Презентація "Що таке інклюзія. Що таке стереотипи і упередження"

Про матеріал
Презентація до курсу "Етика" 6 клас НУШ 0,5 годин на тиждень за підручником Т.Мелещенко, О.Желіба, Т.Бакка, Є.Ашортіа. Можна використовувати під час дистанційного та очного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

6 клас НУШ “Етика” за підручником Мелещенкo Т. В. Що таке інклюзія. Що таке стереотипи та упередження

Номер слайду 2

Обери свій настрій Який він сьогодні?

Номер слайду 3

Розгадай ребуси. Дізнайся ключові слова до теми уроку321

Номер слайду 4

Ти вже знаєш, що від природи люди різні. У них різний зріст, вага, колір шкіри, очей, волосся тощо. Люди мають різний темперамент, інтереси, уподобання. Тому вони не можуть бути однаково успішними в якійсь конкретній діяльності. Деякі категорії людей через свої фізичні або інші особливості не можуть скористатися можливостями, які має більшість. ЧОМУ ІНКЛЮЗІЯ Є СПОСОБОМ СПРИЙНЯТТЯ ЛЮДСЬКОЇ РІЗНОМАНІТНОСТІ?1. Назви переваги того, що всі люди різні. 2. Розглянь схему. Поясни, чому ці категорії людей мають обмежені можливості.

Номер слайду 5

Щоб рівноправ'ям можна було скористатися, суспільство використовує інклюзію. Інклюзія - процес збільшення ступеня участі всіх громадян у суспільному житті. Метою інклюзії є охоплення всіх людей, незалежно від раси, статі, інвалід- ності, медичних чи інших потреб. Ідеться про забезпечення рівного доступу й можливостей і позбавлення від дискримінації та нетерпимості. Розглянь малюнок. Поясни інклюзію на прикладі олівців.

Номер слайду 6

Прикладом реалізації інклюзії є інклюзивний дизайн створення місць, якими зможе користуватися будь-хто. Спосіб організації місць перебування людей впливає на нашу здатність рухатися, бачити, чути й ефективно спілкуватися. Інклюзивний дизайн спрямований на усунення бар'єрів, дає змогу рівноправно, впевнено й незалежно брати участь у повсякденному житті. ЯК ДОЛАТИ БАР'ЄРИ Й ЗАЛУЧАТИ ВСІХ?

Номер слайду 7

Важливо мати інклюзивне середовище в школі. Саме тут діти проводять більшу частину свого часу. Тому дуже важливо, щоб всі відчували повагу й безпеку. Школа має забезпечити:фізичну інклюзію - усі учасники освітнього процесу мають справедливий доступ до всіх зручностей, послуг і заходів;академічну інклюзію - усі учні та учениці одного віку навчаються разом в одному класі;соціальну інклюзію - усі учні й учениці мають можливість розвивати справжню дружбу й стосунки з широким колом своїх однолітків та одноліток у класі й поза ним . Розглянь малюнок. Як ти вважаєш, що відчувають діти?

Номер слайду 8

ЯК ЕТИКА ДОПОМАГАЄ У СПІЛКУВАННІ З ЛЮДЬМИ, ЯКІ МАЮТЬ ІНВАЛІДНІСТЬ?Спілкування з людьми, які мають інвалідність, нічим не відрізняється від спілкування звичайних людей. До всіх потрібно ставитися з повагою. Завжди дотримуйся хороших манер. Ось кілька порад: Запропонуй допомогу! Використовуй звичайний тон. Запитай людину, що допоможе у спілкуванні. Поважай особистий простір,будь собою!Перепроси, якщо вважаєш, що вчинив/вчинила некоректно.

Номер слайду 9

ЯКА РОЛЬ СТЕРЕОТИПІВ У ЖИТТІ СУСПІЛЬСТВА? ЯКІ ВИДИ СТЕРЕОТИПІВ?Як відомо, суспільство складається з різноманітних спільнот. Деякі з них ти можеш добре знати, а деякі ні. І серед них діють різні стереотипи. Стереотипи - стійкі й спрощені уявлення про щось або когось. Стереотипи зазвичай ґрунтуються на впевненості, що: всі члени групи однакові й не відрізняються одне від одного; поведінка людей чи людини на першій зустрічі дає змогу скласти про них чи неї остаточне враження.

Номер слайду 10

Існують різні види стереотипів. Розглянемо деякі з них: Фізіогномічні стереотипи пов'язані з визнанням зв'язку між зовнішністю і рисами характеру людини. Наприклад, вважають, що білявки не надто розумні. Етнічні стереотипи базуються на взаєминах між етнічними групами, вони пов'язані з національним характером. Професійні - це узагальнені образи типових представників професій. Гендерні стереотипи - уявлення щодо ролі чоловіка й жінки в суспільстві.

Номер слайду 11

ЩО ТАКЕ ЗАБОБОНИ Й УПЕРЕДЖЕННЯ?Стереотипи заважають людям ефективно спілкуватися. Щоб не потрапити в пастку стереотипів, необхідно критично вивчати будь-яку інформацію. Не менш шкідливими є забобони . Це помилкові переконання, віра в чарівні сили, що завдають шкоди або допомагають. Забобони часто виникають, коли бракує реальних знань, або через випадковий збіг обставин1. Поясни , як забобони можуть нашкодити?

Номер слайду 12

Найбільш шкідливими є упередження - несправедлива, хибна думка та ставлення до чогось чи когось. Найчастіше упередження є попереднім судженням без достатніх підстав. Упередження щодо спільнот зазвичай ґрунтуються на поширених стереотипах. ЩО ТАКЕ ЗАБОБОНИ Й УПЕРЕДЖЕННЯ?

Номер слайду 13

ЯК МОРАЛЬНІ НОРМИ ВПЛИВАЮТЬ НА ПОДОЛАННЯ СТЕРЕОТИПІВ ТА УПЕРЕДЖЕННЯ?Під час взаємодії з людьми важливо керуватися не стереотипами, а моральними цінностями і «золотим правилом» моралі. Звільненню від стереотипів сприяє критичне мислення. У суспільстві, де існують стереотипи й фейки, важливо вміти розпізнавати інформацію, аналізувати джерела, різні точки зору, приймати зважені рішення.

Номер слайду 14

Чудово, все вдалося!Добре Були труднощі Важко, потрібна допомога Оціни свою роботу на уроці

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Юсин Надія Улянівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Етика, 6 клас, Презентації
Додано
21 січня
Переглядів
1659
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку