Презентація "Кіста селезінки"

Про матеріал
Селезінка належить до однієї зі сфер впливу на нашу імунну систему. При розвитку травм, запальних процесів або інших патологічних станів дуже часто на органі можуть формуватися кісти. Відповідно розберемо детальніше які симптоми виникатимуть при розвитку утворень та що саме може спровокувати їх появу. Нагадаємо, що кісти являють собою доброякісні порожнисті утворення, які заповнені всередині рідиною та відокремлені від навколишніх тканин капсулою. Щодо локалізації кісти в селезінці, то найчастіше її утворення є наслідком патологічних станів зі сторони інших органів та систем, наприклад, захворювань крові, пухлин або травм селезінки. За статистичними даними жінки віком 35-60 років більше піддаються розвитку патології.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Кіста селезінки

Номер слайду 2

Селезінка належить до однієї зі сфер впливу на нашу імунну систему. При розвитку травм, запальних процесів або інших патологічних станів дуже часто на органі можуть формуватися кісти. Відповідно розберемо детальніше які симптоми виникатимуть при розвитку утворень та що саме може спровокувати їх появу. Нагадаємо, що кісти являють собою доброякісні порожнисті утворення, які заповнені всередині рідиною та відокремлені від навколишніх тканин капсулою. Щодо локалізації кісти в селезінці, то найчастіше її утворення є наслідком патологічних станів зі сторони інших органів та систем, наприклад, захворювань крові, пухлин або травм селезінки. За статистичними даними жінки віком 35-60 років більше піддаються розвитку патології.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Види захворювання. Серед основних видів кісти селезінки можна виділити такі:помилкові кісти - розвиваються внаслідок травм або як ускладнення після захворювань, операцій. Причому, 70% несприятливих операцій можуть дати поштовх розвитку помилкових кіст;істинні кісти - провокуються патологічними процесами різного походження, часто під час внутрішньоутробного розвитку;паразитні кісти - викликаються бактеріями або паразитними мікроорганізмами. Часто таким може бути ехінокок, що вражає нирки, мозок, печінку, селезінку. Личинки ехінокока знаходяться на поверхні вовни тварин, у водоймах або траві.

Номер слайду 5

Кіста селезінки являє собою сформовану всередині даного органу порожнину, заповнену рідиною, яка виникає як результат аномального ембріогенезу, різних інфекцій, травм і запалень.

Номер слайду 6

Справжні кісти зсередини покриті ендотелієм. Вони є вродженими і обумовлені порушеннями, що відбулися в період ембріогенезу. Такі кісти є проявом хвороб, що успадковуються аутосомно-домінантним типом (за наявності множинного кістозного ураження різних органів, в тому числі селезінки, печінки, нирок, головного мозку).

Номер слайду 7

Несправжні кісти (запальні, травматичні) ендотеліальної вистилки не мають і є набутими. Вони розвиваються внаслідок оперативних втручань, травм, інфекцій, крововиливів. Стінки несправжніх кіст представлені фіброзно-зміненою тканиною селезінки. До утворення несправжніх кіст можуть призводити: лікування абсцесу селезінки, операції з видалення паразитарної кісти даного органу.

Номер слайду 8

  Кісти можуть бути множинними і поодинокими. Обсяг їх може досягати 5 і більше літрів. Вміст кісти може бути серозним або геморагічним. У діток недуга найчастіше є вродженою патологією, лише у % випадків поява кісти пов'язане із запальним або інфекційним процесом. Незалежно від етіології, хвороба переважно протікає безсимптомно. Ознаки з'являються тільки тоді, коли кіста селезінки у дитини розростається до певних розмірів або запалюється. Невеликі кісти (до 2 см) зазвичай протікають без певних симптомів.

Номер слайду 9

ЯКІ СИМПТОМИ ВИНИКАЮТЬ ПРИ НАЯВНОСТІ КІСТИ В СЕЛЕЗІНЦІ? Зауважимо, що у тому випадку, якщо утворення має невеликі розміри (до 2-х см), то специфічних симптомів може і не спостерігатися. Найчастіше кісту діагностують при плановому профілактичному огляді. Перші симптоми починають виникати при збільшенні кісти у розмірах з завдаванням тиску на кровоносні судини та наступним розвитком запального процесу. Так у хворого виникають наступні скарги: Больові відчуття в животі (лівому боці) нападоподібного або постійного характеру. Зниження маси тіла (без причини). Відчуття постійного розпирання або тяжкості в животі (особливо після їди). Дискомфортні відчуття зі сторони органів дихання (задишка, кашель). Слабкість, лихоманка. Відповідно зі збільшенням розмірів кісти, симптоми стають інтенсивнішими. Додатково може приєднуватися до захворювання нудота та блювання.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Ускладненнянагноєння при приєднанні інфекції з подальшою загальною інтоксикацією організму; розрив кісти з надходженням її вмісту в черевну порожнину і подальшої важкою інтоксикацією і перитонітом; кровотеча в порожнину новоутворення з наступним його розривом і вилиттям крові в черевну порожнину. Абсцес селезінки.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

ДІАГНОСТИКА ТА ЛІКУВАННЯ Як зазначалося вище у більшості випадків встановлення діагнозу - кіста селезінки, відбувається під час планових оглядів з проведенням УЗД або КТ. Лікування залежатиме від типу кісти та наявних ускладнень (переродження в злоякісну форму). Так зазвичай проводиться видалення утворення лапароскопічним методом. При не паразитарній формі кісти, коли її розміри не перевищують 5 см та не викликають ускладнень доцільним буде проведення тактики спостереження. УЗД варто буде проходити 2 рази на рік, з метою спостереження динаміки росту. Якщо причиною кісти стали гельмінти, лікування дещо буде відрізнятися від традиційних методів. Не нехтуйте профілактичними оглядами, оскільки це дасть можливість виявити патологію ще на початковому етапі. У тому випадку, якщо вас починають турбувати дискомфортні відчуття (зазн.вище) одразу зверніться до лікаря.

Номер слайду 14

Лікування Якщо кіста селезінки у дитини непаразитарного характеру, не ускладнена і має діаметр менше 3 см, то в даному випадку необхідно тільки активне її спостереження з виконанням ультразвукового дослідження 1-2 разів на рік. У разі зміни структури кісти або її збільшення, необхідно виконання комп'ютерної томографії з контрастуванням органів черевної порожнини (щоб виключити злоякісний ріст в стінці новоутворення).

Номер слайду 15

Лікування Показаннями до видалення кісти селезінки є наступні патологічні стани: кровотеча, розрив, нагноєння; Розміри кісти від 3 до 10 см і більше; Виражені симптоми новоутворення (диспепсичні явища, постійні болі в підребер'ї); Наявність рецидивних пухлин

Номер слайду 16

Номер слайду 17

 Види хірургічних операцій при кісті селезінкивидалення кісти селезінки з її оболонками з подальшою обробкою аргон-посиленою плазмою її внутрішньої вистилки; видалення ураженої частини селезінки разом з кістозним утворенням; видалення селезінки з новоутворенням з подальшою аутотрансплантацією у великий сальник селезінкової тканини; проведення пункції кісти з введенням в її порожнину склерозируючого розчину.

Номер слайду 18

При лікуванні одиночних неускладнених новоутворень розмірами до 3-5см найчастіше застосовують пункцію. Проведення склерозування в даному випадку є обов'язковою умовою проведення операції при кісті селезінки. В іншому випадку можуть розвиватися рецидиви захворювання, і буде потрібно нове оперативне втручання. Видалення кісти селезінки в даний час, як правило, проводиться лапароскопічним доступом. При цьому стінки кісти висікаются в межах здорових тканин. Усі видалені стінки кісти відправляються на гістологічне дослідження.

Номер слайду 19

Кіста селезінки Якщо з певних причин зберегти орган неможливо, то виконується спленектомія, після чого проводиться аутотрансплантація селезінкової тканини пацієнта в великий сальник. Застосування методу лапароскопії в лікуванні даного виду кістозних утворень сприяє швидкому відновленню пацієнта і має мінімальну травматичність. Після оперативно втручання рекомендовано консультації хірурга та гематолога протягом 2 років; дитина не потребує особливої дієти; рекомендовано обмежити фізичне навантаження протягом 2-3 місяців після операції.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

При кісті селезінки фізичне навантаження на організм протипоказано!

pptx
Додано
30 січня 2022
Переглядів
1244
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку