Східні солодощі складають велику групу кондитерських виробів, різноманітних за складом і способами приготування. Цей вид кондитерських виробів називається «східними» солодощами, оскільки вони поширені в кухнях країн Близького і Середнього Сходу. В залежності від використовуваної сировини і консистенції ці вироби поділяють на три групи: типу карамелі, типу м'яких цукерок, східні борошняні вироби.
Східні солодощі типу м'яких цукерок Виготовляють частіше з вершкової помади чи збитого з яєчними білками цукрово-патокового сиропу з додаванням дроблених горіхів, ізюму, цукатів. Уварюють їх менше, ніж вироби типу карамелі, тому вони мають більш м'яку консистенцію. До виробів цієї групи відносять шербет молочний, нугу, рахат-лукум, вершкові ковбаски, ойлу та ін.
Шербет Шербет – це густа маса з горіхами, яку готують шляхом уварювання цукру і патоки, іноді додаючи в неї вершки або молоко. Одним з різновидів шербету є сорбет – смачний заморожений або охолоджений десерт, який готують з фруктового пюре і цукрового сиропу, іноді в нього додають алкоголь. Сорбет Шербет з арахісом Шербет з фундуком
Курабьє бакінське Вперше з'явилося на кухні перського султана, де, за легендою, кухар султана був змушений виготовити десерт з борошна, яєць, цукру, вершкового масла і шафрану, бо всі інші продукти були вкрадені якимись недоброзичливцями - чи то самого султана, чи то кухаря, бажаючи нашкодити його положенню в палаці. «Курабье» від слова «хураб» - насолода.
Пахлава Пахлава (від араб. баклава — «горіхи») — популярний кондитерський виріб з листкового тіста з горіхами в сиропі широко поширений в кухнях народів колишньої імперії Османа: в азербайджанській, албанській, арабській, вірменській, болгарській, грецькій, іранській, персидській, турецькій.