Мініпорадник для учнів 11 класу " ЗНО - це просто"

Про матеріал
Практичний мініпорадник для учнів 11 класу, який дозволить доволі швидко повторити основні мовознавчі науки, згадати правила орфографії та пунктуації, які найчастіше трапляються в тестах з української мови.
Перегляд файлу

Комунальний  заклад освіти « Середня загальноосвітня школа № 43» Дніпровської міської ради

 

 

 

 

Мініпорадник  для майбутнього студента  :

« ЗНО – це просто»

( теорія і трішки практики)

 

          

 

 

 

                   автор -  учитель української мови і літератури Вікторія Авдєєнко

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

м.Дніпро, 2023 р.

 

   «Розуміння плідності праці є одним з найкращих задоволень.»

                                                                              Л.Вовенарг

                                                       Вітаю, друже!

                                                 Ти майбутній  студент?  Перевір)

  1. Який третій  звук у словах  ВОКЗАЛ, ФУТБОЛ?
  2. Чому звуки Е у словах ПОЕТ і МЕТА різні ?
  3. Як пишемо ( далі з помилками))  КОНТРАСНИЙ, ОБЛАСТНИЙ, ПОРІЗНОМУ, РІЗЬБ ЯР, ТОНЬШИЙ ?
  4. Як правильно : ПРИЙМАТИ УЧАСТЬ, ВІЛЬНА ВАКАНСІЯ, БАГАТОЧИСЛЕННІ ВІДВІДУВАЧІ, НАВЧАТИСЯ МОВІ?
  5. Знаєш, що таке фразеологізми?
  6. Наголоси: ВИПАДОК, НЕСТИ, ВЕРШКОВИЙ, ФАРТУХ, ЗАВДАННЯ, БОЯЗНЬ.
  7. Знаєш сурядні і підрядні сполучники та знаєш різницю між простим і складним реченням ?
  8. Скільки частин мови в українській мові?

Можеш вважати, що ЗНО ( МНТ) ти складеш!

Звичайно, схема умовна, але ці вісім пунктів  - більша частина тесту. (Відповіді в кінці порадника)

        Ти на шляху прекрасного студентського життя, яке  подарує тобі нових друзів, нові емоції, ти по - новому побачиш світ  і неодмінно знайдеш свій шлях у житті. Головне – не лінуватись, мати бажання та мету)

Наша мова прекрасна , милозвучна. Українська ніколи нічого не ускладнює, а тільки спрощує ( важливе правило для тесту ЗНО))) . Спробуємо спростити  й ми!)

Отже, для того , щоб скласти тест потрібно знати такі науки :

  1. Фонетика
  2. Орфографія
  3. Лексикологія
  4. Морфологія
  5. Синтаксис
  6. Пунктуація

 

Звичайно, це не всі мовні науки, але для тесту має вистачити)

Сьогодні можна придбати безліч видань із зразками тестів. Тому робити ще один не будемо. Я спробую коротко пояснити тобі, як  швидко і якісно підготуватись до іспиту.

Головне – жодного нервування чи страху, натомість – бажання і трішки зусиль)

Почнімо:

  1. Роздрукуй листочок ( із програми МОН для ЗНО ) із наголосами та прикріпи його  біля ліжка. Щодня перед сном перечитуй, правильно наголошуючи) слова на певну букву. Справа в тому, що в українській мові наголос рухомий, запам ятати все неможливо. Але для тесту обрана певна кількість слів, які треба знати ( саме вони в програмі ЗНО між мовою і літературою).
  2. Так само вивчай фразеологізми, вони завжди є в тесті. Головне знати значення виразів.  Фразеологізмів у нашій мові величезна кількість, але для тесту потрібні не всі. Треба вивчити невелику кількість. Я бачила їх в підручнику О.Авраменка.
  3. Фонетика. Не завжди слово вимовляємо так, як пишемо: СМІЄТЬСЯ – СМ ІЙЕЦА, МОЛОТЬБА – МОЛОД БА, ВМИВАЄШСЯ – ВМИВАЙЕС А, НІГТІ – НІХТІ, ВЕЛИКДЕНЬ  - ВЕЛИГДЕН . А порада така : які звуки чую, такі й у транскрипції.
  4. Орфографія. Тут головне – вивчити ВИКЛЮЧЕННЯ. Виключення зі спрощення ( контрастний,  форпостний, баластний, піаністці і ще декілька))), із правила подвоєння в іншомовних словах ( тонна, ванна, пенні, вілла і ще декілька))), знати правило вживання м якого знака та апострофа ( тонший, Уманщина, красунчик, доньці, різьбяр,  морквяний,  торф яний), знати, як пишемо по- сусідськи, по- лисячи, потихеньку( прислівники), Дніпровський національний університет, київські каштани, балтійські країни, шевченківський стиль, Грінченків словник ( велика буква).
  5. Лексикологія. Тут головне – позбутися кальок ( русизмів) та уникати тавтології. Участь не ПРИЙМАЄМО, А БЕРЕМО; двері не ВІДКРИВАЄМО, А ВІДЧИНЯЄМО. НЕСПОДІВАНИМ СЮРПРИЗ НЕ БУВАЄ, бо сюрприз, то вже несподіванка.
  6. Морфологія. Частин мови 10.Самостійних – 6, службових – 3, окремо – вигук ( та він майже ніколи не входить до тесту).

Варто знати , на які питання відповідають самостійні частини мови та якими членами речення бувають. Важливо! Інфінітив( початкова форма дієслова, яка має суфікс ТИ) може бути будь - яким членом речення. Наприклад: 1. Жити – добро робити. ( Жити – підмет, робити – присудок). 2.Командир дав наказ рушати ( Наказ який? – означення).

  1. Синтаксис і пунктуація. Сурядні сполучники І,  ТА, А, АЛЕ, ПРОТЕ, ЗАТЕ, ОДНАК.  Підрядні – ЩО, ЩОБ, ЯК, ЯКИЙ ,ДЕ, КОЛИ, НАЧЕ, МОВ( звичайно, це не всі сполучники й сполучні слова, але основні).

ЩО, ЯКИЙ, КОЛИ – це сполучні слова, тобто можуть бути членами речення. Наприклад: 1. Дід каже, що завтра буде сніг.( Дід  ЩО? каже. ЩО=ЩО, значить сполучник). 2. Я бачив квіти, що купив тато. ( Я бачив ЯКІ ?( ЩО = ЯКІ)  квіти. Значить, сполучне слово, тут додаток).

ЯКИЙ, ЯКА ЯКЕ = або підмет, або додаток. КОЛИ – завжди  обставина.

Вивчи групи складнопідрядних речень, їх легко розрізняти за змістом. Підрядні означальні, з ясувальні, обставинні. Наприклад: 1. Зустрілись біля школи, де вчились мої батьки. ( Зустрілись біля ЯКОЇ ? школи = означальне). 2. Гуляли там, де росте черемшина. ( Гуляли ДЕ?, обставинне місця). 3. Я запізнився, бо не встиг на автобус. ( ЧОМУ? Обставинне причини).

 

Ось і все) Пам ятай: дорогу здолає той, хто йде. ( До речі, це складне речення з різними видами зв язку: безсполучниковим та підрядним))

Від тебе -  бажання та трохи зусиль. Візьми за правило: щодня 10-15 хвилин приділяти тестам онлайн ( Ютуб дає безліч варіантів). Це не так багато, а результат матимеш неодмінно!

 Удачі, здоров я, щастя та миру!

 

Відповіді на питання:

  1. Г  , Д
  2. У першому слові Е наголошений, у другому – ні.
  3. КонтрасТний, облаСНий, по- різному,різьбяр, тоНШий.
  4. Брати участь, вакансія.
  5. Стійкі сполуки слів з усталеним значенням. Бити байдики – лінуватись, гнути спину – тяжко працювати, водити за носа – надурити, дати березової каші- побити.
  6. вИпадок, нестИ, вершковИй, фартУх, завдАння, бОязнь.
  7. -8.  Уже знаєш)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мініпорадник майбутньому студенту:

« ЗНО – це просто"

docx
Додано
3 січня 2023
Переглядів
3391
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку