Презентація "Шлях скрипки"

Про матеріал
Презентація «Шлях скрипки» покликана проявити інтерес учнів до інструменту і розширити їх кругозір. Матеріал рекомендується використовувати при вивченні теми «Українські народні музичні інструменти». В презентації розглянуті гіпотези щодо попередників появи скрипки, розповідається історія її створення та розвитку. Аудіо та відео матеріали презентації дозволяють почути звучання гудка, який був поширений у стародавній Україні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

До теми: «Українські народні музичні інструменти»ШЛЯХ СКРИПКИ

Номер слайду 2

Походження струнних інструментів У давні часи, коли людина добувала собі їжу та одяг полюванням, був створений лук. Мелодійне звучання тятиви людина сприйняла як музичний звук.

Номер слайду 3

Серед музикознавців побутують дві точки зору щодо походження скрипки: італійська і слов'янська. Де зробили першу скрипку?

Номер слайду 4

Першу скрипку зроби в Італії у XVI століття. Це підтверджують зображення скрипки на картинах та фресках, італійського художника Г. Феррари (1480-1546), що знаходяться під куполом Саронського Кафедрального Собору.

Номер слайду 5

Хто створив першу італійську скрипку?У Брешії працювали два майстри: Джованні Джакобо (1484-1550) і Цанетто Монтічіаро (народ. 1488р.), які виготовляли лютні, віоли, ліри та ін. Скрипки, які вони зробили — втрачені. До наших днів дійшла скрипка Гаспара да Сало. Гаспаро да Сало1540 – 1609

Номер слайду 6

Кремонська школа майстрів Андреа Аматі Андреа Аматі був одним з великих реформаторів скрипки. У своїх зрілих роботах він досяг закінченості класичної форми скрипки. Ніколо Аматі (1596-1684)

Номер слайду 7

Славетні скрипники Італії Учні Ніколо Аматі: - Антоніо Страдиварі і - Андреа Гварнері Вони довели конструкцію скрипки до досконалості. Андреа Гварнері (1626 –1698)Антоніо Страдиварі (1644 - 1737)

Номер слайду 8

Смичок – “бойовий лук” Смичок дерев'яна паличка з натягнутим уздовж пучком кінського волосу. Слово аrco з італійської та іспанської перекладається, як “смичок”, або як “бойовий лук”. Одночасно у другій половині XVIII ст. відбувається удосконалення скрипки, з'являється підборідник та новий тип смичка.

Номер слайду 9

Слов’янські джерела скрипки? В Ополе і Гданську (Польща) були виявлені інструменти, що відносяться ще до XI-XIII століть: двострунний інструмент, схожий на пошета (кишенькову скрипку), і п'ятиструнний, майже вдвічі більший за розміром.

Номер слайду 10

Генсле та мазанка Давніми польськими смичковими були генсле та мазанки. Генсле - загальне найменування стародавніх смичкових інструментів. Мазанка

Номер слайду 11

Попередниця італійської скрипки У XV столітті в Польщі був відомий народний інструмент скрипиця. Він мав три - чотири струни, настроєні по квінтах. Подібний інструмент з'явився в Україні на початку XVI століття. Припускають, що саме скрипиця була попередницею італійської скрипки. Скрипиця

Номер слайду 12

Попередник скрипки За часів Київської Русі українцям був відомий смичковий інструмент — гудок. Інструмент зображений у київському Софійському соборі на фресці «Музикант» XI століття. Гудок Ребек

Номер слайду 13

Стародавній гудок Скрипка увібрала в себе особливості побудови, джерела та принципи звукоутворення і способи гри, як ребека, так і мазанки, і скрипиці, гудка та інших інструментів.

Номер слайду 14

Стародавній гудок. Послухаємо звучання: одно —: двох —; та трьох — струнних гудків.

Номер слайду 15

Грає гудок - дивимось та слухаємо

Номер слайду 16

Скрипка в Україні Слово "скрипка" походить від старослов'янського "скрипати", тобто скрипіти. Скрипка відома в Україні з XVI століття. Для українців вже було звичним грати на смичковому інструменті з квінтовим строєм. Перехід до скрипки, як більш досконалого інструменту, виявився простим і природним.

Номер слайду 17

Українські скрипалі-віртуози Олег Васильович Криса українсько-американський скрипаль. Богдана Іванівна Півненко заслужена артистка України, яку називають: «українською Паганіні в спідниці».

Номер слайду 18

Скрипка – український народний музичний інструмент Протягом століть, шляхом творчих пошуків багатьох поколінь майстрів була створена модель скрипки, яка поєднала у собі художньо досконалу форму та технологічно бездоганну акустичну конструкцію. В Україні скрипку люблять та називають народним інструментом, а скрипалі продовжують традиції давніх гудошників. Заграла скрипка весело, бентежно,Мелодія чудова лине ввись. Смичок торкає струни обережно,До серця дивні звуки полились. Співає скрипка, весело смієтьсяІ все довкола зразу ожива. Заплаче враз, луною сум озветься,І думаєш, що скрипочка жива. Красоткіна Надія

Номер слайду 19

«Вивчай природу свого інструменту. Почни з думки про те, що ти знаєш його не до кінця. Властивості скрипки значно багатші ніж про це думали, думають і думатимуть всі наші попередники та послідовники. І завжди пам'ятай — твій бог говорить з тобою мовою твого інструменту». Нікколо Паганіні

Номер слайду 20

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Додано
25 травня 2020
Переглядів
2567
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку