Презентація "Шліфування деревини."

Про матеріал
Шліфування – невід’ємний процес у виробництві меблів чи столярних виробів з натуральної деревини.Щоб надати виробам привабливого зовнішнього вигляду, підготувати їх до оздоблення і при цьому досягти більш якісного оброблення, ніж напилками, поверхню виробів шліфують.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Шліфування дерерини.

Номер слайду 2

Шліфування – процес обробки поверхні заготовок абразивними різальними інструментами. Основна мета шліфування – надати гладкість і вирівняти поверхню, а також видалити верхній шар матеріалу для забезпечення заданої товщини виробу з гладкою поверхнею. При шліфуванні мікрорізання поверхневого шару деревини проводиться великою кількістю малих зерен 3, об’єднаних в інструмент з допомогою зв’язки 2 на паперовій або тканинній основі 1.

Номер слайду 3

Основа може бути паперовою та тканинною. Паперова основа швидше рветься, і ресурс такої шліфувальної шкурки невеликий. До того ж паперова основа не змінює своєї форми, а на її поверхню можна нанести навіть найдрібніші фракції шліфувального матеріалу. Недоліком шліфувальної шкурки на паперовій основі є недостатня міцність і зносостійкість. Шліфувальна шкурка на тканинній основі цупкіша та міцніша, однак має більшу вартість. Тканини просочують спеціальною смолою, що дозволяє надати їм додаткової міцності та стійкості до вологи. Останнім часом з’явилися шліфувальні бруски на поролоновій основі, якими можна шліфувати плоскі та фасонні поверхні.

Номер слайду 4

Паперові шліфувальні матеріали (наждачний папір) використовують для ручного шліфування. Шліфувальну шкурку (на тканинній основі) застосовують переважно у верстатах та шліфувальних електроінструментах. Кожна гранула абразиву – це маленький різець. Умовний розмір гранул (зерен) абразиву вказують на зворотному боці основи. За однією з поширених європейських систем (а саме таке маркування мають шліфувальні матеріали на ринках та магазинах) ставиться літера Р та число, яке вказує кількість комірок сита на 1 лінійний дюйм (24,5 мм) через яке вже не проходять зерна абразиву. Приклад маркування: Р40 (крупне зерно), Р80 (зерно середньої величини), Р200 (зерно малої величини). Тобто, чим менше число, тим більший розмір зернини абразиву.

Номер слайду 5

Шліфувальні матеріали продають стрічками (на паперовій та тканинній основі) або аркушами (на паперовій основі). Колір абразивних зерен залежить від мінералу, з якого вони виготовлені способом подрібнення.

Номер слайду 6

Щоб досягнути високих результатів, необхідно знати і строго дотримуватися головного правила шліфування: шліфувати максимально паралельно волокнам, уникаючи їх перерізання. Поперечне шліфування призводить до отримання „обтріпаних” країв волокон. Найкращі результати отримують при шліфуванні декількома абразивами, до того ж зерно кожного наступного повинно залишати подряпину, але в два рази меншу, ніж зерно попереднього.

Номер слайду 7

Варто пропустити один ступінь, як зразу ж виникають труднощі. На гладкій і добре відшліфованій поверхні буде видно подряпини, які залишилися від найбільших зерен грубої шкурки. Чорнове шліфування виконують шліфувальними матеріалами із зернистістю від Р40 до Р100. Середнє шліфування виконують абразивним зерном розміром приблизно від Р120 до Р220. Чистове шліфування виконують із зернистістю від Р240.

Номер слайду 8

При шліфуванні поперек волокна, навіть коли поверхня гладка, зруйновані волокна можуть спричинити нерівне відбивання світла, нерівномірне всмоктування барвника або лаку. Така поверхня після нанесення барвника і лакової плівки може створити проблему ворсистості.  Ворс знімають новим шліфувальним папером з зернистістю приблизно Р280-Р400 без натиску.

Номер слайду 9

Процес шліфування дуже трудомісткий та вимагає багато часу. Тому поширеним є використання різноманітних пристосувань. Найпростішими пристосуваннями є шліфувальні колодки

Номер слайду 10

Для свердлильного верстата можна використати пристосування з використанням осі та круга з ДВП або товстого картону.

Номер слайду 11

На підприємствах використовують електроінструмент та спеціальні шліфувальні верстати. Для чорнового шліфування використовують стрічкові шліфмашини (а). Чистове шліфування виконують вібраційними шліфмашинами (б).

Номер слайду 12

Комбінований (стрічковий та дисковий) шліфувальний верстат дає великі можливості для обробки виробів з деревини та має високу продуктивність.

Номер слайду 13

Дякую за увагу.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шигалевський Владислав Юрійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 жовтня 2022
Переглядів
1674
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку