Презентація "Селянська реформа 1861 року"

Про матеріал
Презентація дасть змогу зрозуміти учням зміст селянської реформи скасування кріпаччини і вказати негативні і позитивні сторони цієї реформи. а також особливості пореформенного села.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. Селянська реформа 1861 р. у Наддніпрянській Україні. Зміни у сільському господарстві. Капіталізація. Ринкові відносини. Мета. Охарактеризувати соціально-економічне становище українських земель у складі Російської імперії в другій половині ХІХ ст., ознайомитись із селянською реформою в Україні.

Номер слайду 2

па

Номер слайду 3

Яке було соціально-економічне становище українських селян під владою Російської імперії? Про що говорять слова: «урок», місячина, городники, халупники, дворові селяни?

Номер слайду 4

скарги царю та в урядові установи;відмова виконувати повинності й сплачувати податки;втечі з маєтків;підпали поміщицьких маєтків;непокора, збройний опір поміщикам;напади на маєтки, розподіл поміщицького майна;убивства поміщиків або управителів;- масові повстання;Форми селянського протесту:

Номер слайду 5

Криза (невідповідність існуючих феодальних структур та відносин провідним світовим тенденціям розвитку, що утверджували нове буржуазне суспільство) занепад посилення екстенсивні поміщицьких експлуатації методи маєтків селян господарювання наростання відставання соціального Росії від напруження європейських в суспільстві держав-лідерів

Номер слайду 6

Кримська війна 1853-1856рр. Росія прагнула утвердитися на Балканському півострові і на Чорному морі. Воєнні дії відбувалися у басейні Чорного моря, Криму. Росія отримує поразку. Підписано Паризький мирний договір.- Ця війна показала відсталість Росії і загострила суперечності в середині країни.

Номер слайду 7

Підготовка до проведення селянської реформи1857р. – створення Таємного комітету з підготовки реформи;1858р. – створення Головного комітету і Редакційної комісії з розробки проекту реформи; російські більшість полтавські Д. Журавський поміщики українських поміщики вимагавя, щоб пропонували поміщиків пропонували селяни передати селянам пропонувала звільняти із отрималибільшість землі, звільнення меншими землю без але за викуп селян без землі наділами за викупу викуп

Номер слайду 8

Маніфест 19 лютого 1861р.

Номер слайду 9

Завдання 1групи1. Назвіть основні положення селянської реформи.2. Наскільки справедливою, на вашу думку, була викупна операція?Завдання 2 групи1. Узагальніть проведення реформи про скасування кріпосного права в У країні.2. Як проходила реформа на Правобережжі?Завдання 3 групи1. Чому називались селяни «тимчасово зобов’язаними»?2. В якому становищі були державні селяни?

Номер слайду 10

Державні селяни становили третю частину селянства: Були власниками своєї землі. Користувалися низкою економічних пільг. Ще до 1861 р. утримували господарства фермерського типу. Після реформи земельні наділи були вдвічі більшими, ніж селян- кріпаків. Державні селяни сплачували менші платежі.

Номер слайду 11

Запишіть! 1. Селяни отримали:1) Особисті права;2) Майнові права;3) Право на власну землю;2. Понаднормова земля вилучалась у селянина на користь поміщика як «відрізок»;3. Селянин укладав «викупну угоду» і мав сплатити за землю 20%, а 80% з відсотками – протягом 49 років взявши позику у держави ( ціна на землю в 4 рази перевищувала ринкову).4. До укладання «викупної угоди» селяни вважалися «тимчасово зобов’язаними».

Номер слайду 12

Зміни в сільському господарстві. Капіталізація. Перехід від феодального до буржуазного володіння землею. Шляхом капіталізації поміщицькі господарства перетворювались на сільськогосподарські підприємства. Господарства заможних селян перетворювались на господарства фермерського типу. Застосування новітніх знарядь праці та машин.

Номер слайду 13

Чинники,які стримували розвиток пореформеного села:плата за землюподушний податокподатки на цукор, тютюн, бавовну, вироби з металуселяни сплачували в 10 разів більше податків, ніж дворянинаслідки демографічного вибуху Висновок: 90% населення жило в умовах постійної нестачі необхідних життєвих засобів, не мали можливості повноцінно харчуватись.

Номер слайду 14

«Дожилися до того, що хоч серед хати ори». «Поле – курці лапою ніде ступити». «Тіснота така, що зі стріхи на чужий город капає».

Номер слайду 15

Порівняйте селянські реформи в Австрійській імперії (1848) та в Російській імперії (1861) за планом: 1) причини; 2) мета; 3) форма проведення; 4) зміст; 5) наслідки;

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Глодовська Людмила Олесандрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Історія України 9 клас (Гісем О.В., Мартинюк О.О.)
Додано
2 березня 2020
Переглядів
5170
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку