Презентація "Розвиток мовлення. Усний твір-роздум на тему: «Українська пісня – душа народу»"

Про матеріал
Презентація до уроку української літератури в 9 класі "Розвиток мовлення Усний твір-роздум на тему: «Українська пісня – душа народу»"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розвиток мовлення. Усний твір-роздум на тему: «Українська пісня – душа народу»

Номер слайду 2

Мета: - навчити дев’ятикласників узагальнювати вивчений матеріал, виділяти в ньому основне, суттєве, будувати зв'язне висловлювання; - розвивати зв'язне мовлення, творче мислення; - виховувати повагу до пісенної скарбниці українського народу, почуття гордості за свій народ, його талановитих людей, зокрема й тих, хто створює і співає пісні.

Номер слайду 3

Українська пісня – це геніальна поетична біографіяукраїнського народу. Українська пісня – це бездоганна душа українського народу, це його слава. О. Довженко. Українська пісня – це геніальна поетична біографіяукраїнського народу.

Номер слайду 4

Пісні українського народу – найкращі у світі. У них любов і туга, ніжність і сила, слава і печаль. Понесла Україна пісню в народ, і немає такої значної події, такого людського почуття, як «не озвалося в українській пісні чи ніжністю струни, чи рокотом грому»Чи є пісні душею народу упродовж існування нації? Яка їхня магічна сила?

Номер слайду 5

Бесіда з учнями про вид роботи• Які вам відомі типи мовлення?• Які стильові особливості твору-роздуму?• Яка структура твору-роздуму?

Номер слайду 6

Робота з епіграфом• Виділіть опорні слова у наведених рядках.• Яка роль означень геніальна, поетична, бездонна?• Чи погоджуєтесь ви зі словами О. Довженка?

Номер слайду 7

Складання орієнтовного плану твору-роздуму та добір лексичного матеріалу. Усна словесна творчість – найважливіша і найбагатша частина культури українського народу. Духовний набуток, національна своєрідність, вершини творчої діяльності, шедеври незрівняної краси, глибина мелодійного звучання2. Пісня – душа українського народу в її найрізноманітніших проявах:а) гармонія з природою;б) дух незнищенності;в історичних піснях;в) образність та ліризм української пісні. Магічна сила слова, гармонія з природою, віра в існування надприродних сил, духовне єднання із Всесвітом, образне світосприйняття;Боротьба за незалежність, мужні захисники, ідея національного самовизначення;Багатство образів, чуттєвість, переживання, ніжність, картини дитинства, мамина пісня. Цінний спадок, традиції, родовід, єднання.

Номер слайду 8

Складання твору – роздуму учнями. Обговорення, обмін враженнями, висловлювання зауважень і побажань

Номер слайду 9

Домашнє завдання. Допишіть твір за поданою темою та дібраними матеріалом

pptx
Додано
6 вересня
Переглядів
542
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку