Сценарій "Посвята у студенти"

Про матеріал
Сценарій свята "Посвята у студенти" є символом початку навчального року підлітків, що стали студентами технікуму.
Перегляд файлу

Міністерство освіти і науки України

Кам’янський державний енергетичний технікум

 

 

 

 

 

 

 

 

Методична розробка

 урочистого заходу «Посвята у студенти»

 

 

 

 

 

Бербенець Ольга Володимирівна

Дрога Ірина Григорівна

 

 

Кам’янське

2019


Укладачі – Бербенець О.В., заступник директора з виховної роботи, викладач вищої категорії, викладач-методист;

Дрога І.Г., методист, викладач вищої категорії, викладач-методист.

Рецензент Черниш Ю.П., член ради кураторів КаДЕТ.

 

Розглянуто і схвалено цикловою комісією  соціально-гуманітарних

дисциплін

Розглянуто і схвалено

методичною радою КаДЕТ

Протокол № 5 від 23.12.2019

Протокол № 5 від 09.01.2020

 

 

Анотація : Методична розробка урочистого заходу «Посвята у студенти» - традиційне дійство в Кам’янському державному енергетичному технікумі. У закладах освіти України це свято проходить по-різному. Кожен університет, технікум, коледж мають своє бачення і наповнення змісту свята, але мета зазвичай одна: крок до студентського життя, перемога у конкурсі для вступу до вищого закладу освіти мають запам’ятатися вчорашнім школярам як надзвичайно важлива подія, що розділить на «до» і «після» їх буття. Глибоке усвідомлення вибору майбутньої професії може прийти пізніше, а перехід до якісно іншого навчання стає зрозумілим одразу.

Враховуючи важливість події у житті молодих людей, їх батьків, у КаДЕТ було розроблено сценарій свята, з якого починається студентське життя випускників шкіл. Авторам публікації здається, що вдалося поєднати і серйозність події, і відповідальність підлітків за вибір закладу освіти та майбутньої професії, і  ті іскринки студентського життя, де завжди є місце позитивній іронії і гумору.

  

 


Рецензія

 

 

Представлена методична розробка містить цікавий матеріал традиційного свята у Кам’янському державному енергетичному технікумі «Посвята у студенти». Щорічна апробація заходу на сцені актової зали доводить життєздатність всіх мізансцен, бо урочистість таких моментів як звучання Гімну, виступи гостей свята, а це і представники органів міської влади, і провідні спеціалісти підприємств міста і області - випускники технікуму, підносять настрій, сприяють формуванню у студентів почуття гордості за причетність до цієї спільноти, гордість за місто, область, країну. Студенти нового набору з перших хвилин пронизаються шанобливим ставленням до традицій колективу і впевненістю у своєму майбутньому.

Методична розробка змальовує особистісно-орієнтований підхід у виховному процесі через увагу до кожної спеціальності, кожного студента, діяльність щодо збереження традицій закладу освіти і процесу здобуття знань.

 


Зміст

 

1.

Вступ. Роль традиції у діяльності колективу …….......................

4

2.

Сценарій урочистого заходу «Посвята у студенти»…….............

7

3.

Висновки…………………………………………………………...

16

4.

Бібліографічний опис……………………………………………...

18

5.

Додаток……………………………………………………………..

19

 

 

 


1. Вступ

Роль традиції у діяльності колективу.

Традиція (від латинської – «переказ, звичай») – це елементи культури, що передаються від покоління до покоління як особливо значимі, прийняті колективом як такі, що виконують об’єднуючу, згуртовуючу та ідеологічну функції. Такі традиції розкривають сутність моральності та духовного багатства носіїв культури в цілому та її елементів зокрема. Досвід, погляди, уподобання, норми поведінки формувалися протягом не одного століття. Студентство має свої традиції, що нараховують біля восьми віків – з часів вагантів, студентів доби Середньовіччя. Тому лейтмотивом свята, сценарій якого представлений у цій методичній розробці, є відома «Пісня із вагантів». У ті давні часи у пошуках знань студенти переходили з одного університету до іншого, навчалися на різних факультетах, отримуючи різнобічні знання, заробляли на життя тим, що вміли: читали вголос для неписемних, декламували вірші, виконували авторські пісні, виступали на площах з промовами. Та де б не перебували мандрівні студенти, вони відчували себе спільнотою, пов’язаною нерозривними узами. Їх дидактична поезія виявляла знання, інтелект, ораторські таланти. Об’єднані метою і способом діяльності, середньовічні студенти напрацювали свої традиції і заповідали їх прийдешнім поколінням здобувачів освіти. Набуваючи серйозних знань, ваганти з гумором переносили будь-які труднощі і випробування. Іронічне ставлення до самих себе, дружня посмішка та влучний жарт були колись і залишаються донині традиційними супутниками студентів.

В кожному закладі освіти є свої традиції, що згуртовують колектив. Коли студентське життя починається яскраво, закарбовується у пам’яті як рубіжна подія, що поділяє життя молодої людини на «до» і «після», це стає початковим стимулом для здобуття якісної освіти, старанного навчання. Відомо, що опанування професії – особливий вид навчання. Поєднання теоретичних знань і практичної діяльності є складовими професіоналізму особистості у будь-якій галузі. Навчання має приносити радість. І коли  з яскравої події починається нелегка путь до диплому молодшого спеціаліста, можна прогнозувати, що наснаги вистачить усім учасникам процесу становлення фахівця.

Не хотілося б, щоб склалося враження, буцімто тільки Посвята у студенти є єдиною значущою традицією у житті колективу нашого технікуму.

Кожний навчальний рік для студентів нового набору починається «Технікумівською навколосвіткою», коли першокурсників знайомлять з будівлею, розташуванням аудиторій, лабораторій, спортивної, шахової, тренажерної та актової зал, бібліотеки, комп’ютерних аудиторій. Традиційно ця подорож починається біля пам’ятного барельєфу, присвяченого першому директору технікуму Попку Леоніду Вікторовичу, який є засновником закладу. Історія створення технікуму, спеціальності, за якими починали готувати фахівців, поступальний розвиток і удосконалення освітнього процесу представлені на спеціальних стендах.

Протягом останніх років студенти традиційно посідають призові місця в олімпіадах, конкурсах, конференціях практично з усіх предметів, бо їх вчать до будь-якої справи ставитися креативно і відповідально. Шахова зала теж є традиційним місцем інтелектуальних битв, і у нас є свої чемпіони з шахів і шашок. Конкурси «Кращий за фахом» кожної спеціальності проходять надзвичайно змістовно і традиційно з запрошенням провідних фахівців з підприємств відповідних галузей. Для залучення учнів шкіл до вступу на навчання до технікуму проводиться квест «Освітній навігатор», в якому беруть участь викладачі і студенти, щоб продемонструвати школярам цікаві досліди, практичні роботи, вміння та навички, яких можна набути, навчаючись у технікумі.

Безумовно, як і в будь-яких закладах освіти, у нас є свої труднощі, виникають проблеми. Але згуртований колектив  долає негаразди, покладаючись на власний досвід і славетні традиції Кам’янського державного енергетичного технікуму.

2. Сценарій

урочистого заходу «Посвята у студенти»

 

Мета проведення: сприяти усвідомленню вчорашніми школярами, що стали студентами технікуму, значення їх вибору закладу освіти і майбутньої професії; уміння сприймати сценічне представлення з елементами театралізації як явище мистецького слова, потенціал креативності кожного з присутніх у залі; формування уміння застосовувати здобуті відомості про технікум, особливості студентського навчання; сприяти розвитку особистості й самореалізації у світі стрімкого розвитку сучасних технологій.

Навчальні цілі:

  • Посвяч(ува)ені у студенти мають знати: сталість традицій технікуму, значення спільних дій колективу.
  • Посвяч(ува)ені у студенти мають уміти: коментувати зміст побаченого на сцені дійства, відчуваючи себе залученими до спільного процесу; висловлювати свої думки і ставлення; усвідомити свою причетність до колективу студентів і викладачів Кам’янського державного енергетичного технікуму.

 

Атрибути свята:державний прапор, прапор міста, символічно оформлений другий план сцени, мультимедіапроектор, демонстраційні відеоролики про досягнення студентів технікуму, музичне оформлення, журнальний стіл, макети символічних студентського білета і залікової книжки.  Під час свята на екрані сцени демонструється матеріал для візуалізації дійства.

 

ВЕДУЧИЙ: 1 вересня - це традиційне свято, яке вже багато років називається День знань. В цей день ми вітаємо один одного з новим роком. З новим навчальним роком! Натхнення вам і успіхів у новому навчальному році!

 

ВЕДУЧА: У нашому технікумі новий навчальний рік починається з того, що до нас приходять першокурсники:

(група представників спеціальностей піднімає візитки)

  • майбутні молодші спеціалісти з електроенергетики, електротехніки та електромеханіки;
  • з будівництва та цивільної інженерії;
  • з геодезії та кадастру;
  • з екології;
  • з наук про землю;
  • з комп’ютерних наук та інформаційних технологій;
  • з комп’ютерної інженерії.

Вас, любі першокурсники, ми приймаємо до нашого дружного колективу. Сьогодні на нашому святі присутні гості: (представлення гостей).

 

 

ВЕДУЧИЙ: Урочистості з нагоди початку нового навчального 20…/20… року та посвяти у студенти вважати відкритими.

(звучить Гімн України)

 

ВЕДУЧА: Слово для привітання надається директору Кам’янського державного енергетичного технікуму __________________________.

 

ВЕДУЧИЙ: До слова запрошуються наші гості.

 

ВЕДУЧА: Надаємо слово                                         .

 

ВЕДУЧИЙ: Ті, хто вступив цього року до нашого технікуму, зробили свій вибір. І вибір правильний, бо веде до знань, до досягнень своїх мрій.

 

ВЕДУЧА: Викладач - це та людина,

Що вміє серце сповна віддавати.

Його поради та майстерність

Для вас ціну велику можуть мати.

 

ВЕДУЧИЙ: Слово для привітання надається викладачу __________________.

 

ВЕДУЧА:  Студент студенту може підказати

І попередити, шпаргалку передати.

А може просто добрим словом привітати,

І новачку-студенту другом стати.

 

Від імені студентів звертається студент __________________________________.

 

СТУДЕНТ:   Я - студент __ курсу, провчився у технікумі ____ роки. Мене багато чому вчили, але я зрозумів, що в КаДЕТі вчать головному - труднощі для того і існують, щоб їх долати. Навпаки, чим складніше - тим приємніше і цікавіше долати перепони. І якою б справою не довелося займатися в житті, в усьому треба бути професіоналом. Саме цьому, професіоналізму, вчать нас викладачі. За все ми їм вдячні на всі часи.

Вам, хто сьогодні став студентом, бажаю успіхів, виховати в собі почуття гідності КаДЕТівця, а ми вам раді. Зі святом вас, першокурсники!

 

     Ви мене запитайте:

     “Хто такі студенти?”

     І я відповім відверто:

     “Це вибухова суміш!”

     Сесії, курсові роботи,

     Напруження надвисоке,

     Щоб нарешті дорослим стати

     І диплом про це мати!

Щоб ви переконалися, що ви потрапили у дружній професійно спрямований студентський колектив, я хочу запросити на сцену своїх товаришів для представлення наших спеціальностей.

 

(Виходять усі студенти-ведучі з символами-емблемами спеціальностей. На екрані відбувається показ фото- і відеоматеріалів про навчання, досягнення і практику студентів відповідної спеціальності)

 

  1. Труд будівельника важко переоцінити,

Як нелегко спроектувати, накреслити вміти,

Врахувати місцевість, клімат, вітри…

Але в КаДЕТі цього навчишся ти.

 

  1. Геодезист - професія моя,

Майданчик під будівлю

Обміряти повинен я.

Поки геодезисти з теодолітом не пройдуть,

Будівельники будівлі не зведуть.

 

  1. Підготуєте майданчик,

Зведете будівлю ви,

Невже ви в змозі працювати

У повній чорній темряві?

Адже основа цивілізації -

Повнісінька електрифікація!

 

  1. Еколог - лікар Земної кулі!

Собі зізнаємося чесно ми -

Рятувати Землю потрібно,

І ми - майбутні рятівники.

 

  1. Чому руйнується Земля?

Які є в Україні мінерали?

І де ховається питна вода?

Гідрогеологи все про це знають.

Гідрогеологічні випробування -

Надія людства на виживання.

 

  1. Хто прагне від часу не відставати,

З комп’ютерним світом на “ти” розмовляти,

Людський інтелект і машини з’єднати,

Той комп’ютерні системи має вивчати.

 

ВЕДУЧИЙ:  Ми, студенти Кам’янського державного енергетичного технікуму, в порівнянні з вами, хто тільки прийшов на навчання, відчуваємо себе професорами. Я студент ___ курсу, майбутній _______________.

 

ВЕДУЧА: Я студент _____курсу, майбутній _________________. В цьому році ми продовжуємо вивчати ази своєї спеціальності. Вже на І курсі ми зробили добру заявку на те, щоб оволодіти  секретами обраної професії.

 

ВЕДУЧИЙ: Ми досягли високих успіхів у навчанні тому, що свого часу зрозуміли просту річ: власне бажання, допомога батьків і мудра доброзичливість викладачів - запорука нашого успішного майбутнього.

 

ВЕДУЧА: Майте на увазі, щоб досягти мети вам, студенти, потрібно 726 днів та ночей провести за навчанням, 4896 годин пропрацювати над конспектами, підручниками, курсовими та лабораторними роботами.

Пережити 8 залікових тижнів, щоб отримати перепустку до сесії…

 

ВЕДУЧИЙ:   А потім…захист курсових проектів, виступи на конференціях, участь в олімпіадах і конкурсах, серйозні іспити! І нарешті - індульгенція: відпущення усіх гріхів - диплом!

Новообранці, вам не стало страшно? Тоді ви прийняли правильне рішення про навчання у нашому славетному технікумі, в чому ми з вами переконаємо всіх присутніх. На сцену запрошуються першокурсники. Починаємо першу пару. Ми пропонуємо вам відповісти на наші запитання.

 

ВЕДУЧА: Увага! Бліц-опитування:

1. До якого навчального закладу ви вступили? (КаДЕТ)

2. Хто співавтор Ньютона?  (Яблуко)

3. Місце, куди розумний не піде? (Гора)

4. Перший грошовий аванс майбутньому лауреату Нобелівської премії? (Стипендія)

5. Математичний знак, який зарекомендував себе з позитивного боку? (Плюс)

6. Явище, яке можна пояснити законом всесвітнього тяжіння?  (Падіння)

7. Науково обґрунтована пустота? (Вакуум)

8. Дитина, яка замість дитячого садка іде до технікуму? (Вундеркінд)

9. Цілеспрямований відрізок?  (Вектор)

10. Безкоштовний звукостворювальний прилад здобувача освіти? (Рот)

 

ВЕДУЧИЙ: Прекрасно! Екзамен перший, неофіційний, ви сьогодні у присутності своїх товаришів склали.

 

ВЕДУЧА: А значить ми зараховуємо вас до нашого студентського братства!

За традицією - 31 серпня, напередодні нового навчального року, ми радо вітаємо вас, першокурсники, і урочисто посвячуємо у студенти.

 

ВЕДУЧИЙ:    Для урочистої студентської клятви просимо всіх підвестися.

 

(Позивні «Гвадеамуса». Ведучі по черзі проголошують слова клятви, першокурсники у залі повторюють рефрен «клянемося»)

 

- Не забажати відміни занять - кляніться!

 - Клянемося!

- Не випробовувати терпець ближнього свого - викладача - кляніться!

 - Клянемося!

- Не роздратовувати зайвий раз адміністрацію свою - кляніться!

 - Клянемося!

- Не забруднювати димом цигарок Альма матер свою - кляніться!

 - Клянемося!

- Не об’їсти ближнього свого, що живе поруч у гуртожитку, - кляніться!

 - Клянемося!

- Не вкрасти ні думки, ні конспекту сокурсника свого - кляніться!

 - Клянемося!

- Не залишити ні трісочки, ні листочка на території своїй - кляніться!

 - Клянемося!

- І, нарешті, здавати свої посередні знання тільки на “добре” і “відмінно” - кляніться!

 - Клянемося!

Студентські сльози - вода свята!

Вона студентську долю омива.

Внести сюди діжу тих сліз святих!

Покропи, друже, друзів своїх!

(Посвята студентів. Звучить “Гвадеамус”)

ВЕДУЧИЙ: Ми запрошуємо на сцену першокурсника ________________ – майбутнього __________________.

 Основними документами студента є студентський квиток і залікова книжка.

 

ЗАЛІКОВА КНИЖКА:  Я – залікова книжка. Я є основним документом студента і я підтверджую його статус.

 

СТУДЕНТСЬКИЙ КВИТОК: Ні, саме Я важливіший! До тебе вони звертаються тільки два рази на рік і тільки під час сесії, а я надаю пільги, ходжу з ними кожен день і мене більше люблять студенти-першокурсники.

 

ЗАЛІКОВА КНИЖКА:  Ні, ні, ні! Я! Адже саме я є тією єдиною путівкою, яка вказує дорогу для досягнення поставленої мети – отримання диплома висококваліфікованого, конкурентоспроможного на сучасному ринку праці фахівця, людини майбутнього!

 

ВЕДУЧИЙ: Заспокойтесь! Не сперечайтесь! Ви, безперечно, є головними документами у студентському житті.

  Право вручити символічні студентський квиток і залікову книжку надається директору технікуму _______________________.

(Вручення символічних документів)

 

ПЕРШОКУРСНИК. Я відчуваю себе дуже щасливим, бо з цієї миті я студент Кам’янського державного енергетичного технікуму. Від імені всіх, хто сьогодні став студентом, дозвольте запевнити вас, шановні викладачі, і вас, любі батьки, ми будемо старатися не підвести.

 

 

ВЕДУЧА: Для представлення адміністрації Кам’янського державного енергетичного технікуму слово надається директору технікуму ___________________.

(Представлення адміністрації)

 

ВЕДУЧИЙ: Свято з нагоди Дня знань і посвячення у студенти, завершено.

(Гімн України)

ВЕДУЧІ:          У добру путь, шановні друзі!

І хай дасть Бог пишатися  всім нам

За ваші успіхи, уміння.

Хай нові паростки коріння

Проб’є до нових світлих знань,

Яскравих перемог і  починань!

 

 

 

 

 


3. Висновки

Для кожного колективу закладу освіти, як і для народу в цілому, традиції є надважливими, оскільки їх дотримання є свідченням стабільності існування, історичного зв’язку поколінь. Успіхи майбутнього ґрунтуються на успіхах минулого. О. Довженко зауважував: «Якщо не знати минулого, неможливо зрозуміти істинний сенс сучасного і мету майбутнього».

З прадавніх часів студенти-ваганти є прикладом здобуття знань через наполегливість і важку працю. Сучасні студенти мають розуміти, що вони частина неперервного ланцюжка застосування набутих знань і компетентностей для поступального розвитку людського суспільства у третьому тисячолітті, коли інноваційні технології випереджають прогрес  і людина має не тільки не відстати, а й передбачити пов’язані з техногенними процесами наслідки. Без якісної освіти неможливо впливати на майбутнє. Шлях до якісної освіти лежить через участь майбутнього студента у конкурсі для вступу до закладу освіти, від готовності до свідомого здобуття знань,  інших важливих чинників, серед яких і яскравий початок студентського життя – Посвята у студенти. Здоровий гумор це як здоровий глузд, вони є невід’ємними рисами життя молодої людини, що стала студентом. З добрими веселощами, самокритикою, самоіронією не таким вже й твердим здається граніт науки. Будь-які сміливі мрії та проекти набувають реалістичних форм. Легше товаришувати, охочіше брати участь у волонтерських справах, надскладні дисципліни підкоряються розуму, який вміє аналізувати, систематизувати і робити висновки.

Коли авторами методичної розробки святкового заходу замислювався сценарій Посвяти у студенти, хотілося вигадати щось яскраве, «непісне», неординарне, щоб було цікаво всім учасникам дійства: і вчорашнім школярам, і їх батькам, і студентам, і викладачам. Сценарій писався як разова акція, не замислювався для повторення, наприклад, на наступний рік. Та вже через декілька днів після урочистостей першокурсники почали згадувати моменти свята, які запам’яталися як найяскравіші і в першу чергу – клятву. Цитували, повторювали і пояснювали, що, ставши студентами, оцінили всі тонкощі і значимість клятви. Стало зрозумілим, що текст студентської клятви набув популярності. А коли вже випускники технікуму, відвідуючи alma mater, ділилися згадками про посвячення у студенти, ми зробили висновок, що такі нехитрі, з любов’ю та розумінням винайдені «фішечки», дістали право на визнання традиційними.

Вже більше 15 років навчальний рік у Кам’янському державному енергетичному технікумі починається з Посвяти у студенти, на якому звучать і експрес-опитування новачків, і «Пісня із вагантів», і студентський гімн «Гвадеамус», і, зрозуміло, студентська клятва КаДЕТівця. За сценарієм у дійствах відбуваються деякі зміни, час вносить свої корективи, але дух студентського братства, здорове почуття гумору та налаштування на креативність у навчанні залишаються незмінними.

 


Бібліографічний опис

1. Закон України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 №  1556-VIII (Відомості Верховної Ради (ВВР), 2014, № 37-38, ст.2004).

2. Закон України «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145- VIII (Відомості Верховної Ради (ВВР), 2017, № 38-39, ст.380).

3. Закон України «Про передвищу фахову освіту» від 06.06.2019 № 2745{із змінами, внесеними згідно з Законом № 392 від 18.12.2019}(Відомості Верховної Ради (ВВР), 2019 № 30, ст.119).

4. Методичні рекомендації до написання методичних розробок викладачами, які претендують на присвоєння (підтвердження) педагогічного звання «Викладач-методист» / упоряд. А.В.Гончарова; Дніпровська філія ДНУ «Інститут модернізації освіти». – Дніпро, 2019.

5. Всесвітній гімн студентів (ХІІІ – ХІV ст.)Гуадеамус (від лат. «возрадуємося»).

6. «Пісенька із вагантів», слова студентів Середньовіччя (ХІІІ ст.), муз. Д.Тухманова, вільний переклад Л.Гінзбурга.

 


Додаток

Вітальне слово директора технікуму

 

Описание: C:\Users\1\Desktop\мет.розр.ПОСВЯТА У СТУДЕНТИ\Фото Посвята у студенти для  методрозробки\IMG_20190830_102659.jpg

 

Щасливі першокурсники вперше на сцені технікуму

 

Описание: C:\Users\1\Desktop\мет.розр.ПОСВЯТА У СТУДЕНТИ\Фото Посвята у студенти для  методрозробки\IMG_20190830_102052.jpg

 

 

 

В актовій залі як завжди аншлаг. Студентську клятву разом з першокурсниками промовляють їх батьки, мабуть, згадуючи свою студентську юність

Описание: C:\Users\1\Desktop\мет.розр.ПОСВЯТА У СТУДЕНТИ\Фото Посвята у студенти для  методрозробки\IMG_20190830_102408.jpg

 

Студенти-старшокурсники дають поради новачкам

 

Описание: C:\Users\1\Desktop\мет.розр.ПОСВЯТА У СТУДЕНТИ\Фото Посвята у студенти для  методрозробки\IMG_20180831_101431.jpg

 

 

Бліц-питання? Легко!

 

Описание: C:\Users\1\Desktop\мет.розр.ПОСВЯТА У СТУДЕНТИ\Фото Посвята у студенти для  методрозробки\IMG_20170831_101755.jpg

 

Символічні студентський квиток і залікова книжка – важливі атрибути життя студента

 

Описание: C:\Users\1\Desktop\мет.розр.ПОСВЯТА У СТУДЕНТИ\Фото Посвята у студенти для  методрозробки\IMG_20190830_102611.jpg

Посвята сльозами студентів попередніх поколінь…

Сльозами щастя, успіхів і перемог!

 

Описание: C:\Users\1\Desktop\мет.розр.ПОСВЯТА У СТУДЕНТИ\Фото Посвята у студенти для  методрозробки\IMG_20190830_102454.jpg

Представлення адміністрації – працівників, до яких завжди можна звернутися

         Описание: C:\Users\1\Desktop\мет.розр.ПОСВЯТА У СТУДЕНТИ\Фото Посвята у студенти для  методрозробки\IMG_20180831_102510.jpg

1

 

doc
Додано
29 січня 2020
Переглядів
4708
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку