже!4. Я не дуже добре, батьку, вас зрозумів.

Номер слайду 9

3. Націона́льний дендрологиічний парк «Софіївка»  — розташований в північній частині міста Умань Черкаської області України на берегах річки Кам’янки.

Номер слайду 10

Доповніть речення звертаннями до персонажів казок… чи ти пила, чи ти їла? Ні … не пила й не їла.… несе мене лиска по каменю - мосту на своєму хвосту. Порятуй мене! … приплинь, приплинь до бережка! Дам я тобі їсти й пити. … візьміть мене на крилята та понесіть до батенька Мерзни, мерзни …! Ловись … велика та все велика! Не їж мене … я тобі пісеньки заспіваю.

Номер слайду 11

4. Собор святої Софії — Премудрості Божої, Софія Київська або Софійський Собор —християнський собор в центрі  Києва, пам'ятка української  архітектури та монументального живопису 11-18  століть

Номер слайду 12

Хвилинка – цікавинка. Відгадайте загадки, знайдіть звертання. Любі хлопчики й дівчатка, вам загадочка така: Чи не знаєте ви слово, яке б мало сорок « а »? О, тренуйтесь, діти, в мові, щоб розумними росли. А скажіте, що за слово має 100 сполучень « ли »?

Номер слайду 13

5. Херсоне́с Таврі́йський значить «півострів»,  — старогрецьке місто-держава в південно-західній частині Криму (у межах  Севастополя).

Номер слайду 14

Вибірковий розподільний диктант. Непоширені Поширенікобзарю вітре тихесенькийорле Вкраїно дорогамамо вечірнє сонце. Андрію воленько

Номер слайду 15

6. Хотинська фортеця — фортеця 13-18 століття  у місті Хотин на Дністрі, що у Чернівецькій області, Україна. Сьогодні на території фортеці розташований Державний історико-архітектурний заповідник «Хотинська фортеця».

Номер слайду 16

Завдання «Я редактор»Розширити речення шляхом додавання у них звертання.1. Слухай багато, а говори мало.2. Тримай слово за зубами.3. Якщо б ти помовчав, ти б залишився мудрим.

Номер слайду 17

Друже, слухай багато, а говори мало.Іванку, тримай слово за зубами. Якщо б ти помовчав, ти б ,хлопче, залишився мудрим.

Номер слайду 18

7. Хо́ртиця — найбільший острів на Дніпрі, розташований у районі міста Запоріжжя, нижче Дніпрогесу. Унікальний природний та історичний комплекс.

Номер слайду 19

Підсумок уроку. Поділіться враженнями від подорожі. Чи сподобалась вона вам? Що ви запам’ятали? Які знання отримали?

Номер слайду 20

Домашнє завдання повторити теоретичний матеріал параграфа 27. Виписати із художніх творів 5 речень із звертаннями. Творча гра «Матеріал у номер» Хто краще? Хто переконливіше? Хто цікавіше? Використовуючи звертання, напишіть від свого імені привітання з Днем захисника Вітчизни своєму вчителю чи вихователю.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Бажаю успіхів!

zip
Додав(-ла)
Сипало Наталя
Додано
15 лютого 2019
Переглядів
1137
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку