Презентація "Розвиток мовлення. Складання анотації на книжку з використанням прислівників"

Про матеріал
Урок розвитку зв`язного мовлення. "Складання анотації на книжку з використанням прислівників"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розвиток мовлення. Складання анотації на книжку з використанням прислівників

Номер слайду 2

Анотація (лат.) –короткий виклад змісту книги, часто з критичною оцінкою її(за Тлумачним словником)

Номер слайду 3

Анотація складається з 2 частин. Перша частина –бібліографія :–автор;–назва твору;–видавництво;–рік видання–кількість сторінок. Друга частина -текст анотації : –жанр твору (історичний, пригодницький, фантастичний);–персонажі;–час, місце дії;–тема;–адресат

Номер слайду 4

Гра «Угадай твір за анотацією»

Номер слайду 5

Автобіографічна повість М. Стельмаха зображує нелегке дитинство хлопчика Михайлика, у якого не було навіть чобіт. Але це зовсім не завадило йому відчувати радість життя, помічати красу навколишньої природи, бути добрим і милосердним, поважати хліборобську працю українського села. У книзі зібрані спогади про рідних письменника –батька, матір, діда з бабусею. Саме від них він отримав перші уроки людяності, відчуття прекрасного, здатність до мрії, почуття гумору і проніс їх через усе своє життя. Книга адресована школярам віком 10 –15 років. Текст 1 М. Стельмах. Гуси-лебеді летять. –К. : Центр навчальної літератури, 2017. –140 с.

Номер слайду 6

Казка має підзаголовок: для малих і великих. І це не даремно. За фантастичними, казковими подіями криються великі істини: не треба бути скупим, не можна збудувати свого щастя на воєнному лихолітті, на чужому горі та зубожінні. Мала мишка зрозуміла це й покарала, як могла, господаря, покинула теплий дім і пішла жити в поле. Чому так трапилося, ви дізнаєтесь, прочитавши цей твір. Книга розрахована на широке коло читачів. Б. Лепкий. Мишка. –К. : Школа, 2007. –180 с

Номер слайду 7

Дослідження-спостереженнянад мовним матеріалом

Номер слайду 8

У тексті не-має жодного прислівника. (Учні читають текст). Стороженко Олекса. Скарб. –К. : Знання, 2018. –223 с. Люди замислювалися над тим, що таке щастя. Історія Павлуся, головного героя оповідання Олекси Стороженка «Скарб», показує, що безділля і ситість –це ще не щастя. Не може бути щасливою та людина, котра, не зігріваючи своїм теплом інших, проживає свій вік. Хоч і таланило в усьому Павлусеві, але його щастя мало б хто захотів. Оповідання має повчальний характер. Книга розрахована на широке коло читачів.

Номер слайду 9

Перепишіть текст-анотацію, на місці крапок уставте дібрані з довідки при слівники. Стороженко Олекса. Скарб. –К. : Знання, 2018. –223 с...... люди замислювалися над тим, що таке щастя. Історія Павлуся, головного героя оповідання Олекси Стороженка «Скарб», ..... показує, що безділля ситість –це ще не щастя. Не може бути щасливою та людина, котра, не зігріваючи своїм теплом інших, ..... й ..... проживає свій вік. Хоч і таланило ..... і в усьому Павлусеві, але його щастя мало б хто захотів ...... Оповідання має повчальний характер. Книга розрахована на широке коло читачів. ДОВІДКАБезцільно, завжди, безглуздо, здавна, по-справжньому, переконливо.

Номер слайду 10

Перевірка виконання завдання. Стороженко Олекса. Скарб. –К. : Знання, 2018. –223 с. Здавна люди замислювалися над тим, що таке щастя. Історія Павлуся, головного героя оповідання Олекси Стороженка «Скарб», переконливо показує, що безділля і ситість –це ще не щастя. Не може бути щасливою та людина, котра, не зігріваючи своїм теплом інших, безцільно й безглуздо проживає свій вік. Хоч і таланило завжди і в усьому Павлусеві, але його щастя мало б хто захотів по-справжньому. Оповідання має повчальний характер. Книга розрахована на широке коло читачів.

Номер слайду 11

То що ж показало дослідження-спостереження?Який із текстів-анотацій більш виразний, чому?

Номер слайду 12

Інструкція. Як скласти анотацію1. Подайте бібліографію: вихідні дані книжки.2. Вкажіть:–коли й де відбуваються події, про які розказано в книжці;–хто головний герой, чим він цікавий;–у яку ситуацію (несподівану, скрутну, цікаву) потрапляє цей герой;–які проблеми він прагне вирішити;–які перешкоди долає. Пам’ятайте:–обсяг анотації –5 -6 речень (1 -2 абзаци);–складаючи анотацію, використовуйте прислівники;-не оцінюйте книжки!– мета анотації –зацікавити читача.

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Складіть і запишіть анотацію на вашу улюблену книжку

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Голубцова Олена Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гусейнова Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Бачурська Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Шапошник Наталія Миколаївна
    Дуже дякую! Саме те, що треба!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Карчевська Світлана Тарасівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
2 січня 2023
Переглядів
15640
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку