Інструкційно-технологічні картки "Приготування перекладанців"

Про матеріал
1.Інструкційно-технологічна картка "Приготування горіхового перекладанця" 2.Інструкційно-технологічна картка "Приготування перекладанця з чорносливом"
Перегляд файлу

Інструкційно – технологічна карта

Перекладанець горіховий

 

Заголовна частина

Професія:  

7412 Кондитер

 

Горіховий перекладанець / Пляцок з горіхами / Слойоний пляцок - YouTube

 

Пляцки і торти, які варто спекти на Різдво. Чотири чудові рецепти – Моє  домашнє натхнення

Кваліфікація:         

ІІІ розряд

Учнівська норма часу на виконання           

4 години

Модуль КНД-3.4

Приготування без дріжджових видів тіста та виробів з них

Тема уроку:

Приготування  перекладанців

 

Мета:

 

 

Закріпити практично-теоретичні знання з  технології приготування  перекладанців. Дотримування вимог санітарії та гігієни, правил охорони праці. Розвивати творчий підхід для приготування.  Виховувати в учнів почуття особистої  відповідальності за якість приготування тіста

 

Перекладанець горіховий

Сировина

Брутто

Нетто

  1.  

Борошно пшеничне вищого ґат

600

600

  1.  

Цукор

80

80

  1.  

Масло вершкове або маргарин

100

100

  1.  

Мед

130

130

  1.  

Яйця

2шт.

80

  1.  

Дріжджі

8

8

  1.  

Сода  харчова

3

3

  1.  

Оцет

2

2

  1.  

Ядра горіхів

50

50

    10.

Для крему:

 

 

    11.

Ядра горіхів

48

48

    12.

Масло вершкове

160

160

    13.

Цукрова пудра

108

108

    14.

Молоко

80

80

    15.

Для сиропу:

 

 

    16.

Цукор

80

80

    17.

Вода

200

200

    18.

Коньяк

8

8

 

Вихід:

 

1000г

 

 

 

 

 

Основна частина

Зміст завдання

та послідовність

його виконання

Устаткування, інструменти, інвентар, посуд

Технічні умови і вказівки щодо виконання технологічних операцій

Малюнки, фото

1. Ознайомитися з вимогами охорони праці прісного здобного тіста  і виробів з нього

 

Ознайомитись з інструкційно-технологічними картами, навчальними посібниками та довідковою літературою.

Картинки по запросу "додавання борошна з горіхами фото"

2. Організувати  робоче  місце кондитера

 

 

Робоче місце кондитера оснащують механічним, тепловим, холодильним і немеханічним устаткуванням

Картинки по запросу Кондитерський цех фото

3.  Підготувати устаткування

 

 

 

Збивальна  машина, ваги настільні, стіл виробничий, духова шафа, холодильна шафа

 

 

Перевірити заземлення устаткування.

Перевірити наявність гумових килимків, не

залишати працююче обладнання без нагляд

Стол производственный Био Проект СП-1200Картинки по запросу холодильна шафа в кондитерському цеху фотоLP-IIКартинки по запросу Кондитерський цех фото

Картинки по запросу Духова шафа   фото Картинки по запросу "фото міксера"

4.Підготувати, інструменти, інвентар, посуд

 

 

 

 

 

 

5. Підготувати    сировину

 

 

 

Миски, сито,  кондитерський лист, міксер, каструля

 

 

 

 

 

Виробничий стіл,  сито, овоскоп, 4 ємності

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Просіяти борошно, цукор

 

Перед використанням цукор просіюють через сито з вічками розміром не більше ніж 3

Провести сан.обробку яєць

 

миск1http://www.mbr.su/get_image/Z2FsZXJ5L19tYnIvSWtvbmtpX3Bvc3VkYS9Qcm9jaGlpX2ludmVudGFyLzI2MDVfMzAwXy5qcGc=/?thumb=1Картинки по запросу розливна ложка, лопатка  фото

 

Картинки по запросу "кондитерський лист фото"https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSAzRro7UPX80txNxe-kZ8NdTDLZ90RO78QHK0vaBFTcxQu9bEyQ0WzJNMlmw&usqp=CAc

Картинки по запросу "фото міксера"

http://solianka.net/wp-content/uploads/2012/10/proseyat-muku.jpg

 

 

Просіваємо борошно

страви з яєць

6. Замішування тіста

 

 

 

Виробничий стіл, миска, міксер

 

Маргарин подрібнюють і збивають з цукром до утворення пишної маси. Дріжджі розчиняють у яйцях, перемішують із медом, додають у маргарин, продовжуючи збивати. Додають соду «погашену» оцтом. Борошно перемішують з горіхами, всипають до маси і замішують тісто пластичної консистенції. Тісто залишають на ніч у холодильник. Ділять на 3 коржі.

Картинки по запросу "подрібнення маргарину фото"  Картинки по запросу "збивання маргарину з цукром фото" 

Картинки по запросу "збивання маргарину з цукром фото" Картинки по запросу "розведення дріжджів в яйцях фото"

Картинки по запросу "додавання борошна з горіхами фото" Картинки по запросу "додавання борошна з горіхами фото"

Картинки по запросу "додавання борошна з горіхами фото" Картинки по запросу "замішування тіста фото"   

Молочные коржики – 6 рецептов из детства по Госту (с фото)   Тісто

7. Випікання     коржів

Духова шафа, виробничий стіл, кондитерські листи

 З тіста випікають 3 коржі при температурі 200-210℃

Картинки по запросу "випікання коржів для торту прямокутної форми фото"   

Картинки по запросу "випікання коржів для торту прямокутної форми фото"

8. Приготування        крему

Каструля, ніж, миска, ложка, виробничий стіл

Ядра горіхів подрібнити, додати молоко, проварити до загустіння і охолодити. Вершкове масло нарізати і збити,  поступово додати горіхи.

Картинки по запросу "приготування крему на молоці пошагово фото"   Картинки по запросу "приготування крему на молоці пошагово фото"

Картинки по запросу "приготування крему на молоці пошагово фото"   Картинки по запросу "приготування крему на молоці пошагово фото"   Картинки по запросу "приготування крему на молоці пошагово фото" Картинки по запросу "приготування крему на молоці пошагово фото"

9. Приготування сиропу

Виробничий стіл, миски, сито, ложка

Готують сироп для просочування

Картинки по запросу "приготування сиропу для просочування пошагово фото" Картинки по запросу "приготування сиропу для просочування пошагово фото"

10. Формування  

    виробу

 

 

 

 

Виробничий стіл

 

 

 

Випечені і охолоджені коржі просочують сиропом, перемащують масляно-горіховим кремом, поверхню змащують цим же кремом і посипають крихтами

Картинки по запросу "випікання коржів для торту прямокутної форми фото"Картинки по запросу "випікання коржів для торту прямокутної форми фото"

 

Картинки по запросу "випікання коржів для торту прямокутної форми фото"

11. Подача

  перекладанця

   

 

Тарілка для подачі

 

 

 

Пляцки і торти, які варто спекти на Різдво. Чотири чудові рецепти – Моє  домашнє натхнення

Вимоги до якості

Зовнішній вигляд – форма прямокутна, поверхня рівномірно посипана крихтами,

                                 без тріщин, на розрізі три пласти, прошарованого масляно-

                                 горіховим кремом

    Смак і запах – смак приємний,  солодкий з присмаком горіхів

    Колір світло – коричневий

    Консистенція – виробу пориста, м’яка, крему пишна                                                                                   

Посилання:  https://www.youtube.com/watch?v=oBBsgBITP9ohttps:

Перелік запитань для самоконтролю

       Назвіть характерні особливості приготування перекладанців

       З яких видів тіста найчастіше готують перекладанці?

       Які особливості приготування перекладанця «З чорносливом»?

       Для чого залишають тісто на ніч в холодильник?

       При якій температурі випікають коржі для перекладанів?

       При якій температурі випікають перекладанці ?

       Технологія приготування перекладанця горіхового

       Вимогидо якості перекладанців

       Які можливі недоліки при приготуванні перекладанців і чи можна їх виправити?

Вимоги  з охорони праці при  приготуванні     кондитерського    виробу

Перед початком роботи                                                                                                                                           

       Отримати завдання від керівника робіт

       Одягти спецодяг і упорядкувати його

       Підготувати робоче місце до виконання робіт, прибрати непотрібні речі.

       Впевнитись, що робоче місце достатньо освітлене.

       Підібрати та підготувати необхідні обладнання

       Перевірити заземлення устаткування, яке буде використовуватись.

       Перевірте наявність гумових килимків.

       Перевiрити справнiсть електроплити. До роботи допускаються тiльки тi працiвники, якi пройшли iнструктаж у вiдповiдностi до дiючого Положення про правила безпечної експлуатації.

       Необхiдно впевнитись, що на поверхні плити не має тріщин .

       Вимити стіл, інструмент та посуд гарячою водою

       Перед початком роботи руки вимити з милом, ополоснути їх 0,2 – відсотковим   

       розчином хлорного вапна

       При наявності недоліків повідомити майстра в/н або викладача, не починаючи     роботу.

 

Під час роботи

       Перед вмиканням обладнання необхідно переконатись, чи нема в машині сторонніх предметів, чи надійне кріплення механізмів.

       Забороняється залишати працююче обладнання без нагляду.

    Категорично забороняється мити та чистити обладнання, яке включене в електромережу

       Не допускайте роботи обладнання без потреби.

       Переміщуйте посуд по поверхні плити обережно без ривків та великих зусиль.

       Використовуйте спеціальний інвентар, підставки .

       Розлитий жир на плиту прибирати після відключення обладнання.

 

По закінченні роботи

       Після закінчення роботи необхідно вимкнути обладнання. При відключенні механічного та теплового обладнання вимикаються пакетні перемикачі та кнопкові станції, після цього вимикаються рубильники, магнітні пускачі та станції управління.

       Прибрати робоче місце. Звільнити його від відходів виробництва, винести сміття, звільнити проходи.

       Почистити, помити інвентар, інструмент, скласти його у відведене для нього місце.

       Зняти спецодяг, покласти його у відведене для цього місце. При можливості прийняти душ.

       Доповісти керівнику робіт про всі недоліки, які мали місце під час роботи.

 

Інструкційно – технологічна карта

Перекладанець  «з чорносливом»

 

Заголовна частина

Професія:  

7412 Кондитер

 

Картинки по запросу "перекладанець з чорносливом"

Польський пляцок “Пишнота”. Дуже простий та швидкий рецепт! Улюбленець  польської кухні! – Українці Сьогодні

 

 

Кваліфікація:         

ІІІ розряд

Учнівська норма часу на виконання           

4 години

Модуль КНД-3.4

Приготування без дріжджових видів тіста та виробів з них

 

Тема уроку:

Приготування  перекладанців

Мета:

 

 

Закріпити практично-теоретичні знання з  технології приготування  перекладанців. Дотримування вимог санітарії та гігієни, правил охорони праці. Розвивати творчий підхід для приготування.  Виховувати в учнів почуття особистої відповідальності за якість приготування тіста

 

 

Перекладанець  «з чорносливом»

 

Сировина

Брутто

Нетто

    1

Яйця

120

120

2

Цукор

200

200

3

Масло вершкове

60

60

4

Мед

60

60

5

Сода  харчова

6

6

6

Оцет

20

20

7

Борошно

650

650

 

Для крему:

 

 

8

Цукор

200

200

9

Масло вершкове

300

300

10

Жовтки яєця

3шт.

120

11

Сметана 30%

400

400

   12

Цукрова пудра

10

10

13

Чорнослив

500

500

   

Вихід:

 

1000г

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Основна частина

 

Устаткування, інструмент, інвентар, посуд

Технічні умови і вказівки щодо виконання технологічних операцій

Малюнки, фото

 

1. Ознайомитися з вимогами охорони праці прісного здобного тіста  і виробів з нього

 

Ознайомитись з інструкційно-технологічними картами, навчальними посібниками та довідковою літературою.

Медовий торт з чорносливом і горіхами.Картинки по запросу приготування  млинцевого тіста фото

2. Організувати  робоче  місце кондитера

 

 

Робоче місце кондитера оснащують механічним, тепловим, холодильним і немеханічним устаткуванням

Картинки по запросу Кондитерський цех фото

3.  Підготувати устаткування

 

 

 

Збивальна  машина, ваги настільні, стіл виробничий, духова шафа, холодильна шафа

 

 

 

Стол производственный Био Проект СП-1200Картинки по запросу холодильна шафа в кондитерському цеху фотоLP-IIКартинки по запросу Кондитерський цех фото

Картинки по запросу Духова шафа   фото Картинки по запросу "фото міксера"

4.Підготувати, інструменти, інвентар, посуд

 

 

 

 

 

 

5. Підготувати    сировину

 

 

 

Миски, сито,  кондитерський лист, міксер, каструля

 

 

 

 

 

 

Виробничий стіл,  сито, овоскоп, 4 ємності

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Просіяти борошно, цукор

 

 

Перед використанням цукор просіюють через сито з вічками розміром не більше ніж 3

Провести сан.обробку яєць

 

 

Чорнослив промити, відварити до розмякшення, відвар злити, а гарячий чорнослив протерти через решето для видалення кісточок

миск1http://www.mbr.su/get_image/Z2FsZXJ5L19tYnIvSWtvbmtpX3Bvc3VkYS9Qcm9jaGlpX2ludmVudGFyLzI2MDVfMzAwXy5qcGc=/?thumb=1Картинки по запросу розливна ложка, лопатка  фото

 

Картинки по запросу "кондитерський лист фото"https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSAzRro7UPX80txNxe-kZ8NdTDLZ90RO78QHK0vaBFTcxQu9bEyQ0WzJNMlmw&usqp=CAc

Картинки по запросу "фото міксера"

http://solianka.net/wp-content/uploads/2012/10/proseyat-muku.jpg

 

 

Просіваємо борошно

страви з яєць

Картинки по запросу "фото чорнослива"  Картинки по запросу "фото промивання чорнослива"

Картинки по запросу "фото промивання чорнослива"

6. Замішування тіста

 

 

 

Виробничий стіл, миска, міксер

 

Яйця збивають з цукром до пишної стійкої маси, додають розтоплене вершкове масло, прогрітий на водяній бані мед, погашену оцтом соду і все перемішують. Додають просіяне борошно.

 

 Картинки по запросу "збивання яєць з цукром фото" Картинки по запросу "збивання яєць з цукром фото" 

Картинки по запросу "збивання яєць з цукром фото" Ставимо на водяну баню і додаємо гашену соду.

Картинки по запросу "прогрівання меду на водяній бані фото" Картинки по запросу "додавання борошна просіяного до тіста фото"

  Картинки по запросу "замішування тіста фото"

7. Випікання     коржів

Духова шафа, виробничий стіл, кондитерські листи

 Кондитерські листи змащують жиром і випікають 6 тонких коржів  при температурі 240℃

Картинки по запросу "змащування листів жиром фото"Картинки по запросу "змащування коржів кремом прямокутної форми фото"Картинки по запросу "змащування коржів кремом прямокутної форми фото"

8. Приготування        крему

Каструля, ніж, миска, ложка, виробничий стіл

 Вершкове масло нарізати і збити протягом  5-7хв. до розм’якшення,   поступово додати охолоджену до +2℃ сметану, розтерті до білого кольору яєчні жовтки і підготовлений чорнослив і збивати 5-7хв

Картинки по запросу "приготування крему на молоці пошагово фото"   Картинки по запросу "приготування крему на молоці пошагово фото"

Картинки по запросу "приготування крему на молоці пошагово фото"Картинки по запросу "приготування крему на молоці пошагово фото"Картинки по запросу "приготування крему на молоці пошагово фото"Картинки по запросу "приготування крему на молоці пошагово фото"

Медовик за 30 минут простой — домашний рецепт без раскатки коржей —  Домашние Рецепты

10. Формування  

    виробу

 

 

 

 

Виробничий стіл

 

 

 

Випечені і охолоджені коржі, змащують масляним кремом з чорносливом, поверхню посипають цукровою пудрою

Картинки по запросу "змащування коржів кремом прямокутної форми фото"  Картинки по запросу "змащування коржів кремом прямокутної форми фото"

Картинки по запросу "перекладанець з чорносливом"  Картинки по запросу "випікання коржів для торту прямокутної форми фото"

11. Подача

  перекладанця

   

 

Тарілка для подачі

 

 

Картинки по запросу "змащування коржів кремом прямокутної форми фото"

Картинки по запросу "перекладанець з чорносливом"

Вимоги до якості

Зовнішній вигляд – форма прямокутна, з чіткими гранями,  поверхня рівномірно

                                   посипана цукровою пудрою, на розрізі шість пластів, змащених

                                   масляним кремом з чорносливом

    Смак і запах – смак приємний,  солодкий з присмаком чорносливу

    Колір світло – коричневий

    Консистенція  виробу пориста, м’яка, крему пишна                                                                                  

 

Перелік запитань для самоконтролю

       Назвіть характерні особливості приготування перекладанців

       З яких видів тіста найчастіше готують перекладанці?

       Які особливості приготування перекладанця «з чорносливом»?

       Для чого залишають тісто на ніч в холодильник?

       При якій температурі випікають коржі для перекладанів?

       Технологія приготування перекладанця «з чорносливом»

       Вимогидо до  якості перекладанців

       Які можливі недоліки при приготуванні перекладанців і чи можна їхвиправити?

Вимоги  з охорони праці при  приготуванні     кондитерського    виробу

Перед початком роботи                                                                                                                                           

       Отримати завдання від керівника робіт

       Одягти спецодяг і упорядкувати його

       Підготувати робоче місце до виконання робіт, прибрати непотрібні речі.

       Впевнитись, що робоче місце достатньо освітлене.

       Підібрати та підготувати необхідні обладнання

       Перевірити заземлення устаткування, яке буде використовуватись.

       Перевірте наявність гумових килимків.

       Перевiрити справнiсть електроплити. До роботи допускаються тiльки тi працiвники, якi пройшли iнструктаж у вiдповiдностi до дiючого Положення про правила безпечної експлуатації.

       Необхiдно впевнитись, що на поверхні плити не має тріщин .

       Вимити стіл, інструмент та посуд гарячою водою

       Перед початком роботи руки вимити з милом, ополоснути їх 0,2 – відсотковим   

       розчином хлорного вапна

       При наявності недоліків повідомити майстра в/н або викладача, не починаючи     роботу.

 

Під час роботи

       Перед вмиканням обладнання необхідно переконатись, чи нема в машині сторонніх предметів, чи надійне кріплення механізмів.

       Забороняється залишати працююче обладнання без нагляду.

    Категорично забороняється мити та чистити обладнання, яке включене в електромережу

       Не допускайте роботи обладнання без потреби.

       Переміщуйте посуд по поверхні плити обережно без ривків та великих зусиль.

       Використовуйте спеціальний інвентар, підставки.

       Розлитий жир на плиту прибирати після відключення обладнання.

 

По закінченні роботи

       Після закінчення роботи необхідно вимкнути обладнання. При відключенні механічного та теплового обладнання вимикаються пакетні перемикачі та кнопкові станції, після цього вимикаються рубильники, магнітні пускачі та станції управління.

       Прибрати робоче місце. Звільнити його від відходів виробництва, винести сміття, звільнити проходи.

       Почистити, помити інвентар, інструмент, скласти його у відведене для нього місце.

       Зняти спецодяг, покласти його у відведене для цього місце. При можливості прийняти душ.

       Доповісти керівнику робіт про всі недоліки, які мали місце під час роботи.

       

docx
Додано
22 грудня 2023
Переглядів
281
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку