Презентація "Що ж знаходиться за межею мільйона?"

Про матеріал
Якщо діти зацікавляться питанням "Що ж знаходиться за межею мільйона?", то можна допомогти їм знайти відповіді на дане запитання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Класи багатоцифрових чисел. Що ж знаходиться за межею мільйона?

Номер слайду 2

Кожного рано чи пізно мучить питання, а яке ж найбільше число? Можна відповісти – мільйон. А що далі? Трильйон. А ще далі? Насправді, відповідь на питання які ж найбільші числа простий. До найбільшого числа просто варто додати одиницю, як воно вже не буде найбільшим. Процедуру цю можна продовжувати до нескінченності. Тобто виходить немає найбільшого числа в світі? Це нескінченність?А якщо ж задатися питанням: яке найбільше число існує, і яке у нього власну назву? Зараз ми все дізнаємося …

Номер слайду 3

Якщо в числі 7, 8 або 9 цифр, то з'являється третій клас — мільйони. У класі мільйонів три розряди: одиниці мільйонів, десятки мільйонів, сотні мільйонів.1000000 – один мільйон (шість нулів). Число 23501890 читають так: 23 мільйони 501 тисяча 890. Якщо в числі 10, 11 або 12 цифр, то з'являється четвертий клас — мільярди. У класі мільярдів три розряди: одиниці мільярдів, десятки мільярдів, сотні мільярдів.1000000000 – один мільярд (дев'ять нулів). Число 5642193807 читають так: 5 мільярдів 642 мільйона 193 тисячі 807.

Номер слайду 4

Людство розробило 2 сучасні системи найменування чисел – американська (коротка) та європейська (англійська, довга) система найменування чисел. В американській, або короткої системі найменування чисел, побудова назви кожного великого числа починається з латинської порядкового числівника в кінець якого приставляється суфікс “-ілліон”. Винятком є лише “мільйон”, що є назвою числа тисяча (лат. mille) і збільшувального суфікса “-ілліон”. Таким чином отримують назви чисел – мільярд, трильйон, квадрильйон, квинтиллион, секстиллион і так далі. Коротку систему найменування чисел застосовують у США, Канаді, Великобританії, Греції та Туреччини. Число нулів у числі, яке записано по американській системі найменування чисел, можна легко обчислити за допомогою формули 3-x+3 (де x – латинське числівник). Деякі країни (і Україна) “більйон” замінюють словом “мільярд”.

Номер слайду 5

Найпоширенішою системою найменування чисел є європейська (англійська) або довга система. Побудова назви числа в цій системі починається з додавання суфікса “-іліон” до латинського числительника. Назва числа в 1 000 разів більшого за попереднє формується з того ж латинського числівника, але в цьому випадку береться суфікс “-іліард” або “-иліард”. Тобто після трильйона в довгій системі найменування чисел слід триліард, а ось після нього квадрильйон, далі квадриліард і так далі. Кількість нулів у числі, яке записано в довгій системі і закінчується суфіксом “-ілліон”, обчислюється за допомогою формули 6-x (де x – латинське числівник) і за формулою 6-x+3 для чисел, які закінчуються на “-ліард”.

Номер слайду 6

Після мільярда йде більйон, більярд, трильйон, трілліард, квадрильйон, квадрілліард, квінтильйон, квінтілліард і далі просто страшно писати наступне: секстильйонів і секстілліард, септілліон і септілліард, октілліон і октілліард, нонілліон і ноннілліард, децілліон і децілліард. Ось такі бувають в нашому житті цифри, які застосовуються напевно для обчислення чогось глобального або космічного, а може у когось є такі гроші або багатства.

Номер слайду 7

Щоб дати відповідь на питання про те, що йде після мільярда, ми порахуємо нулі після одиниці. Замість нулів писатимемо ступінь числа 10, яка дорівнює кількості нулів після одиниці:

Номер слайду 8

Дякую за увагу!

pptx
Додав(-ла)
Оладько Ульяна
Додано
12 грудня 2021
Переглядів
11368
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку