Презентація "Щозмінний огляд і порядок підготовки до роботи обладнання для дугового зварювання"

Про матеріал
Презентація дає можливість викладачу виявити рівень знань учнів з вивченого матеріалу та буде доречним доповненням демонстрації прийомів роботи з обладнанням для дугового зварювання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала: Безручко Лариса Володимирівна«ЩОЗМІННИЙ ОГЛЯД І ПОРЯДОК ПІДГОТОВКИ ДО РОБОТИ ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ДУГОВОГО ЗВАРЮВАННЯ»

Номер слайду 2

Перевірка знань з вивченого матеріалу: Назвіть елементи поста для ручного дугового зварювання та вкажіть, які відсутні

Номер слайду 3

Назвати джерела живлення зварювальної дуги за родом і полярністю струму, основні частини їх будови (експрес- тест)

Номер слайду 4

Зварювальний трансформатор Зварювальний трансформатор – це електростатичний пристрій, який призначений для зниження напруги з 220 або 380 до безпечної напруги, але достатньої для легкого запалення та стійкого горіння електричної дуги (не більше 80 В) і регулювання сили зварювального струму залежно від діаметра електрода та товщини зварювального металу.

Номер слайду 5

Будова зварювальних випрямлячів Зварювальний випрямляч - це електротехнічний пристрій, який забезпечує:пониження напруги мережі до величини, яка достатня для запалювання і стійкого горіння електричної дуги;перетворення змінного струму промислової частоти в постійний струм;регулювання сили зварювального струму в залежності від діаметра електрода, положення шва в просторі.

Номер слайду 6

Зварювальний генератор. Застосовуються зварювальні дизельні агрегати для з’єднання металевих конструкцій на об’єктах, де немає центральних електромереж. Але також вони можуть використовуватись і в місцевості, де часті перебої з подачею електрики, а також на будівельних майданчиках. Зварювальні генератори в сучасному суспільстві знаходять широке застосування в самих різних галузях діяльності. Їх головним достоїнством є можливість автономної роботи, що дуже актуально для будівельних майданчиків і заміських селищ.

Номер слайду 7

Зварювальні інвертори. Переваги: Невелика маса;Мале розбризкування металу;Висока якість зварного шва;Плавне регулювання струму;Постійний струм, який не залежить від коливань вхідної напруги.

Номер слайду 8

Вкажіть засіб індивідуального захисту захисту та коли його використовують

Номер слайду 9

Вкажіть, що зображено на малюнку 

Номер слайду 10

Назвіть інструменти, та де їх використовують

Номер слайду 11

Попереджуючі знаки

Номер слайду 12

Технічні характеристики джерела живлення. На табличці із технічними характеристиками джерела живлення(у відповідності із стандартом ДСТУ ІЕС 60974-1) вказують: вимоги до мережі живлення; номінальний струм зварювання; напругу холостого ходу; форма ЗВАХ; ПР (ПН); інші технічні відомості про джерело живлення.

Номер слайду 13

Як правильно підключити зварювальний трансформатор: Електрозварювальне обладнання має бути надійно заземлене. На кожухах трансформаторів є спеціальні болти з написом «Земля». Крім цього, у зварювальних трансформаторів заземляють затискачі вторинних обмоток. Перед пуском у трансформатора необхідно перевірити відповідність напруги його первинної обмотки напрузі мережі. До включення трансформаторів зварювальний ланцюг повинен бути розімкнутим.  Трансформатори слід підключати до мережі живлення окремими рубильниками.  Відстань від мережі до зварювального апарату має бути найменшою.

Номер слайду 14

Схема підключення трансформатора

Номер слайду 15

Під час експлуатації у зварювальних трансформаторів можутьвиникнути такі несправності: Сильне гудіння і нагрівання обмоток внаслідок виткового замикання в первинних обмотках. Пошкодження усувають часткової або повної перемоткою обмоток. Трансформатор дає дуже великий струм внаслідок короткого замикання у вторинній обмотці або в обмотці регулятора. Усувають несправність ліквідацією замикання в обмотках або їх перемоткою;Зварювальний струм не зменшується при впливі регулятора, що може бути викликано замиканням між затискачами регулятора;Регулятор при зварюванні ненормально гуде, це може виникнути через несправність приводу або через ослаблення натягу пружини;Сильне нагрівання контактів у зєднаннях внаслідок порушення електричного контакту; несправність усувають перебиранням, зачисткою і щільним приганянням контактних поверхонь і затягуванням затискачів.  РЕМОНТ ВИКОНУЄ ЕЛЕКТРИК !!!

Номер слайду 16

Основні частини зварювального інвертора

Номер слайду 17

Популярні марки зварювальних інверторів. Дніпро М- Україна. Тесла- Німеччина. Патон- Україна. ESAB- Швеція. Хітачі- Японія

Номер слайду 18

Підготовка до роботи зварювального інвертора• Акуратно дістаньте зварювальний апарат із пакувальної коробки, не допускайте при цьому ударів і механічного впливу на деталі апарату. • Установіть апарат на рівній горизонтальній поверхні. • Візуально перевірте апарат на предмет відсутності механічних ушкоджень на корпусі зварювального апарату, на кабелі електроживлення і зварювальних кабелях. • Перевірте справність байонетних роз’ємів, затискачів електродотримача і «маси». • Переконайтеся в надійності поверхні, на яку встановлений зварювальний апарат,. • Переконайтеся, що мережевий вимикач знаходиться в положенні «Вимкнено». • З’єднайте зварювальні кабелі зі зварювальним апаратом, дотримуючись необхідної полярності підключення. • Надійно з’єднайте дріт заземлення із зварювальним апаратом: один кінець з’єднайте із заземлювачем, а другий кінець дроту під’єднайте до клеми заземлення апарату і надійно затягніть притискну гайку.• Підключіть кабель електроживлення до джерела струму напругою 220 В частотою 50 Гц. • Увімкніть мережевий вимикач, перевівши клавішу «Вмикання/Вимикання» в положення «Ввімкнено». • Після увімкнення системи примусового охолодження апарату (чутно характерне гудіння), поворотом рукоятки ручного регулятора зварювального струму встановіть необхідну величину струму. • Зварювальний апарат готовий до роботи. Виконання будь-яких підключень до зварювального контуру повинно здійснюватися лише тоді, коли зварювальний апарат відключений від електричної мережі.

Номер слайду 19

БЕЗПЕКА ЕКСПЛУАТАЦІЇІНВЕРТОРА• Стежте за цілісністю та справністю апарату. Не вмикайте та не працюйте апаратом у випадку наявності пошкоджень, з ненадійно закріпленими зварювальними кабелями. Не використовуйте апарат, якщо пошкоджений кабель електроживлення. • Не працюйте зварювальним апаратом зі знятим захисним кожухом, із несправними електродотримачем і затиском «маси». • Не використовуйте у роботі пошкоджені або саморобні зварювальні кабелі та подовжувачі зварювальних кабелів. • Не торкайтеся зварювального кабелю, роз’ємів під час роботи зварювальним апаратом. Під час роботи апарату зварювальні та силовий кабелі знаходяться під високою напругою – небезпека електричного шоку або смерті. • Не залишайте увімкненим зварювальний апарат без нагляду, від’єднайте апарат від електромережі відразу ж після закінчення проведення зварювальних робіт.

Номер слайду 20

Види несправностей інвертора та їх усунення«Мовчання» приладу при включенні;Треба перевірити підключення апарату. Відсутність зварювання;Підібрати зварювальний струм відповідно до виду і діаметру електроду. Залипання електрода;Попередньо зачистити поверхню деталі від утвореної на ній плівки.  Надмірне розбризкування металу;Виконувати зварювання короткою дугою; зменшити струм. Нестійкість дуги. Пошкодження кабелю. Але можлива і відсутність маси на поверхні деталі, що зварюється.

Номер слайду 21

Як уникнути поломки інвертора?Слід уникати: Перевантаження інвертора;Використання пристрою в умовах підвищеної вологості;Роботи з ушкодженими затискачами і власниками електродів;Перевищення допустимого часу безперебійної роботи. Щоб уникнути несправностей необхідно своєчасно проводити технічне обслуговування обладнання, а також захищати його від тривалого перебування на відкритому повітрі і регулярно очищати від пилу і бруду. Де відремонтувати зварювальний інвертор, якщо він вийшов з ладу? Довіряти його ремонт слід тільки професіоналам. Для цього можна звернутися в спеціалізований сервісний центр або компанію, має штат висококваліфікованих працівників і необхідним технічним оснащенням.

Номер слайду 22

Перш ніж поставити зварювальний апарат на тривале зберігання, апарат необхідно законсервувати: 1. Знеструмте апарат, від’єднайте зварювальні кабелі та дріт заземлення. 2. Видаліть пил, бруд із зовнішньої частини корпусу апарату, байонетних роз’ємів і затиску «маси». 3. Змастіть тонким шаром машинного масла клему затиску «маса». Утилізація Не викидайте апарат в контейнер із побутовими відходами! Зварювальний апарат, в якого вичерпано термін експлуатації, оснащення та упаковка повинні здаватися на утилізацію та переробку. Інформацію про утилізацію Ви можете отримати в місцевій адміністрації.

Номер слайду 23

Зварник повинен забезпечити високі технічні і експлуатаційні властивості виробів,що можливе тільки за умови точного виконання послідовності у підготовці обладнання до роботи, дотримання технологічних процесів і забезпечення їх стабільності. Висновок

pptx
Додано
14 січня 2022
Переглядів
2360
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку