Презентація "Рух людини. М'язи"

Про матеріал
Презентація з біології на тему "Рух людини. М'язи". Виконана на основі підручника з біології Соболь В.І. 8 клас.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рух людини. М’язи. Робота м’язів. Втома м’язів.

Номер слайду 2

РУХ ЛЮДИНИ - життєва функція, що здійснюється м’язовою системою й забезпечує зовнішнє переміщення в просторі та діяльність внутрішніх органів. Отже, м'язовий рух людини здійснюється активною частиною опорно-рухової системи та відрізняється особливостями, що пов'язані з прямоходінням, працею та мовою.

Номер слайду 3

М’язова система – активна частина опорно-рухової системиприводять в рухи кістки і здійснюють переміщення тіла;утворюють стінки внутрішніх органів;здійснюють дихальні, жувальні та ковтальні рухи;формують міміку;впливають на рух крові і лімфи;накопичують глікоген – депонуюча функція. М’язи – це органи, що утворені м’язовою тканиною і здатні скорочуватись під впливом нервових імпульсів:

Номер слайду 4

У тілі людини понад 600 м’язів. Найменші – м’язи середнього вуха. Найсильніші – жувальні та литкові м’язи. Найбільші – сідничні м’язи. Найдовші – кравецькі м’язи. Найактивніші – м’язи ока. М’язи дорослої людини становлять 44% загальної маси тіла ( у чоловіків – 40-50%, у жінок – 30%).

Номер слайду 5

М’ЯЗОВА ТКАНИНА - це тканина, що становить основну масу м’язів і характеризується здатністю до збудливості й скоротливості. М’язові тканини вирізняються наявністю в клітинах скоротливих ниток (міофібрил), утворених з білків актину й міозину. У разі пошкоджень м’язова тканина замінюється сполучною, що утворює рубець. :

Номер слайду 6

За структурою і функціями розрізняють такі види тканин. Непосмуго-вана. Посмугована скелетна. Посмугована серцева

Номер слайду 7

Посмугована скелетна тканина. Це тканина, яка складається з м’язових волокон й утворює скелетні м’язи. М’язи, що утворюють цю тканину, хоча б одним кінцем прикріплюються до кісток скелета. М’язове волокно циліндричне, з багатьма ядрами й численними мікрофібриоами. Скелетна м’язова тканина будує скелетні мімічні м’язи, м’язи язика, діафрагми, забезпечуючи рух тіла, міміку обличчя, мову.

Номер слайду 8

Непосмугована тканина. Це тканина, яка складається з клітин – міоцитів і є складником внутрішніх органів і судин. Клітини веретеноподібні, одноядерні , з неупорядкованим розташуванням мікрфібрил. Непосмугована тканина розташована в стінках багатьох внутрішніх органів, судин і забезпечує рухи кишечнику, зміну просвіту судин, сечовиведення, пологи тощо.

Номер слайду 9

Посмугована серцева тканина. Це тканина, яка складається з клітин-кардіоміоцитів й утворює серцевий м’яз - міокард. Клітини з’єднуються кінцями в багатоядерні м’язові волокна. Між волокнами наявні вставні диски, завдяки чому збудження швидко поширюються по всьому серцевому м’язу. Скорочується серцева тканина швидко, ритмічно. Без втоми, скорочення її є мимовільними. Таким чином. Ця тканина забезпечує роботу серця.

Номер слайду 10

Скелеті м’язискелетна мускулатура, м’язи язика, рота, гортані,м’язи верхньої частини стравоходу, діафрагма, мімічні м’язи. Скелетні м’язи здатні до сильних і різких скорочень,керуються людиною. Розрізняють три типи мязів:

Номер слайду 11

У м’язі розрізняють: сухожилки (1) для прикріплення до кісток, м’язове черевце (2), м’язові пучки (3), що мають власну оболонку (4) й м’язові волокна (5). А самі волокна містять упорядковано розташовані міофібрили (6), усередині яких містяться актинові й міозинові протофібрили (7) та велика кількість мітохондрій. За розташуванням м’язи людини поділяють на м’язи голови, м’язи тулуба та м’язи кінцівок. За формою скелетні м’язи поділяють: Довгі (наприклад, триголовий м’яз плеча) Короткі (наприклад, міжреберні м’язи) Широкі (наприклад, широкий м’яз спини) Колові (наприклад, коловий м’яз рота)

Номер слайду 12

Розрізняють три типи мязів: Гладкі м’язивісцеральна мускулатура,стінки травної і сечостатевої систем, кровоносних судин. Гладкі м’язи здатні до повільних і ритмічних скороченьнезалежно від волі людиникишечник. Гладкі м’язи - це м’язи, утворені непосмугованою тканиною, які розташовані в стінках внутрішніх органів і кровоносних судин. Вони забезпечують проходження їжі через травний канал, фокусування зору, зміну просвіту артерій та вен. Гладкі м’язи становлять близько 8 % маси тіла.

Номер слайду 13

Розрізняють три типи мязів: Серцеві посмуговані утворюють серцеві м’язи. Серцевий м’яз здатний до спонтанних ритмічних скорочень. Серцевий м’яз - це м’яз, утворений посмугованою серцевою тканиною, який міститься лише в серці. Цей м’яз унікальний за своєю структурою завдяки розгалуженим взаємозв’язкам між його клітинами.

Номер слайду 14

Будова м’яза. М’яз іннервується і постачається кров’ю. Двоголовий м’яз плечачеревцедовга головкакоротка головкасухожилкихвіст

Номер слайду 15

Підведемо підсумки!М’язи – активна частина опорно-рухової системи. Розрізняють скелетні посмуговані, гладкі непосмуговані та серцеві посмуговані м’язи. М’язи складаються із м’язових волокон, що містять міофібрили. Властивості м’яза – збудливість та скоротливість. Розрізняють м’язи синергісти та антагоністи. М’язи можуть виконувати статичну і динамічну роботу.

Номер слайду 16

Лабораторне дослідженнямікроскопічна будова м’язової тканини. Мета роботи. Розвивати уміння розпізнавати та описувати будову м’язової тканини у взаємозв’язку з властивостями й функціями. Обладнання та матеріалимікрофотографії

Номер слайду 17

Хід роботи. Посмугована скелетна таканина. Непосмугована тканина. Посмугована серцева тканина12312341234

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 8 клас, Презентації
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
16 січня
Переглядів
930
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку