Презентація "Розв'язування задач на застосування закону всесвітнього тяжіння та силу тяжіння ."

Про матеріал
Матеріал презентації стисло відображає зміст та основні форми і методи уроку з вказаної теми. Підібрані задачі для усного та письмового розв'язування. Подано цікавий матеріал про гравітацію, факти наукових досліджень, повязаних з ймовірною екологічною катастрофою Землі та шляхи виходу із неї.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

9 клас підготувала вч. Шевченківського НВК Мединець Ірина Михайлівна. Розв’язування задач на застосування закону всесвітнього тяжіння та силу тяжіння

Номер слайду 2

«Людина знає фізику, якщо вона вміє розв’язувати задачіЕнріко ФерміМетод «Парад розумних думок»: Прокоментуйте

Номер слайду 3

F= G 𝑚1∗𝑚2𝑅2 -сформулюйте; -фізичний зміст G ? Закон всесвітнього тяжіння

Номер слайду 4

1. У скільки разів зміниться сила гравітаційної взаємодії, якщо одне тіло збільшить свою масу у 2 рази? 2. У скільки разів зміниться сила гравітаційної взаємодії, якщо обидва тіла збільшать свою масу у 2 рази? Розвязування усних вправ:

Номер слайду 5

1 1 2 3.3. Між якими двома із трьох куль , виготовлених з однієї речовини, діє найбільша сила всесвітнього тяжіння?

Номер слайду 6

5. У скільки разів зміниться сила гравітаційної взаємодії, якщо відстань між тілами зменшити у 4 рази?4. У скільки разів зміниться сила гравітаційної взаємодії, якщо відстань між тілами збільшити у 2 рази?

Номер слайду 7

g=G𝑴𝑹𝟐 g=G𝑴(𝑹+𝒉)𝟐 Чи одинаковою є гравітація в усіх точках поверхні Землі?  Прискорення вільного падіння

Номер слайду 8

F=mg. Чи можна кинути сторчово вгору гарматень (снаряд) так, щоб він на землю не повернувся? Сила тяжіння

Номер слайду 9

Чому Місяць обертається навколо Землі? Місяць- природний супутник Землі

Номер слайду 10

Обчислити силу гравітаційної взаємодії Землі і Місяця. Маса Землі 6* 𝟏𝟎𝟐𝟒 кг, маса Місяця 7,35*𝟏𝟎𝟐𝟐 кг. Відстань від Землі до Місяця 3,84 *𝟏𝟎𝟖 м. Письмове розвязування вправ:

Номер слайду 11

Космічний корабель масою 8 т взаємодіє із орбітальною космічною станцією масою 20 т із силою 1 мк. Н. На яку відстань наблизився корабель до станції ? Орбітальна станція наса

Номер слайду 12

Нашу планету часто порівнюють з величезним космічним кораблем, який летить просторами Всесвіту. Але ми всі повинні осмислити, що у нашого космічного корабля немає аварійного виходу. Майбутнє Землі в небезпеці!

Номер слайду 13

1. 13 березня 2011 року - Землетрус в Японії змістив земну вісь на 10 см2. 2004 р.поштовхи на Суматрі (Індія) змінили нахил на 6 см3. 2010 р. - Чілійська катастрофа (Південна Америка) додала ще 8 см зміщення осі обертання ЗемліІталійський інститут геофізики заявив:

Номер слайду 14

18.лютого 21 р. увага всього світу була прикута до історичної події- марсехід Наполегливість, який 7 місяців назад покинув Землю і, подолавши 480 млн. км, здійснив вдалу посадку в північній півкулі Марса і розпочав свій довгий шлях на незвіданій планеті. Людству потрібна «запасна» планета!

Номер слайду 15

Маса – 6,4 * 1023 кг. Радіус – 3,4 * 106  м Характеристики Марса

Номер слайду 16

Оголошую конкурс команд, яка полетить на Марс. Командна гра

Номер слайду 17

Задача: Визначити прискорення вільного падіння на МарсіВПЕРЕД!

Номер слайду 18

І гр.- НАУКОВЦІІІ гр.- ЛІКАРІІІІ гр.- ЕКСПЕРТИКлас ділиться на три групи:

Номер слайду 19

НАУКОВЦІ: Порівняйте силу тяжіння на поверхні Землі і Марса

Номер слайду 20

Яку небезпеку для людини несе мала гравітація, або її відсутність?ЛІКАРІ: (опрацювавши додатковий матеріал про значення гравітації для живих організмів дають відповідь на запитання):

Номер слайду 21

В умовах її відсутності кістки швидко втрачають кальцій, і, незважаючи на всі вправи, спеціальні дієти, втрати цього цінного елементу досягають 1% в місяць. Вплив гравітації на людину.

Номер слайду 22

Сальмонели, в умовах відсутності гравітації стають набагато активніше, а тому небезпечнішою. Бактерії в умовах гравітації

Номер слайду 23

поскільки сила тяжіння на Марсі менша за земну менш, ніж у 3 рази, то теоретично люди зможуть жити на Марсі;Якщо люди тривалий час будуть перебувати в умовах значно меншої гравітації ніж на Землі, то людський організм призвичаїться і повернення на планету, де гравітація вища, може коштувати космонавтам навіть життя. ЕКСПЕРТИ: (роблять висновок про можливість життя на Марсі)

Номер слайду 24

якщо Марс коли-небудь буде колонізований, діти, які будуть народжені і виростуть на Червоній планеті, будуть помітно вище землян, але при цьому слабші фізично. Цікаві факти про гравітацію

Номер слайду 25

Сучасні астрофізики вважають, що в центрі більшості галактик є надмасивна чорна діра, що володіє жахливою силою тяжіння. Будь-які чорні діри мають настільки потужну гравітацію, що ніщо не може її покинути, навіть світло. Чорні діри у Всесвіті

Номер слайду 26

При перевищенні висоти гори зруйнуються під власною вагою. Гори На Землі не можуть бути вище приблизно 15 кілометрів від підошви до вершини. Гравітація визначає граничну висоту гір

Номер слайду 27

Повторити параграф 33, виконати Вправу 33 (№5)Домашнє завдання:

pptx
Додано
8 березня 2021
Переглядів
1194
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку