Презентація "Що таке остеохондроз"

Про матеріал
Остеохондроз розвивається в результаті вікових змін в організмі людини та часто зустрічається у людей вже після 30 років. Всупереч поширеній думці, це не захворювання, а фізіологічний стан, який, однак, теж вимагає медичної корекції. ЩО ТАКЕ ОСТЕОХОНДРОЗ Остеохондроз – це дегенеративно-дистрофічні зміни, які найчастіше відбуваються у хрящових тканинах хребта. Згодом вони провокують зміну структури хребців та міжхребцевих дисків, обмежуючи їх природну функціональність. Хребці стають менш витривалими та більш схильними до травматизації, а міжхребцеві диски до якоїсь міри втрачають свою еластичність.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Що таке остеохондроз?

Номер слайду 2

Остеохондроз - діагноз, з яким ви можете лікуватися дуже довго і ніяк не вилікуватися. Він твердо стоїть в списку разом з дисбактеріозом та вегето-судинною дистонією (ВСД) і є великим комерційним міфом сучасності.r

Номер слайду 3

ЩО ТАКЕ ОСТЕОХОНДРОЗ НАСПРАВДІВ міжнародній класифікації хвороб остеохондроз існує, проте його специфіка суттєво відрізняється від того, як його трактують деякі лікарі в Україні. Це група рідкісних захворювань, що пов’язані з порушенням нормального розвитку росту кісток з ураженням центрів окостеніння в епіфізі. Як правило, починається в дитинстві як дегенеративний або некротичний стан Як приклади можуть бути хвороба Пертеса, хвороба Осгуда-Шляттера, хвороба Шейермана..

Номер слайду 4

В Україні ж, відвідуючи лікаря, який не послуговується міжнародними протоколами, на скарги про біль у спині пацієнт може почути, що в нього остеохондроз. Як результат, для лікування призначається дообстеження (рентген, МРТ), знеболювальні препарати та інші дороговартісні методи, що в цілому досить сильно б’ють по кишені пацієнтів

Номер слайду 5

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) біль в спині - одна з найбільш поширених причин звернення пацієнтів за медичною допомогою. Коли пацієнт у західних країнах звертається з такими скаргами, лікарі використовують симптоматичний діагноз – «back pain» (просто біль в спині), при якому рекомендують максимальне збереження фізичної активності, лікувальні вправи або нестероїдні знеболювальні препарати.

Номер слайду 6

Додаткове обстеження призначають тільки тоді, коли пацієнт повідомляє про відповідні симптоми, прикладом яких є порушення чутливості кінцівок, слабкість в м’язах, порушення функції органів тазу, поява болю вночі Зазвичай ці симптоми виникають за наявності серйозної патології хребта, проте виявляють їх не більш ніж в 1% випадків. Такі патології включають пухлинні захворювання, переломи, гнійно-запальні процеси, туберкульоз. Болі в спині можуть виникати також і при захворюваннях внутрішніх органів і не мати відношення до хребта (як захворювання підшлункової залози, нирок, органів тазу).

Номер слайду 7

Розрізняють три форми остеохондрозу - шийний, грудний і поперековий. Всі властиві захворювання остеохондроз симптоми часто спостерігаються у людей, що віддають перевагу активним фізичним навантаженням сидіння за комп'ютером. В результаті тривалого перебування в неприродній для хребта позі формуються порушення постави, деградація спинних м'язів, що призводять до різних патологій хребта.

Номер слайду 8

ЩО ТАКЕ ГРУДНИЙ ОСТЕОХОНДРОЗ?Сьогодні я розповім про грудний остеохондроз хребта. Ця поширена проблема - грізна причина болю в спині. Перші прояви хвороби найчастіше починаються в досить юному віці - 15-16 років. Остеохондроз хребта вражає грудну зону хребта порівняно нечасто - найбільше страждають шийний і поперековий відділи хребта. Найбільш часта причина появи і розвитку грудного остеохондрозу - сколіоз (бічне викривлення хребта, може бути як вродженим, так і набутим). 

Номер слайду 9

Сколіоз формується у віці до 15 років, тому лікарі не втомлюються попереджати: всі проблеми, пов'язані з грудним відділом формуються ще в ті роки, коли дитина ходить до школи.

Номер слайду 10

Тому, відступаючи від теми, перш за все хочу звернутися до батьків: будьте уважні до своїх дітей, адже в такому віці їх здоров'я повністю знаходиться у ваших руках. Завдяки вам, дитина може уникнути безлічі проблем зі здоров'ям, які формуються саме в дитинстві. І не буде змушений лікувати всі хвороби поспіль, так як остеохондроз тягне за собою цілий ряд інших захворювань.

Номер слайду 11

СИМПТОМи ГРУДНОГО ОСТЕОХОНДРОЗУГрудний відділ в цілому є малорухливим, а тому гострий біль в ньому практично відсутня, для грудного остеохондрозу характерні ниючі і тупі болі. Основні ознаки того, що у вас може бути грудний остеохондроз:

Номер слайду 12

Грудний біль посилюється при русі і диханні. Дуже часто носить характер оперізуючого болю. Оніміння, відчуття повзання мурашок в грудях. Серцеві, ниркові і шлункові болі. Симптоми грудного остеохондрозу часто схожі на симптоми інших захворювань, наприклад, виразкової хвороби, стенокардії, інфаркту або гастриту. Саме з цієї причини пацієнтам часто доводиться бігати по всіх лікарях, обстежити і лікувати всі органи і системи, поки вони не потраплять до потрібного лікаря - до невролога. Запам'ятайте, друзі! 95% всіх ваших проблем - це проблеми неврологічного характеру.

Номер слайду 13

Остеохондроз грудного відділу характерний для людей, які дотримуються малоактивного способу життя, які проводять більшу частину часу за столом, у комп'ютера або за кермом. Зазвичай у цих людей м'язи напружені, обмежений обсяг руху в шийно-грудному або поясно-грудному відділах хребта. Тому іноді може бути боляче вдихнути повітря. Болі зазвичай посилюються вночі, так як людина лежить і тиск йде на хребет. Також дуже часто при ураженні верхнегрудного відділу хребта можуть з'явитися болі в області глотки і стравоходу, а також відчуття грудки в горлі.

Номер слайду 14

Причини виникнення. Остеохондроз грудних хребців найчастіше виникає при постійній напрузі м’язів і обмеження обсягу рухів в грудному відділі. Погіршення живлення міжхребцевих дисків, неправильний розподіл навантаження призводить до порушення процесів метаболізму, просвіт між хребцями звужується, вони здавлюють нервові волокна і, як наслідок, виникає біль. Остеохондроз грудного відділу найчастіше вражає людей, які ведуть малорухливий спосіб життя – постійно сидять за монітором комп’ютера або в водійському кріслі. До групи ризику входять практично всі пацієнти з діагнозом сколіоз

Номер слайду 15

Як уникнути остеохондрозу грудного відділу. Профілактика остеохондрозу грудного відділу хребта включає в себе наступні заходи:– Правильний спосіб життя – активний рух, правильне харчування, заняття спортом;– Якщо Ваша робота передбачає тривалий нерухомий стан, то треба робити перерви в робочому процесі. Під час перерви треба встати, походити, виконати спеціальні вправи, спрямовані на витягування хребта;

Номер слайду 16

Відмінним рішенням буде придбання і встановлення в домашніх умовах профілактора Євмінова, на якому Ви зможете виконувати комплекс вправ для всіх відділів хребта;– Треба придбати спеціальне офісне крісло, яке буде забезпечувати правильне положення, і зменшувати тиск, який чиниться на хребет. Якщо в кріслі є режим гойдання, то треба періодично змінювати своє положення, щоб максимально розслабити м’язи. Дотримання всіх цих рекомендацій дозволить уникнути остеохондрозу і зберегти здоров’я хребта

Номер слайду 17

Як лікувати грудний остеохондроз. Лікування остеохондрозу складається з 2-х основних етапів:• Медикаментозне лікування – внутрішній прийом або внутрішньом’язове введення протизапальних і знеболюючих засобів. Для посилення ефекту можна використовувати зовнішні засоби – мазі, креми або розтирання. В умовах стаціонару лікар може призначити процедуру електрофорезу, яка забезпечує швидке проникнення діючих речовин до зони запального процесу;

Номер слайду 18

Фізіотерапевтичне лікування, яке можна починати тільки після зняття запалення і больового синдрому. До його складу входять прогрівання, водні процедури, електропроцедури. На цьому етапі рекомендується пройти курс масажу з 10 або більше процедур в залежності від інтенсивності захворювання.

Номер слайду 19

Для прискорення процесу реабілітації у спеціально розробленій комплекс лікувальної фізкультури, вправи комплексу треба робити під наглядом спеціального тренера, так як будь-який незручний або занадто різкий рух може тільки посилити проблему. Для зняття запалення можуть використовуватися нетрадиційні методики – мануальна терапія, голковколювання, кінезіотейпіровання. Ці та інші методи відновлення будуть дієвими лише в тому випадку, коли пацієнт чітко дотримується рекомендацій фахівця. Для зменшення болю і зняття навантаження рекомендується носити спеціальні еластичні бандажі та корсети. Для лікування остеохондрозу грудного відділу підійде грудний або груднопоперековий корсет, режим носіння якого повинен визначити фахівець. Жорсткість корсета залежить від ступеня порушення, вона визначається кількістю елементів жорсткості – спиці, пластини, стяжки і застібки.

Номер слайду 20

Вправи для грудного відділу хребта

Номер слайду 21

Дякую за увагу!!!

pptx
Додано
30 січня 2022
Переглядів
1317
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку