презентація "Шкідлива та корисна їжа"

Про матеріал
Мета: розширити та поглибити знання учнів про корисну їжу та її шкідливий вплив на збереження і зміцнення здоров'я дітей і дорослих, дати уявлення про харчові добавки, ознайомити учнів з наслідками впливу хімічних сполук на організм людини; формувати навички правильного вибору продуктів харчування; виховувати культуру споживання їжі, інтерес до традиційного харчування українців та бережливе ставлення до власного здоров'я
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ШКІДЛИВА ТА ЗДОРОВА ЇЖА

Номер слайду 2

розширити та поглибити знання учнів про корисну їжу та її шкідливий вплив на збереження і зміцнення здоров'я дітей і дорослих, дати уявлення про харчові добавки, ознайомити учнів з наслідками впливу хімічних сполук на організм людини; формувати навички правильного вибору продуктів харчування; виховувати культуру споживання їжі, інтерес до традиційного харчування українців та бережливе ставлення до власного здоров'я. Мета :

Номер слайду 3

Їжа займає вагоме місце у житті кожного з нас, є джерелом енергії для життєдіяльності. Для того, щоб гарно навчатися, працювати, займатися спортом, відпочивати з друзями, вам потрібна енергія, яку ви черпаєте з продуктів харчування. На перший погляд процес споживання їжі є для нас звичною, буденною справою. Та це тільки на перший погляд. Наша їжа – це будівельний матеріал для людського організму. І вона неоднакова за своїм складом і значенням, але за будь-яких обставин повинна бути корисною і якісною для людини.

Номер слайду 4

Сьогоднішня зустріч розширить ваші знання про корисну їжу та її позитивний вплив на збереження і зміцнення нашого здоров'я. Ми поговоримо про харчові добавки, про те, як ці хімічні сполуки шкідливо впливають на організм людини, вчитимемось правильно вибирати продукти харчування. Тож рушаймо у відому і водночас незвідану країну смачної і корисної їжі.

Номер слайду 5

«Ми живемо не для того, щоб їсти, але ми їмо для того, щоб жити». Філософ Сократ

Номер слайду 6

Літературна. В І К Т О Р И Н АЯкі з вітамінів є в продукті?

Номер слайду 7

Чим пригощала лисичка журавля у казці «Лисичка і журавель»?Кашею. Яких вітамінів міститься в каші найбільше? В

Номер слайду 8

Без чого борщу не сядеш їсти?Без хліба. Який вітамін міститься у хлібі?В

Номер слайду 9

Що так старанно тягли із землі дід, баба, внучка, собака, кіт , мишка?Ріпка. Який вітамін вона містить?С

Номер слайду 10

Що полюбляє кіт Матроскін?Молоко. Якими вітамінами багате молоко?А,D

Номер слайду 11

Що знесла курочка Ряба?Яйце. Вітаміни, які містяться в яйці?А ,D

Номер слайду 12

Яка улюблена страва у Карлсона?Варення. Який вітамін міститься у фруктовому варенні?С

Номер слайду 13

Героями якої казки є тільки овочі і фрукти?Пригоди Цибуліно. Якого вітаміну найбільше міститься у овочах і фруктах?С

Номер слайду 14

САМА ШКіДЛИВА ЇЖА

Номер слайду 15

Визнаний шкідливим продуктом. Завдяки високій концентрації вуглеводів і жирів, рясно посипаних смаковими замінниками, барвниками й ароматизаторами, 200-грамова пачка чіпсів прирівнюється до половині добової норми кілокалорій, необхідних дорослій людині. У них міститься велика кількість канцерогенів, здатних викликати ракові захворювання, а маса гідрогенізованих жирів істотно підвищить рівень холестерину в крові, що в результаті може привести до інсульту чи інфаркту.

Номер слайду 16

Це суміш води, хімії і газу. Аспартам (E951) є синтетичним цукрозамінником. Особливо шкідливий входить до його складу фелатанін. Солодкі газовані напої не втамовують спрагу, а навпаки - викликають бажання пити все більше, завдяки наявності хімічних підсолоджувачів, які не можуть бути повністю вилучені слиною зі слизової рота. Великий вміст цукру і внаслідок цього дуже низький p. H значно порушують кислотно-лужний баланс і ведуть до розвитку широкого спектру захворювань. Також тут присутній бензоат натрію (Е211), який уповільнює роботу ферментів, порушує обмін речовин і є причиною багатьох хвороб. Це можуть бути і шкірні висипи, і рак різних відділів шлунково-кишкового тракту.

Номер слайду 17

Такою водичкою добре мити чайники й унітази, нищити шкідників на городі. Не дивно, що дитяче горло не витримує такої атаки газом. У результаті трапляються дитячі ангіни. А роз'їдає він не лише горлечка, а й стравоходи, шлунки. Щоправда, непомітно. Гастрити та інші хронічні захворювання кишково-шлункового тракту виникають потім, як наслідок регулярного вживання солодких газованих напоїв.

Номер слайду 18

Система швидкого харчування придбала величезне поширення по всьому світу. Починаючи від ларків з виготовлення біцляшів і шаурми і закінчуючи такими гігантами, як "Бургер Кінг" і "Макдональдс". Шкідлива їжа в них по більшій мірі представлена або смаженим тістом з м'ясом, або напханими хімією булочками з такими ж котлетами, або сосисками і рясно приправленими синтетичними соусами.

Номер слайду 19

Магазинні копченості небезпечні для здоров'я через те, що в процесі їх отримання використовують бензопірен або рідкий дим, які утворюють канцерогени. Ковбаса, сосиски, фарш, пельмені - також шкідлива їжа. В їх основі лежать стабілізатори, емульгатори, ароматизатори та загусники. Додатково туди додаються жири, шкіра, хрящі та інші відходи м'ясного виробництва. Окремо варто відзначити негативний вплив генномодифікованих продуктів, особливо трансгенної сої, яка входить до складу більше 70% ковбас та напівфабрикатів.

Номер слайду 20

Окремо хочеться виділити масло у фритюрі, яке використовується багаторазово і є причиною утворення канцерогенів і розвитку ракових захворювань. Тривале вживання таких обідів призводить до багатьох різноманітних захворювань шлунково-кишкового тракту, від колітів до гастритів. Окремо можна виділити групу «шкідлива їжа для дітей». Це снеки (горішки, сухарики та ін.), Соки, обіди швидкого приготування і солодкі батончики. Вони є результатом розробки найсучасніших хімічних лабораторій, але користі не несуть. На жаль, ці продукти займають значну частину раціону у багатьох сучасних дітей, завдаючи неоціненний шкоди їх імунітету та здоров'ю в цілому.

Номер слайду 21

Є продовженням попередньої групи продуктів, заснованих на трансгенних жирах. Також вони включають в свій склад велику кількість стабілізаторів, консервантів, смакових і колірних добавок. Надмірне вживання майонезу може призвести до підвищення рівня холестерину, а велика кількість кетчупу провокує хвороби шлунка, в тому числі і виразковий гастрит.

Номер слайду 22

Відмінний набір для юного хіміка. Стабілізатори, барвники, згущувачі та підсолоджувачі, що викликають звикання, можуть стати причиною проблем в роботі шлунка, карієсу і привести до утворення зайвої ваги.

Номер слайду 23

Антиокислювачі, загусники, стабілізатори та ароматизатори є далеко не повним списком добавок, що містяться в ньому. Наявність живих бактерій також часто під питанням. Цукор в суміші з синтетичними добавками в морозиві легко може стати причиною ожиріння.

Номер слайду 24

Бережи здоров'я змалку. Бо хазяїн тіла ти. Щоб життя прожити довге. Себе треба берегти!БЕРЕЖІТЬ СВОЄ ЗДОРОВ’Я , БО ВОНО НАЙЦІННІШИЙ СКАРБ!!!

pptx
Додано
18 грудня 2023
Переглядів
69
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку