Презентація Як зображують Землю на глобусі і карті

Про матеріал
Презентація на тему Як зображують Землю на глобусі і карті для 5 тих класів НУШ за підручником Біда.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як зображують Землю на глобусі і карті

Номер слайду 2

Науку про карти як особливий спосіб зображення земної поверхні, про створення та використання карт називають картографією. Карта - основний інструмент, що допомагає мандрівникові орієнтуватися. Щоб процес орієнтування був точним і безпечним, мандрівникові потрібно володіти певними навичками орієнтування за картами та мовою карти.

Номер слайду 3

Нині існують різні способи зображення земної поверхні. Усі вони - маленькі моделі світу, що нас оточує. Найпоширеніші серед них - малюнки, фотознімки, плани, карти, глобуси, аерофотознімки і космічні знімки. Способи зображення Землі: 1 - малюнок; 2 - фотознімок; 3 - план місцевості; 4 - аерофотознімок; 5 - космічний знімок; 6 - карта;

Номер слайду 4

Малюнок і фотознімок зазвичай роблять з поверхні Землі. Земну поверхню зображають у її реальному, але зменшеному вигляді під будь-яким кутом зору. І малюнок, і фотознімок дають уявлення про місцевість, проте на них не видно, які розміри і форми має ділянка загалом.

Номер слайду 5

Зображення місцевості згори, наприклад з літака, називають аерофотознімком. На ньому об’єкти схожі на їхній дійсний вигляд на місцевості, видно їхні розміри і взаємне розташування. Аерофотознімки і космічні знімки є зменшеними зображеннями реального вигляду земної поверхні зверху.

Номер слайду 6

Плани, карти і глобуси є зменшеними картографічними зображеннями земної поверхні, оскільки для її відображення на них використовують систему умовних позначень. План місцевості - це зменшене, виконане за допомогою умовних знаків зображення невеликої ділянки земної поверхні. На відміну від знімків, на планах і картах дрібні й неістотні деталі не зображені, а про об’єкти місцевості додається якісна і кількісна характеристика. Наприклад, кількість поверхів будівлі, матеріал покриття дороги.

Номер слайду 7

Географічна карта - це зменшене, узагальнене зображення земної поверхні на площині, виконане за допомогою умовних позначень.

Номер слайду 8

Глобус (від латинського слова - куля) - об’ємна модель планети, зменшена в багато мільйонів разів. На глобусі всі материки, океани, моря показані відповідно до їхнього розміщення на земній кулі. 

Номер слайду 9

Глобуси також поділяють на загальногеографічні та тематичні. Глобус загальногеографічний, або фізичний, демонструє природу, насамперед рельєф суходолу та морського дна. На політичному глобусі кожну країну світу позначено окремим кольором, чітко розмежовано кордони, вказано розташування та назви столиць і великих міст.

Номер слайду 10

Д/З опрацювати параграф 23 стр. 83 – 86

pptx
Додав(-ла)
Parkhomenko Alina
Додано
10 квітня
Переглядів
28
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку