Презентація "Сармати на території України"

Про матеріал
Презентація призначена для проведення онлайн уроків . Містить матеріали та завдання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сармати на території України6 ВІ50

Номер слайду 2

На кого схожі воїни, зображені на ілюстрації? Як ви можете їх схарактеризувати?Такими войовничими уявляв художник сарматів — давній кочовий народ, що прийшов на зміну скіфам в Північне Причорномор’я у III ст. до н. е. Дізнатися більше про історію сарматів ми зможемо, знайшовши відповіді на запитання освітнього дартсу.

Номер слайду 3

Діємо: практичні завдання. Працюючи з текстом параграфа, ви помітите, що він не поділяється на пункти. Пропонуємо вам скласти план параграфа самостійно або разом із друзями. Сарматські племена панували на території України з III ст. до н. е. по III ст. н. е. Прийшли вони з південно-уральських степів, облаштувалися на північному сході від скіфів. Сармати вважаються спорідненим зі скіфами народом: «савромати розмовляють скіфською мовою, але з давніх часів перекрученою» (Геродот). Античні автори завжди підкреслювали войовничість сарматів. У мирний час вони поділяли зони впливу й учиняли набіги на праслов’янські села, на землі понтійського царя Мітрідата, на античні поліси (Ольвію, Тіру, Ніконій). Із сарматами вела постійні війни Римська імперія. Найбільшими племенами сарматів на території України були язиги, роксолани та аорси: Язиги у І ст. до н. е. рушили далі на захід, перейшли Карпати й осіли між Дунаєм і Тисою.15 бер. 2023 р.

Номер слайду 4

УКРАЇНСЬКІ ЗЕМЛІ НА ПОЧАТКУ НАШОЇ ЕРИ1. Позначте на контурній карті території розселення сарматських племен.2. Поміркуйте, чому на карті немає підпису «сармати», а є назви різних племен.3. Які народи, держави були сусідами сарматів?4. Поміркуйте, як могли складатися відносини між сарматами та їхніми сусідами.

Номер слайду 5

Мовою документів. Сармати в римських описах«Люте обличчя, грубий голос, ні волосся, ні борода не стрижені». Цікаве спостереження, що допоможе збагнути психологію сарматів, повідомляє історик Аріан, один із прокураторів Римської імперії, який з ними воював, а тому знав їх не з чуток: «їхніх коней спочатку складно розігнати, зате вони витримують яке завгодно навантаження; й тоді можна бачити, як жвавий, кремезний і дорідний кінь знесилюється, а ця мала шолудива шкапчина спочатку переганяє того, а потім залишає далеко позаду». Основою суспільного устрою сарматів була родова община, утворена групою споріднених сімей. Особливе місце в сарматській спільноті посідали жінки. Жили сармати табором, у наметах, які взимку утеплювали. Це був народ кочовий — залишалися вони на одному місці доти, допоки худоба не з’їдала траву. Ховаючи померлих, вони клали поруч із ними речі, якими ті користувалися за життя: чоловікам — зброю, кубки з вином; жінкам — прикраси, дзеркальця, голки. Блок Укрпошти з однієї марки «Кочові племена сарматів» із серії «Культурні епохи України. Сармати» (2022)

Номер слайду 6

Пізнавально й цікаво. Сарматські амазонки. Особливістю сарматського соціального устрою було високе становище в суспільстві жінок. Сарматські жінкипідтримували лад у господарстві, виховували дітей, брали участь у війнах нарівні з чоловіками, полювали. В могилу померлої жінки, навіть дівчинки, крім прикрас, клали зброю. Родинні поховання формувалися навколо могили жінки, яку вважали праматір’ю. Сармати уміли добувати й обробляти метали. Сармати торгували шкірами, виробами ремісників, вели продаж рабів/рабинь у різні країни світу. У релігійних поглядах сарматів панівними були культи сонця й вогню. Згодом вони перейняли від скіфів традицію поклоніння мечу. Оскільки невід’ємною частиною життя цих кочівників була тварина, це позначилося на їхній культурі. Сарматські золоті й срібні вироби виконані в «звіриному стилі». Самобутні звичаї й традиції сарматів вплинули на народи, що жили поряд із ними. Як вважають мовознавці, від сарматів в українській мові збереглося багато слів. Наприклад: дбати, тримати, катувати, Дунай, Дніпро, Дністер, Дон та інші. Факт чи фейк?Визначте за допомогою додаткових джерел інформації, які докази використовують прибічники й противники ідеї існування амазонок для доведення своє позиції. З образами яких жінок давнини схожі сарматки?Легендарні амазонки — ймовірно, сарматські жінки (барельєф на храмі Аполлона в Бассах, близько 450-420 рр. до н. е.)

Номер слайду 7

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯI. Знаю й систематизую нову інформацію1. Самооцінювання. Оцініть свої успіхи в опануванні теми «Сармати на території України». Дайте відповіді на запитання.2. Розташуйте на шкалі часу ілюстрації. Які хронологічні дані треба підписати під кожною карткою?3. Виконайте вправу в онлайн-режимі за покликанням:ІІ. Обговоріть у групі1. Представте в класі складений вами план розповіді про сарматів. Ознайомтеся з планами однокласників і однокласниць. Обговоріть їх.2. Поставте запитання до ілюстрацій та рубрики «Пізнавально й цікаво», вміщених у параграфі.3. Порівняйте спосіб життя й господарювання сарматів та інших давніх народів (скіфів, греків). Назвіть спільні та відмінні риси. III. Мислю творчо1. Внесіть інформацію про сарматів до творчого проекту «Історія України — частина світової історії».2. Створіть інтелектуальну загадку (кросворд, вікторину, головоломки тощо) до теми «Народи раннього залізного віку на теренах України».

pptx
Додано
2 січня
Переглядів
2123
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку