Презентація "Що вивчає історія стародавнього світу"

Про матеріал
Презентація підходить для демонстрації у процесі очного навчання, а також як матеріал для опрацювання під час онлайн-уроків. У презентації висвітлюються три питання - що таке історія, періодизації історії, як історики дізнаються про минуле, які є види історичних джерел.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія Стародавнього світу: що вона вивчає? Вч: Мазурчак Л.М.

Номер слайду 2

Що таке історія?

Номер слайду 3

Що таке історія? Слово «історія» — давньогрецького походження, перекладається як «оповідь, переказ про відоме, досліджене минуле». Це наука, що вивчає минуле людства на основі усних, писемних свідчень і матеріальних пам’яток. Історія людства від найдавніших часів до теперішнього часу називається всесвітньою історією.

Номер слайду 4

Періодизація Всесвітня історія — розділ історичної науки, який вивчає минуле народів світу від найдавніших часів до теперішнього часу. Весь той час поділяють на певні періоди: І період — історія Стародавнього світу: від появи перших людей — до кінця V ст.; II період — історія Середніх віків (кінець V — до кінця XV ст.); IІІ період — історія Нового часу (з кінця XV — XIX ст.); IV період — Новітня історія (XX ст. — до наших часів). .

Номер слайду 5

Періодизація «Стародавній світ» - частина всесвітньої історії, яка вивчає найдавніший період в минулому людства від появи найдавніших людей (2,5 млн. років тому) - до падіння Західної Римської імперії (476 рік) – період історії Стародавнього світу.

Номер слайду 6

У цьому році на вас чекає історія Стародавнього світу — це перший і найдовший період всесвітньої історії. Він починається з появи людини близько трьох мільйонів років тому і закінчується падінням Західної Римської імперії в 476 р.

Номер слайду 7

Як історики дізнаються про минуле? Діяльність людини залишає певні сліди. Деякі речі іноді губилися, інші псувалися. Минали роки, тисячоліття. Кинуте поселення поступово руйнувалося, заростало травою, припадало пилом. Але земля берегла ці залишки. Все, створене людиною, становить культурні залишки. А товща землі, де скупчуються ці залишки, називається культурним шаром.

Номер слайду 8

Історичні джерела

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Допоміжні науки Допоміжними історичними науками є також етнографія та антропологія. Етнографія — наука, що вивчає особливості життя, побуту, господарства, культури і вірувань різних народів. Антропологія — наука, що вивчає походження і розвиток людини, залишки викопних істот.

Номер слайду 12

Співвіднесіть поняття та їх визначення

Номер слайду 13

Домашнє завдання Параграф 1. Який період історії триваліший – писемний чи дописемний? Чому? Визначити століття: 789, 1569, 89, 987 до н.е, 1881.

ppt
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Пометун О.І., Мороз П.В., Малієнко Ю.Б.)
Додано
11 вересня 2022
Переглядів
7045
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку