Презентація "Розділові знаки в складносурядному реченні (тренувальні вправи)"

Про матеріал
Презентація для проведення уроку української мови в 9 класі на тему: "Розділові знаки в складносурядному реченні (тренувальні вправи)"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розділові знаки в складносурядному реченні (тренувальні вправи)

Номер слайду 2

Ребус

Номер слайду 3

Клоуз-тест. Частини ССР між собою…Перед усіма сполучниками сурядності, якими з’єднуються частини речення: при одночасності, послідовності, переліку, протиставленні, зіставленні, чергуванні подій, явищ, дій ставиться Частини ССР мають спільне підрядне речення – Частини ССР виражають швидку зміну подій чи причиново-наслідкові зв’язки – Частини ССР значні за обсягом або в середині них є свої розділові знаки –Продовжте речення короткою відповіддю. Продовжте речення короткою відповіддю.

Номер слайду 4

100 знімальних днів кінострічки «Довбуш» розтяглися на п’ять років, а бюджет фільму рекордний для українського кінематографа — 122 млн грн. Кількість учасників масових сцен — до 500 людей. Тільки нині частина команди фільму захищає нашу країну на фронті і є втрати. Символічним є те, що першими фільм побачили військові 68-ї окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша, а залом для його показу стала будівля напівзруйнованої школи неподалік від лінії зіткнення. Прем’єра кінострічки мала відбутися у 2020 році, але тоді на заваді стала пандемія. Наступна дата релізу — травень 2022-го. Повномасштабне вторгнення – і знову показати фільм глядачеві не вдалося. Тоді лунали заяви від творців стрічки, що «фільм вийде у прокат після нашої перемоги», але чекати її не стали, і з 24 серпня стрічка «Довбуш» з’явилася на екранах кінотеатрів.(За матеріалами сайту «Детектор медіа»)Прочитайте текст. Визначте складносурядні речення та поясніть розділові знаки в них. Спостереження. Прочитайте текст. Визначте складносурядні речення та поясніть розділові знаки в них.

Номер слайду 5

Стрічку знімали на протязі 2018-2023 років і розповідає вона про ватажка опришків Олексу Довбуша. Жорстоке правління шляхти змушує гуцулів тікати в гори. Двоє братів Олекса та Іван Довбуші опиняються поза законом і стають опришками. Вони прагнуть помсти панам за смерть батьків але невдовзі брати відносяться вороже один до одного. Один прагне матеріальних благ а інший жадає відновлення справедливості. Гуцули приймають участь у повстанні, яке очолює Олекса. Водночас представники шляхти хочуть ліквідувати Довбуша але йому вдається їх перехитрити. Так з’являється легенда про карпатського лицаря. «Ти – редактор»Запишіть текст, розставляючи розділові знаки. Виправте лексичні помилки.

Номер слайду 6

Орфографічна хвилинка. Кіно/стрічка, міні/проєкт, по/українському,хлопець/красень, зірви/голова, великий/превеликий, як/небудь, всього/на/всього,національно/визвольний, напів/зруйнована, прес/конферeнція. Код. Підкресліть другу літеру у виписаних словах. Прочитайте ім’я одного з персонажів фільму. Виписати слова з дефісом.

Номер слайду 7

Творча робота. Перегляньте трейлер фільму «Довбуш». Складіть за змістом відео 2 складносурядних речень, розставляючи розділові знаки. Наприклад. Довбуш – це образ українця із почуттям власної гідності, і він готовий зі зброєю в руках захистити свою землю.

Номер слайду 8

Готуємося до ЗНО(НМТ)Виконайте тестові завдання. Складносурядним є речення. А У стрічці персонаж Олекси зображений ідеалістично. Б Він стандартний герой-протагоніст, який має чіткий моральний компас, золоте серце та благородні переконання. В   Сергій Стрельников у ролі Олекси виглядає органічно, а при погляді на нього не виникає жодних сумнівів стосовно шляхетності його героя. Г Стрічку знімали на 50 природних та історичних локаціях, а в одній зі сцен залучили 498 акторів.2. Кому не треба ставити між частинами складносурядного речення (розділові знаки пропущено)А  На противагу Олексі фільм знайомить глядачів з Іваном Довбушем та цей персонаж стає одним із найкращих образів стрічки. Б Своїм перформансом Олексій Гнатковський захоплює глядачів а неоднозначність характеру героя змушує з цікавістю гадати про його наступний крок. В Лише його погляди не настільки великодушні і мотиви корисливі. Г Не тільки поляки — стереотипно зрадливі, боягузливі та безчесні а й жінки — пасивні.3. Прочитайте речення. Це яскраво екранізована легенда про українського героя (1) борця за незалежність своїх людей проти загарбників(2) і (3) безсумнівно (4) перегляд кінострічки викликає велику палітру емоцій(5) та позитивних відгуків в умовах сьогодення. Кому треба поставити на місці всіх цифр, окрім. А 1 Г 4 Б 2 Д 5 В 3(За матеріалами сайту https://suspilne.media/565481-najdorozcij-ukrainskij-film-ta-masstabnij-eksn-ci-vipravdav-dovbus-ocikuvanna-gladaciv-recenzia/

Номер слайду 9

Мінідиспут. Чи актуальна кінострічка «Довбуш» сьогодні, коли триває повномасштабне вторгнення Росії в Україну?

Номер слайду 10

Домашнє завдання. Напишіть допис в соцмережу про свій улюблений фільм, увівши в текст складносурядні речення.

pptx
Додано
17 листопада 2023
Переглядів
399
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку