Презентація " Що можна побачити на небосхилі" підручник Довкілля

Про матеріал
Зараз дуже важко знайті матеріал на такий предмет як "Довкілля" Григорович О. В., Болотіна Ю. В., Романов М. В.за програмою НУШ 5 клас. Пропоную вам презентація до §26, куди я вмістила і відео, які ще краще розкривають певні теми дітям.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Що можна побачити на небосхиліПідготувала Склярова Інга Петрівна,вчитель географії, історіїПрезентація до §26 за підручником «Довкілля» Григорович О. В., Болотіна Ю. В., Романов М. В.

Номер слайду 2

Зорі

Номер слайду 3

Зорі - це гарячі небесні тіла, що випромінюють світло.

Номер слайду 4

Колір зорі залежить від її розміру та температури на її поверхні.

Номер слайду 5

За розмірами зорі поділяються на: Гіганти Карлики

Номер слайду 6

Туманності — велетенські хмари газу і пилу, які тягнуться через галактики. Деякі слабо світяться, відбиваючи промені зір, і їх можна побачити у телескоп. Інші схожі на темні клякси, що закривають розташовані за ними зорі. Тому їх називають темними. Саме там зароджуються зорі. Деякі туманності випускають власне світло, коли газ, з якого вони складаються, нагрівається від оточуючих зір.

Номер слайду 7

Як народжуються зорі?Зірки формуються шляхом стиснення розрідженого газу. І хоча це припустив ще Ньютон, вченим довго не вдавалося знайти речовину достатньої щільності, яка могла б конденсувати в зірку. Її виявили лише з появою телескопу, здатного фіксувати гамма-випромінювання. Вчені знайшли молекулярні хмари, або зоряні колиски, які складаються з водню в молекулярному стані. Молекулярні хмари мають температуру - 250 градусів за Цельсієм і високу щільність, що дозволяє газу стискатися і стискатися, поки не утвориться зірка. Процес нагадує звуження повітряної кулі до розмірів тенісного м’ячика. Стискання хмари починається внаслідок гравітаційної нестійкості, яка утворює центр тяжіння. До цього призводить або природна динаміка всередині хмари, або ж ударна хвиля наднової, що вибухнула поряд.

Номер слайду 8

Зорі народжуються в космічних хмарах. Щоб зоря народилася треба 10 мільйонів років. Народжена зоря блакитна, далі вона біліє (не зразу а поступово) потім жовтіє і червоніє. Червоний колір означає що в зорі малий тиск. Коли ж тиск пропаде - вона вибухне. І так відбувається з кожною зорею.

Номер слайду 9

Яка зоря розташована найближче до Землі?

Номер слайду 10

Бог Амон-Ра у підземному царстві перемогає страшного змія Апопа. Бог Амон-Ра. У Давньому Єгипті рух сонця небом пов’язували з богом сонця Ра. Щодня Ра випливав на човнику зі сходу, щоб освітлювати землю. А коли запливав за захід, він спускався освітлювати загробний світ. Там Ра боровся з гігантським змієм, який намагався проковтнути сонце.

Номер слайду 11

Близько 5 млрд. років тому, наша сонячна система була просто величезною хмарою пилу і газу, яка залишилася після руйнування попередніх зірок. Поступово під дією сили гравітації, дрібні частки почали збиратися в більш щільні хмари. У центрі майбутньої Сонячної системи сформувався великий згусток матерії і газів — це було майбутнє Сонце. Тоді воно перебувало в стані протозірки. Далі під все зростаючим тиском через гравітаційні сили, ця хмара спалахнула. Це була новонароджена зірка. У ній почали протікати термоядерні реакції з перетворення водню в гелій і як наслідок виділятися тепло і світло, а також потік заряджених частинок — сонячний вітер. Поява Сонця:

Номер слайду 12

Справжній стан сонця: У такому стані зараз знаходиться наше Сонце, воно щосекунди спалює близько 700 млн. тон палива. Його запасів приблизно вистачить на 5 млрд. років. Однак це не означає, що життя людства буде таким безхмарним, тому через 1 мільярд років, жити на Землі буде дуже важко. Вже через 1,1 млрд. років, світило збільшить свою яскравість на 10%, що спричинить сильне нагрівання Землі. Через 3,5 млрд. років, яскравість збільшиться на 40%. Почнуть випаровуватися океани і настане кінець усьому живому на Землі. По закінченню 5,4 млрд. років, в ядрі зірки закінчиться паливо — водень. Сонце почне збільшуватися в розмірах, за рахунок розрідження зовнішньої оболонки і нагрівання ядра. Через 7,7 млрд. років, наша зірка перетвориться на червоного гіганта, тому збільшитися в 200 разів через це буде поглинена планета Меркурій. В кінці, через 7,9 млрд. років, зовнішні шари зірки настільки розрядяться, що розпадуться на туманність, а в центрі колишнього Сонця буде маленький об’єкт — білий карлик. Так закінчить існування наша Сонячна система. Всі будівельні елементи, що залишилися після розпаду, не пропадуть, вони стануть основою для зародження нових зірок і планет

Номер слайду 13

Відстань до Сонця. Ми бачимо Сонце на небі невеликою сліпучою кулькою через велетенську відстань до нього. Ця відстань становить 150 мільйонів кілометрів. Від Землі до Сонця: біг — 4 000 років; на автомобілі — 200 років; на літаку — 20 років; промені йдуть до Землі від Сонця майже 8 хвилин.

Номер слайду 14

Сонце єдине джерело світла в Сонячній системі, усі інші тіла лишевідбивають світло. Сонце випромінює багато тепла. Якщо атомна електростанція виробляє близько 1 млрд. кіловат (к. Вт) тепла (енергії), то Сонце—у 400 000 000 000 разів більші. Багато вчених вважають, що використання сонячних променів безпосередньо вигідніше, ніж використання навіть атомної енергії. У країнах, де багато сонячних днів, вже діє обладнання, яке, використовуючи сонячне тепло, плавить метали, нагріває воду, виробляє електричний струм. Створення сонячних електростанцій, які б збирали сонячне тепло і перетворювали його на електрику, зменшили би кількість атомних чи теплових станцій, які потребують багато пального і дуже забруднюють довкілля.

Номер слайду 15

Саме завдяки йому на Землі можливе життя. Під дією сонячних променів в зелених частинах рослин відбувається біохімічний процес, назва якому – фотосинтез. Під час цього процесу в рослинах утворюються поживі речовини і виділяється кисень, який всім нам необхідний для дихання. Крім того, поглинається велика кількість вуглекислого газу, який утворюється під час дихання, гниття, спалювання палива тощо. Саме вуглекислий газ є причиною парникового ефекту, який сприяє підвищенню температури на планеті, і, як наслідок, таненню льодовиків та підвищенню рівня океану. Рослини в свою чергу є їжею для тварин. Розвиток тварин також неможливий без тепла та світла, джерелом якого є Сонце. Тварини та рослини є їжею і для людини. Отже, Сонцю ми завдячуємо не тільки світлом, теплом, а ще й їжею. Значення Сонця для Землі

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Чи бачили ви, як падають зорі з неба? Сьогодні ви вже знаєте, що зорі не можуть упасти з неба. Проте все одно, коли люди бачать яскраву риску на небі, яка миттєво зникає, говорять, що з неба впала зірочка . Явище «падаючих зір» називають метеорами. Воно виникає внаслідок потрапляння в атмосферу Землі невеликих тіл — уламків астероїдів або комет. Потрапляючи в повітря з великою швидкістю, вони згоряють, залишаючи за собою світловий слід.

Номер слайду 18

Метеор – це світлове явище , метеорит – тверде тіло космічного походження . Метеорит долітає до Землі , метеор складається з найдрібніших частинок , які згорають при попаданні в атмосферу. Метеори спостерігаються набагато частіше , ніж падіння метеоритів на Землю. Яка різниця між метеором та метеоритом?Класифікація метеоритів

Номер слайду 19

Великі камінці, пролітаючи крізь атмосферу, залишають вогняний слід і самі виглядають, як вогняна куля. Їх можна розгледіти навіть удень. Таке явище називають болідом . Проте воно трапляється вкрай рідко.

Номер слайду 20

Існують різні дані про кількість метеоритів, що падають на Землю, які залежать від точності вимірювань. Вважають, що за добу падає 5-6 тон метеоритів, або 2 000 тон на рік. Крім того, за добу на земну поверхню падає від 300 до 20 000 тон метеоритного пилу. Більшість знайдених метеоритів мають вагу від декількох грамів до декількох кілограмів. Найбільший зі знайдених метеоритів — Гоба, маса якого (за оцінками, оскільки метеорит ніколи не зважувався) сягала майже 90 тон.

Номер слайду 21

Метеорит — Гоба. Найбільший із знайдених метеоритів – метеорит Гоба, що знаходиться на місці падіння в південно-західній Африці, в Намібії, поблизу ферми Гоба-Уест. До того ж метеорит за вмістом і найбільшим шматком заліза природного походження на Землі. Метеорит важить більше 60 тон, був знайдений випадково у 1920 році біля Гротфонтейна. За розрахунками вчених метеорит впав на Землю близько 80 тисяч років тому

Номер слайду 22

Метеорити, знайдені на території України. Метеорит «Жигайлівка» — перший метеорит, знайдений на території України (упав 12 жовтня 1787 р. в Харківській губернії біля слободи Жигайлівка, тепер Тростянецького району Сумської області)Метеорит «Княгиня» — упав на Закарпатті 9 червня 1866 р. Було зібрано до тисячі його масивних уламків. Найбільша частина — вагою 286 кг — нині є експонатом Віденського музею природничої історії. Метеорит Сухий лиман — 48 кг, знайдений на околиці Одеси в 1987 році. Найбільшим метеоритом в Україні й у всій Європі вважають Іллінецький, який упав 400 млн років тому.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

pptx
Додано
4 січня 2023
Переглядів
753
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку