Презентація "Що пам'ятає древній сфінкс"

Про матеріал
Презентація містить ілюстративний матеріал та завдання призначені для проведення онлайн уроків
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Що пам'ятає древній сфінкс5ІУ23

Номер слайду 2

Напевно немає такої людини, яка не знала б про єгипетські піраміди і сфінкса. Як люди ще в середині III тис. до н. е. змогли побудувати такі велетенські споруди та ще й правильної форми? Зрозуміло, що для виконання такої роботи, людям потрібно було бути добре обізнаними в науці, мати потужні знаряддя і головне — бути згуртованими й організованими.

Номер слайду 3

Протягом III тис. до н. е. — V ст. н. е. людство зробило важливий крок у розвитку. Поступово удосконалювалися знаряддя праці. Люди навчилися виготовляти залізо, управляти такими природними явищами, як розливи річок. Спеціальні системи для поливу земельних угідь давали змогу отримувати кращі врожаї. Потреба в записуванні інформації сприяла винайденню писемності. Спостереження за довколишнім світом сприяли розвитку наукових знань. Завдання. Роздивись єгипетські літери. Що вони тобі нагадують?

Номер слайду 4

Оскільки людей ставало більше, виникла потреба у створенні системи упорядкування відносин між ними. У суспільстві виокремилися люди, які керували іншими членами спільнот. Так виникли найдавніші держави: Єгипетське царство, міста-держави в Межиріччі та Індії, Давній Греції та інших куточках світу. Величною державою стародавнього світу вважається Римська імперія. Завдання. Ознайомся з картами стародавнього світу. Які назви держав збереглися до нашого часу?Варто запам'ятати!Держава — це форма співжиття на певній території людської спільноти, якою управляють спеціальні органи влади за допомогою визначених правил — законів.

Номер слайду 5

У ході розвитку людських спільнот виробилися певні правила співжиття членів суспільства. Спочатку вони існували в усній формі. А близько 1757 р. до н. е. цар Вавилону Хаммурапі наказав записати ці правила на спеціальному камені. Так було створено перший в історії людства збірник законів. А закони Стародавнього Риму — римське право — лягли в основу законів багатьох розвинених країн сучасності.

Номер слайду 6

У ті часи люди були надзвичайно релігійними — вірили в те, що світом правлять боги. Імена богів у всіх народів були різними, але в уяві людей вони мали схожі риси. Богів шанували. Влаштовували на їхню честь свята. Одним із таких свят були Олімпійські ігри Давньої Греції, започатковані 773 р. до н. е. на честь бога Зевса. Як ви знаєте, і в наш час Олімпійські ігри є великим міжнародним спортивним святом. Завдання. Визнач, які види спорту були

Номер слайду 7

За доби Стародавнього світу постали релігії — юдаїзм, буддизм і християнство. Рівень розвитку тодішніх суспільств дозволяв здійснювати будівництво величних пам'яток культури: храмів, палаців, статуй богів тощо. Чимало пам’яток тих часів, як от: єгипетські піраміди, Великий китайський мур, афінський акрополь, священна книга християн Біблія, архітектурні пам’ятки Рима збереглися до наших днів. Про деякі величні пам’ятки — наприклад, «сім чудес світу» — ми знаємо з легенд і свідчень сучасників. Завдання. Пригадай, про які з «семи чудес світу» ти можеш розповісти

Номер слайду 8

Багато уваги люди античності приділяли навчанню дітей. До речі, перші школи були засновані саме за тієї доби. Привчали дітей і до праці. Виховували в строгій покорі старшим членам родини і суспільства. Завершилася епоха Стародавнього світу у 476 р., коли припинила існування Західна Римська імперія. Завдання. Визначте за малюнками, які науки були головними в Стародавньому світі

Номер слайду 9

ЯКІ НАРОДИ ЖИЛИ НА ТЕРЕНАХ УКРАЇНИ ЗА ДОБИ АНТИЧНОСТІНа теренах України за доби стародавнього світу жили різні народи. У І тис. до н. е. населення продовжувало займатися землеробством і скотарством. А у степах Північного Причорномор’я протягом IX ст. до н. е. — III ст. н. е. по черзі панували войовничі народи кіммерійців, скіфів, сарматів.

Номер слайду 10

Мовою документів. Цікаво, що кіммерійці — це перший народ, достовірну назву якого ми знаємо завдяки згадкам у писемних джерелах того часу. Перша писемна згадка про них зустрічається в поемі «Іліада» давньогрецького автора Гомера. Кіммерійці (розпис на давній вазі, VI ст. до н.е.)Гомер про кіммерійців. Зевс, до ахейців наблизивши Гектора з військом троянців,При кораблях їх лишив, щоб трудились вони ненастанно. В ратному ділі; а сам одвернув яснозорії очіВ даль, озираючи землю фракіян, тих вершників бистрих,Мідян, бійців рукопашних, славлених кобилодойців [кіммерійців]Молокоїдів [кіммерійців] убогих, над всіх на землі справедливих.Іліада, XIII, 1-6 Визначте, як Гомер називав кіммерійців. Чому він дав саме такі назви цьому народові?

Номер слайду 11

У південних степах досі збереглися кургани — поховання знатних скіфів. Археологи під час розкопок знайшли предмети побуту скіфів, зброю, чудові золоті прикраси. Однією з найвідоміших пам’яток скіфів є золота пектораль — нагрудна прикраса, знайдена археологом Борисом Мозолевським у кургані Товста Могила на Дніпропетровщині. А з племенами сарматів пов’язують появу легенд про войовничих жінок-амазонок. Золота скіфська пектораль — нагрудна прикраса (IV ст. до н. е., курган Товста могила, Дніпропетровська область)

Номер слайду 12

Відео «Як Б. Мозолевський знайшов скіфську пектораль» (тривалість 2 хв 07 с)1. Перегляньте відео і складіть запитання до нього, що дозволять дізнатися як учні/учениці зрозуміли його зміст.2. Чим інформація відео була для вас корисною?

Номер слайду 13

Сусідами цих народів були стародавні греки, які в пошуках нових земель припливли з Греції на узбережжя Чорного моря і заснували свої поселення-колонії. Протягом VII ст. до н. е. — IV ст. н. е. грецькі міста Херсонес, Пантікапей, Ольвія, Тіра та інші були осередками розвиненої культури і центрами торгівлі. Руїни Херсонесу поблизу м. Севастополь у Криму (сучасне фото)Наприкінці доби Античності на історичну сцену вийшли наші предки слов’яни. У І ст. н. е. писемні джерела називали їх венедами.

Номер слайду 14

Діємо: практичні завдання1. Складіть два запитання до теми «Які народи жили на теренах України за доби Античності».2. За бажанням для складання запитань використовуйте наведені питальні слова і фрази: «Де?», «Коли?», «Коли можна використовувати?», «Які ви знаєте?», «Чим відрізняються?».3. Обміняйтеся запитаннями з однокласницями/однокласниками.

Номер слайду 15

Самооцінювання. Оцініть свої успіхи в опануванні теми «Що пам’ятає древній сфінкс» — поєднайте кожне з питань для самоконтролю із відповідним смайликом успіху. Усно дайте відповіді на поставлені запитання. Позначте на лінії часу періоди проживання на теренах України згаданих у тексті параграфа народів. Виконайте онлайн-вправу https://cutt.ly/m. Pt. Er4u.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Змієвська Наталія Євгенівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Sydoruk Olga
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Lera valerunka3
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Мосійчук Тетяна Євгенівна
    Велике дякую за Вашу працю.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Чернобай Наталя Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Пустовая Лена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
Додано
21 січня 2023
Переглядів
6077
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку