Презентація "Розвиток мовлення. Письмовий вибірковий переказ розповідного тексту з елементами опису пам'яток історії й культури в публіцистичному стилі".

Про матеріал
Публікація містить не лише текст "Цегляне диво" для переказу, але і різноманітні завдання, які допомагають учням зрозуміти прочитане, вибрати головне для переказу. Також за допомогою рубрики "Пригадаймо!" учні узагальнять і систематизують знання про особливості публіцистичного стилю мовлення, його сферу використання та ознаки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сьогодні на уроці ми будемо говорити про пам`ятки історії та культури, тому нашу роботу я хочу розпочати такими словами: «Шанобливе ставлення до минулого свого народу, до його культури та духовних цінностей, до його праці є найціннішою рисою людини». (Степан Демидович Кожум`яка) - Які ваші думки з цього приводу? Прокоментуйте почуте. Організаційний момент

Номер слайду 2

Розвиток мовлення №29. Письмовий вибірковий переказ розповідного тексту з елементами опису пам`яток історії й культури в публіцистичному стилі

Номер слайду 3

Пригадаймо!1. Що ми називаємо памʼяткою історії та культури?2. Які історичні та культурні памʼятки ви бачили? 3. Які враження вони на вас справили?

Номер слайду 4

Публіцистичний стиль. Найчастіше в політичній, суспільній, освітній, масовій агітації. Широке вживання суспільно-політичних термінів;Чітке вираження думок;Логічне викладення інформації;Використання емоційно-забарвлених слів;Риторичні запитання. Сфера використаня. Ознаки:

Номер слайду 5

Робота з текстом (підготовка до письмового вибіркового переказу). Перше прослуховування тексту(Сприймання висловлювання в цілому) Пропоную вам прослухати текст Степана Демидовича “Цегляне диво”.

Номер слайду 6

Цегляне диво Року 1910-го Ганна Дмитрян прийшла в міську управу і заявила, що бажає побудувати в Новомиргороді лікарню для народу. Благодійниця поїхала в Київ і прибула з архітектором М. Павученком, якому й доручила проектувати і керувати будівництвом лікарні. Будівництво проводилось досить успішно. Архітектор Павученко встигав скрізь: замовлялася й вивозилася цегла; через сита, майже рік раніше до кладки стін і фундаментів, гасилося вапно; тесався граніт на цоколь. І водночас опрацьовувався проект. Цегла як основний будівельний матеріал довозилася з цегельні Максимчука, що біля села Виноградівка за річкою Велика Вись, де було глинище, а нижче, на березі, брали пісок. Камінь брали з урочища Габорівка, що по річці Велика Вись біля села Кам`янка. Кар`єр належав графу Стембоку-Морхотському. Граніт із того кар`єру оброблявся в майстернях Вайнерова, що були в Кам`янці та Новомиргороді. Канали під фундамент та котловани копали грабарі Глухови Колосови, що жили на Виноградівці. Кладку фундаментів, цоколя та стін здійснювали місцеві муляри Захар Кам`янович та його родичі – Іван Мороз та інші, що проживали на Чорногорії. З ними працювали їхні старші та молодші сини.

Номер слайду 7

Зупиняючись на подробицях, слід відзначити, що характерною особливістю всього ансамблю є його соковитий цегляний декор, і в цьому відношенні будинок лікарні й колишній дім головного лікаря особливо притаманні. Передній та бокові фасади будинку лікарні мають найбільшу значимість та художню цінність. Загалом передній фасад являє собою суцільний цегляний килим, витканий майстрами з обпаленої червоно-бурої цегли, яка своєю світлотіньовою грою відтворює елементи виноградної лози, польових квітів, життєдайного дерева. Ганок лікарні має трьох арочну конструкцію на чотирьох стовпах із грушовидної форми дахом. Площини стін переднього фасаду вдало заповнені парними високими та одинарними широкими вікнами, які чудово оздоблені рослинним орнаментом. Стіни, вікна та дверні отвори, прикрашені рельєфами. Арочні завершення відтворюють гармонійний ритм. Все це надає будівлі пластичності, світлотіні підкреслюють рельєфність. Карнизи прикрашені оздобленнями, різним за змістом орнаментом. На ганку головного входу лікарні вгорі було вмуровано дві півкруглі заглибини, в які вставлено вивіску: «Міська лікарня ім. Ганни Дмитрян». На стіні,праворуч від головного входу, була пригвинчена мармурова табличка з написом: «Архітектор-художник М. Павученко». Під час революції і вивіска, і мармурова табличка були кимось і чомусь зняті.

Номер слайду 8

Аналіз структури тексту. Як ви вважаєте, що виражає заголовок: тему чи основну думку? Визначте стиль мовлення тексту. Які типи мовлення наявні в тексті????

Номер слайду 9

Мовно-стилістичний аналіз тексту1. Лексико-стилістична робота.*Пояснюємо лексичне значення слів: Ансамбль – композиційно цілісна група споруд. Карниз – виступ на верхній частині будівлі; над вікнами, дверима. Фасад – зовнішній лицьовий бік будівлі; кожен з чотирьох зовнішніх боків будівлі. Арка – склепіння у формі дуги, яким перекривають проріз у стіні, між будинками. Рельєф – опукле скульптурне зображення на площині. Орнамент – візерунок, що є прикрасою в архітектурі, образотворчому мистецтві або в художньому промислі.

Номер слайду 10

Доберіть синоніми до слова будівля.2. Лексико-орфографічна робота. Поясніть правопис слів: Ганна Дмитрян, архітектор Павученко, декор, червоно-бурий, життєдайний, обпалений, трьохарочний, грушовидний, рельєф. Запишіть опорні слова і словосполучення. Соковитий цегляний декор, передній та бокові фасади, цегляний килим, площини стін, арочні завершення, гармонійний ритм.

Номер слайду 11

Бесіда за змістом тексту: Коли і за яких обставин розпочаося будівництво лікарні? Де брали матеріали? Хто брав участь у будівництві? Що ви можете розповісти про місцевих майстрів? Як описує споруду автор? Які характерні деталі ви запамʼятали?

Номер слайду 12

Складання плану. Повторне прослуховування тексту (зверніть увагу на опис лікарні в тексті).

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Написати вибірковий переказ прослуханого тексту, докладно описуючи лікарню Ганни Дмитрян. Розкрити третій і четвертий пункти плану.

pptx
До підручника
Українська мова 8 клас (Ющук І.П.)
Додано
19 квітня
Переглядів
61
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку