Презентація "Шевченко і Тернопільщина"

Про матеріал
Презентація ознайомить учнів із періодом в житті Тараса Григоровича Шевченка, коли він мандрував Тернопільщиною
Зміст слайдів
Номер слайду 1

великий син великого народу“Свою Україну любіть, любіть її … Во время люте, в останню тяжкую минуту за неї Господа моліть” Т. Г. Шевченко

Номер слайду 2

ШЕВЧЕНКО І ТЕРНОПІЛЬЩИНА

Номер слайду 3

У травні 1843 року Тарас Григорович Шевченко побував на українській землі . Шевченко мандрував по Тернопільщині і ознайомлювався з пам’ятними місцями краю. Кобзар побував у низці сіл і містечок Тернопільщини, зробив замальовки історичних пам’яток краю, записував народні пісні .

Номер слайду 4

ШЕВЧЕНко У по. ЧАЄВІОсновною метою подорожі Шевченка на Поділля і Волинь було відвідання Почаївської лаври й замальовка її видів. Шевченко хотів побачити знаменитий монастир, куди ходили на прощу його земляки. У Почаєві Шевченка поселили у архієрейському будинку. Він пробув у містечку біля двох тижнів. Перебуваючи у Почаєві, намалював акварелі «Почаївська лавра з півдня», «Почаївська лавра зі сходу», «Собор Почаївської лаври» .

Номер слайду 5

Акварелі, намальовані Шевченком у почаєві

Номер слайду 6

Шевченко у кременціШевченко відвідав і Кременець, де оглянув замкову гору Бону і приміщення ліцею. У повісті «Варнак» читаємо такі рядки: « Повертаючись з Почаєва, я завітав до Кременця, щоб подивитись на королеву Бону».

Номер слайду 7

Шевченко у вишнівціДорогою до Почаєва у жовтні 1846 року Шевченко заїхав і до Вишнівця. У Вишнівці Шевченко відвідав князівський палац - чарівний палац над Горинню.

Номер слайду 8

пам’Ять живе у серцях. Українці завжди вшановували і будуть вшановувати пам’ять про Великого Кобзаря. Перший на Тернопільщині пам’ятник звели в 1911 році в селі Бурдяківцях Борщівського району. Пізніше пам’ятники були встановлені у багатьох містах і селах Тернопільщини.

Номер слайду 9

Кобзар завжди з нами

Номер слайду 10

Я так її, я так люблю мою Україну убогу…

pptx
Додано
20 вересня 2021
Переглядів
3718
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку