Презентація «Що приховує Амазонія»

Про матеріал
Презентація до теми «Що приховує Амазонія» за підручником "Пізнаємо природу" 6 клас автора Д. Біди &54 (розроблено до модельної програми «Пізнаємо природу» 5- 6 класи автори: Біда Д. Д., Гільберг Т. Г., Колісник Я. І.) В презентації розкриті наступні питання: • Амазонка - найповноводніша річка планети. • Дивовижні рослини і тварини Амазонії. • Сельва – найбільший у світі вологий тропічний ліс. • Індіанські племена Амазонії. • Катастрофічні наслідки зведення дамби на притоці Амазонки. • Вирубування лісів Амазонії призведе до трагедії планетарного масштабу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЩО ПРИХОВУЄ АМАЗОНІЯ6 КЛАС “ПІЗНАЄМО ПРИРОДУ”

Номер слайду 2

ЯКІ РЕКОРДИ В АМАЗОНІЇАмазонка є найповноводнішою рікою планети, а її басейн (Амазонія) охоплює майже дві третини всього континенту.

Номер слайду 3

ЯКІ РЕКОРДИ В АМАЗОНІЇВ Амазонії мешкає понад мільйон різноманітних видів — десята частина всіх видів тварин і рослин Землі.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

ЯКІ РЕКОРДИ В АМАЗОНІЇМандрівник знайде тут дивовижні дерева: галактодендрон — «дерево-корову», сік якого схожий за смаком на молоко; кебрачо, деревина якого тоне у воді й така міцна, що не розрубати сокирою; легке бальсове дерево, з якого видовбували каное й робили плоти для далеких мандрівок.

Номер слайду 6

ЯКІ РЕКОРДИ В АМАЗОНІЇУ водах Амазонки живуть крокодили, велика кількість риб, найвідоміші з яких — небезпечні піраньї та дружелюбні прісноводні дельфіни інея.

Номер слайду 7

ДОСЛІДЖЕННЯ АМАЗОНКИ У басейні Амазонки розкинувся найбільший у світі вологий тропічний ліс - сельва. Клімат вічнозеленого екваторіального лісу жаркий і вологий, протягом року температура повітря коливається в межах 25–28 °C і навіть уночі не опускається нижче 20 °C.

Номер слайду 8

Опади у сельві надзвичайно рясні: їх річна кількість становить 2000–4000 мм. Крізь густе листя і переплетення ліан під крони дерев проникає мало світла, а буйна рослинність ускладнює пересування, позбавляючи орієнтації. Щоб здолати навіть невелику відстань, часто потрібно прорубувати дорогу спеціальним ножем — мачете. ДОСЛІДЖЕННЯ АМАЗОНКИ

Номер слайду 9

ДОСЛІДЖЕННЯ АМАЗОНКИ Індіанські племена Амазонії досі повністю не вивчені. Їхній спосіб життя усамітнений, а місця проживання важкодоступні. За різними джерелами, нині в тропічних лісах Амазонії проживає 400–500 племен.

Номер слайду 10

ЧОМУ ЕКОСИСТЕМА АМАЗОНІЇ В НЕБЕЗПЕЦІ Світові магнати мріють використати потужні води Амазонки для виробництва електроенергії. Але течія річки надто повільна, річка надто широка, а її русло — непередбачуване. А от притоки Амазонки відповідають усім критеріям для будівництва ГЕС. Ця обставина, а також масове вирубування лісів Амазонії становлять велику загрозу для однієї з найбільших екосистем планети.

Номер слайду 11

ЧОМУ ЕКОСИСТЕМА АМАЗОНІЇ В НЕБЕЗПЕЦІ До катастрофічних наслідків призвело зведення дамби на притоці Амазонки Уатумія. У середині 80-х років минулого сторіччя власники компанії-забудовника проігнорували протести місцевих жителів, закрили шлюзи на дамбі, внаслідок чого сталася екологічна катастрофа. Норовлива річка змінила русло й затопила сотні гектарів землі. За лічені години під водою опинилося село, загинуло понад 10 000 тварин, серед яких було багато мавп.

Номер слайду 12

Вирубування лісів Амазонії у Бразилії досягло найвищого рівня за останні 15 років. Це призвело до природних пожеж. Основною причиною знищення лісів є деревина та вивільнення територій під сільське господарство. ЧОМУ ЕКОСИСТЕМА АМАЗОНІЇ В НЕБЕЗПЕЦІ

Номер слайду 13

Ліси басейну Амазонки є «легенями планети», адже виробляють 20 % кисню планети. Саме тому порушення балансу екосистеми Амазонії може призвести до трагедії планетарного масштабу. ЧОМУ ЕКОСИСТЕМА АМАЗОНІЇ В НЕБЕЗПЕЦІ

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Чикалов Віктор Іванович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бардукова Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Гаркавенко Катерина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Кравцова Натали
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Кокарєва Лідія Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
7 травня
Переглядів
2728
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку