Презентація, "Щоденні 5"

Про матеріал
Практика впровадження методики "Щоденні 5" для використання в освітньому процесі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

кисорицький ліцей. Практика впровадження методики «Щоденні 5»

Номер слайду 2

Сьогодні хочу поділитися практикою впровадження методики «Щоденні 5»

Номер слайду 3

Мінілекція. Щоденні 5 (Daily 5) – педагогічна технологія навчання читання та письма, яку розробили американські вчителі гейл боші та джоан мозер. Методику «Щоденні 5» застосовують у шко­лах Великої Британії, Канади, США, Австралії.

Номер слайду 4

Ця система не вимагає надмірних зусиль чи витрат часу. Головне — правильно організувати освітній процес і знати, навіщо це потрібно. «Щоденні 5» — це методична система, що навчає учнів працювати самостійно. які діти виконують щодня, під час уроків чи у групі подовженого дня. До прикладу, щодня читають по 3-5-7 (а в четвер­тому класі — 20) хвилин, пишуть, слухають.

Номер слайду 5

Дуже цікавою є думка М. Пристінської про те, що кожен вид діяльності сприяє відпрацьовуванню в дитини ► самостійності, ► витримки, ►зосереджено­сті у процесі читання ► і письма протягом тривало­го часу. Це підвищує ► мотивацію, ► творчість ► та інтелектуальний розвиток дітей.

Номер слайду 6

Для того щоб діти навчились працювати за цією системою, не потрібно всі 5 кроків упрова­джувати одночасно. ■ Спочатку діти навчаються читати для себе (починати слід з 3-5 хв).■ Потім, коли вже вони чи­тають для себе 15-20 хв, розпочинають роботу над читанням для когось (теж 3-5 хв).■ Коли вже на­вчилися читати і для себе, і для когось, переходять до слухання,■ роботи зі словами,■ письма для себе. Так, крок за кроком, опановують кожну діяльність. Учитель самостійно вирішує, ■ коли він це ро­битиме,■ чим буде наповнено кожну з цих діяльно­стей, ■ як діти це робитимуть та місце проведення. Ця робота починається поступово, крок за кро­ком.

Номер слайду 7

Перший крок «Читання для себе».1. Запрошую учнів утворити коло. Сьогодні ми починаємо нову діяльність — «Читання для себе».2. Саме тепер настав час самим розробити 5-7 правил діяльності.

Номер слайду 8

Важливо, щоб до обгово­рення долучилися самі діти, адже тоді це будуть їхні правила. їх можна записати на аркуші паперу формату А3 та розмістити на видноті.3. Потім учитель може підійти до поличок (чи ко­робок) із книгами і промовити:- У мене сьогодні такий настрій, тож я оберу цю книжку. Або: я люблю читати про пригоди, тому візьму ось цю. Те саме пропоную зробити вам. Діти повинні знати, що можуть обирати самі. А ми повинні знати,що є різні способи читання, зокрема: читання картинками, читання словами та переказ історії.Інколи діти обирають одну й ту саму книжку — забороняти їм не варто.

Номер слайду 9

4. Заповнення бланку «Читання для себе» На запитання можна відповідати у звичай­ному зошиті. Завдання за тиждень змінюються — це може бути й маленька історія про прочитане чи пропозиція уявити себе письменником і придума­ти іншу кінцівку твору. Так розвивається креативність. У «Читанні для себе» також передбачено самооцінювання. Самооцінювання□ Я сьогодні гарно читав.□ Я читав уважно.□ Мені було все зрозуміле в тексті.□ Я дізнався багато цікавого.

Номер слайду 10

Другий крок «Читання для когось»1. Створення правил2. Об'єднання в пари за малюнками, кольорами, днями тижня.- А тепер об’єднайтесь у пари та домовтеся між собою, хто скільки прочитає — речення чи абзац. Після читання маєте запитати товариша: чи сподобався текст? Чому?Після завершення роботи учні разом повинні зробити відмітки в бланках самооцінювання чи взаємооцінювання.

Номер слайду 11

«Слухання» Мінілекція. Учителі початкової ланки знають: дітям ці­каво працювати руками, а інформацію сприймати здебільшого за допомогою зору. Навички засвою­вати нові знання «на слух» у малечі майже відсут­ні. Перехід до такого виду роботи полегшує саме діяльність «Слухання». На уроках педагоги мо­жуть використовувати аудіокниги, слухання, чи­тання вчителя. Аудіофайли можна надсилати ді­тям на електронну пошту, звідти їх завантажувати на планшет, який є у більшості дітей, і використо­вувати під час уроку. Можливе використання під час слухання навушників. Зазначена робота схожа на вид діяльності, що ми використовуємо в своїй практиці,— аудіювання.

Номер слайду 12

Крок третій «Слухання»1. Складання правил2. Слухання твору3. Виконання завдань за картками4. наприкінці роботи за цим видом діяльності учні заповнюють бланк самооцінювання

Номер слайду 13

Починаємо діяльність з слухання казок, невеликих за обсягом творів, до прикладу : творів В. Сухомлинського, а далі можна за вибором учнів.

Номер слайду 14

«Робота зі словами»Мінілекція. Дуже важливою є ще одна діяльність — «Ро­бота зі словами». Психологи стверджують: якщо дитина не розуміє значення хоча б одного слова у тексті, то далі не сприймає весь текст. Реакція школярів на незрозуміле слово може бути різ­ною — дехто навіть виходить із класу. Вигадують різні причини — попити води, помити руки. Виявляється, що «винні» у цьому незрозу­мілі слова. Тому перед тим, як розв’язувати задачу чи чи­тати вправу, педагог завжди запитує: « Чи всі сло­ва зрозумілі? ». Незрозумілими можуть бути навіть «але», «проте», «стільки ж». Незрозумілі слова виписують на окремий ар­куш формату А3 і розміщують на так званій «стіні слів» (її можна змінювати кожні місяць-півтора). Школяр завжди може підійти і дізнатися значення нового слова. А починають із найпростішого — зна­йти незрозуміле слово у словнику, скласти з ним речення, придумати і розповісти про це слово істо­рію. І навіть — виліпити з пластиліну композицію про значення слова!

Номер слайду 15

Крок четвертий «Роботи зі словами»1. Складання та обговорення правил2. Виконання завдань, які розміщені на бланках3. За видомдіяльності також проводять самооцінювання

Номер слайду 16

«Письмо для себе» Мінілекція. Під час виконання цієї діяльності вчитель може запропонувати учням будь-яку тему для письма. А також школярі за інтересами можуть самостійно обирати теми (наприклад, «Моя мрія», «Моя улюб­лена книга» тощо). Під час виконання діяльності «Письмо для себе» учні займають зручне для роботи місце і впродовж відведеного часу працюють. Зазначена діяльність допомагає школя­рам учитися висловлювати думки, записувати їх на папері, розвивати зв’язне мовлення. Як і в попередніх щоденних діяльностях, учитель разом із учнями складає правила, яких діти мають дотримувати під час «Письма для себе». 

Номер слайду 17

Учні мають змогу обрати таку тему для письма, яку б вони хотіли розкрити та, можливо, поділи­тися з іншими. Вони працюють як індивідуально, так і у малих групах, читають або пишуть в ін­дивідуальній зоні. Відпрацьовування такої неза­лежності розвиває в учнів потребу краще писати та читати. Ключова ідея цієї системи — свобода вибору для учня. Важливим моментом у цій ді­яльності є те, що вчитель▫ не критикує роботу учнів, ▫ не виправляє помилки, ▫ не обмежує їх зо­крема в обсязі написання роботи. Безперечно, це навчання, спрямоване на розвиток в учнів не тіль­ки читацьких і мовленнєвих умінь та навичок, уміння працювати самостійно, але й формування творчої особистості кожного школяра під час ак­тивної діяльності. Письмо можна вводити одночасно із читанням.

Номер слайду 18

Крок п'ятий «Письмо для себе»1. Складання та обговорення правил разом з учнями2. Запропонуйте 5 тем (не менше), на які б ви захотіли написати роботу:► Що сьогодні (вчора) у мене було цікавого?► Що було у мене гарного? ► Що було у мене пога­ного?► Про що я мрію?► Що цікавого було на вихідних?► Який урок мені сподобався і чому?3. «Письмо для себе» також передбачає самооцінювання

Номер слайду 19

Самооцінювання□ Я сьогодні обрав гарну тему.□ Мені було легко висловлювати думки.□ Я використав нові слова.□ Я застосовував правила написання слів.

Номер слайду 20

● Повернути всі використані матеріали на свої місця● З'ясувати чи все вдалося учням● Дати самооцінку емоційному стану Після кожного виду діяльності необхідно:

Номер слайду 21

Висновок. У багатьох учителів постає питання: чи всі види діяльності повинні бути щодня? На це мето­дика дає чітку відповідь: обов’язковими є щоден­ні дві діяльності — «Читання для себе» і «Письмо для себе». «Щоденні 5» є довгостроковою педагогічною технологією, що дає учням регулярну практику читання, письма та зв’язного мовлення. Отже, ключова мета «Щоденних 5» — навчи­ти учнів самостійності. Головні принципи та пере­конання цієї технології:довіра та повага;спільність;вибір;відповідальність;дослідження інтелекту;переходи як відпочинок для інтелекту та тіла;10 кроків до самостійності.

Номер слайду 22

Дякую за увагу

pptx
Пов’язані теми
Літературне читання, Презентації
НУШ
Додано
30 липня 2023
Переглядів
376
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку