Презентація Як досліджують океани

Про матеріал
Презентація на тему Як досліджують океани для 5 - тих класів НУШ за підручником Біда
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як досліджують океани

Номер слайду 2

Вивчення океану допомагає дізнатися і зрозуміти причину затоплення кораблів, які поки що не можна витягнути на поверхню через відсутність потрібного обладнання. Щороку дослідники дізнаються про нових мешканців океанічних глибин. Дослідження океану дає змогу з’ясувати, як океан впливає на клімат материків. Океанічне дно - це скарбниця цінних корисних копалин. Вивчення океану відкриває нові можливості його використання.

Номер слайду 3

Океанолог - це досить рідкісна, але водночас дуже захоплива професія. Океанолог вивчає моря, океани, морські організми, досліджує склад води тощо. Він постійно стежить за найменшими змінами в морях і океанах. На сучасних дослідженнях океанологів базуються розробки захисту навколишнього середовища. Комплекс наук, які досліджують Світовий океан, має назву океанологія.

Номер слайду 4

Раніше глибину океанів вимірювали за допомогою лота (старовинний прилад, який складається з троса з грузилом на кінці). Сучасні вчені для вимірювання глибин використовують прилад ехолот. Цей прилад із судна посилає у воду звукові сигнали. Досягнувши дна, ці сигнали відбиваються від нього і повертаються. Дослідники фіксують час, протягом якого звук пройшов до дна і назад. Знаючи швидкість поширення звуку у воді (1500 м/с), можна визначити глибину океану.

Номер слайду 5

Для вивчення океанів на їхньому дні, де глибина сягає 10-20 м, встановлюють підводні лабораторії, обладнують підводні човни науковою апаратурою. У дослідженнях Світового океану беруть участь спеціальні судна, літаки, супутники Землі, здійснюють фотографування та кінозйомку. Під час вивчення великих ділянок океану вчені різних країн об’єднують свої зусилля. Результати таких досліджень мають велике значення для рибальства, судноплавства, пошуків та видобутку корисних копалин.

Номер слайду 6

Океан - це величезний водний простір, що охоплює дуже велику ділянку земної поверхні. Море - частина океану, відокремлена від нього суходолом, підвищеннями підводного рельєфу або островами

Номер слайду 7

Протока - це відносно вузька частина водного простору, що сполучає дві сусідні водойми і роз’єднує ділянки суходолу. Затока - частина океану або моря, що глибоко вдається в суходіл, але має вільний зв’язок з океаном.

Номер слайду 8

Вода в усіх океанах має гірко-солоний смак. Річ у тім, що в ній розчинено дуже багато солей, які містяться в надрах землі. Тому океанічна вода непридатна для пиття і приготування їжі. Якби вдалося видалити всю сіль з океанів і розподілити її по всій поверхні Землі, то вона утворила б шар завтовшки близько 150 м. Солоною воду робить кухонна сіль, частка якої у морській воді є найвищою з-поміж інших солей.

Номер слайду 9

Д/З опрацювати параграф 31 стр. 112 – 115 Користуючись різноманітними джерелами інформації, складіть характеристику океану (на вибір групи) за планом:1. Площа. 2. У яких півкулях розміщений. 3. Береги яких материків омиває. 4. Найглибша западина (глибина, м). 5. Моря. 6. Найбільші острови. 7. Хто досліджував. 8. Походження назви океану.

pptx
Додав(-ла)
Parkhomenko Alina
Додано
10 квітня
Переглядів
101
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку