Природа та населення Давньої Греції

Про матеріал
Презентація "Природа і населення Давньої Греції" дає можливість цікавіше провести урок, ефективніше донести матеріал учням, сприяє підвищенню інтересу учнів до вивчення історії. Перезентація підготовлена до параграфа 27, підручника Всесвітня історія, історія України видавництва Оріон (2023)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Природа і населення давньої греціїПідготувала вчитель історії Калінічева Т. С.

Номер слайду 2

Мета уроку:дати уявлення про природно-кліматичні умови Греції та їхній вплив на розвиток господарської діяльності населення Елладипродовжити формування навичок роботи з підручникомформувати у учнів інтерес до історії держав світу

Номер слайду 3

План роботи. Актуалізація знань. Природні умови Балканського півострова. Населення давньої Греції та його заняття. Узагальнення та систематизація знань. Домашнє завдання

Номер слайду 4

Актуалізація знань. Уважно розгляньте ілюстрований колаж. Які зображення вам відомі? Розкажіть про них. З якою країною пов’язані зображення колажу? Якщо вам складно відповісти, скористайтеся підказкою-ребусом. Що вам відомо про цю країну? Чи доводилося вам у ній бувати? Що ви читали про неї?

Номер слайду 5

Ми розпочинаємо вивчати одну з найдивовижніших цивілізацій стародавнього світу – давньогрецьку. Давні греки називали свою країну Елладою. Давньогрецька цивілізація розвинулася на півночі Балканського півострова, островах Середземномор’я та вздовж західного узбережжя Малої Азії.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Природні умови балканського півострова. Стародавня Греція займала південну частину Балканського півострова й узбережжя Малої Азії. Народ, що населяв цю країну, називав її Елладою, а себе еллінами. Ми називаємо жителів цієї країни греками за ім’ям, яке їм дали римляни. Материкова Греція поділяється на три частини: Північну, Середню та Південну. Потрапити з однієї частини в іншу можна було лише вузькими гірськими стежками.

Номер слайду 8

Перегляд відеоролика(перегляд 4 хвилини, 13 секунд)https://www.youtube.com/watch?v=f. NX_YOc2 SQw&ab_channel=%D0%92%D1%81%D0%B5%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%81%D1%8 C%D0%BA%D0%B0%D1%88%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%BE%D0%BD%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D0%BD

Номер слайду 9

Діємо: практичні завдання. Робота з підручником (ст.124): Розгляньте мальовану карту й висловіть припущення, для розвитку яких видів господарської діяльності були сприятливими природні умови і розташування Давньої Греції (усно продовжте речення-підказки)

Номер слайду 10

Населення давньої грації та його заняття. Племена елінів. АХЕЙЦІДОРІЙЦІЕОЛІЙЦІІОНІЙЦІ

Номер слайду 11

Греки-землероби вирощували: Ячмінь. Пшениця. ОвочіВиноград. Маслини. Ефективнішою їх працю робили залізні знаряддя праці.

Номер слайду 12

Корисні копалини: Мармур. Залізна руда. Мідь. Срібло. Глина

Номер слайду 13

Завдяки виходу до морів греки активно торгували з іншими народами. Цінні метали й предмети розкошів ввозили до Греції зі Сходу. Зокрема, фінікійські купці постачали постачали вишиті тканини, килими, пахощі, метали.

Номер слайду 14

Головою племені був верховний воєначальник – басилевск. Керувала справами общини рада старійшин. Для вирішення важливих питань скликали народні збори, які складалися з чоловіків-воїнів. Поступово влада родової знаті посилювалася.

Номер слайду 15

Узагальнення і систематизація знань

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Домашнє завдання. Опрацюйте параграф 27 Уявіть, що ви готуєте доповідь на науковій конференції. Створіть тематичну хмаринку слів (намалюйте на аркуші чи скористайтеся онлайн-сервісом) до теми: «Природа і населення Давньої Греції»

pptx
Додано
3 січня
Переглядів
300
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку