Презентація "Шлюб і сім'я "

Про матеріал
Поняття «сім’я» і «шлюб», умови укладання шлюбу, особисті немайнові та майнові права та обов’язки подружжя; пояснювати, використовуючи положення статей Сімейного кодексу України, умови укладання шлюбу, в тому числі неповнолітніми; аналізувати правові ситуації й пропонувати шляхи їх розв’язання на підставі норм сімейного права.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Тема: Шлюб і сім҆ я

Номер слайду 3

Антон Макаренко «Сім’я дає повноту життя, сім’я приносить щастя, але кожна сім’я...є насамперед, великою справою, що має державне значення»

Номер слайду 4

Міжнародний пакт про громадянські та політичні права Стаття 23 Сім'я — це природний і основний осередок суспільства і має право на захист з боку суспільства та держави. За чоловіками та жінками, які досягли шлюбного віку, визнається право на укладення шлюбу і право заснува­ти сім'ю. Міжнародний пакт про економічні, соціальні та культурні права Стаття 10 ...Шлюб має укладатися за вільною згодою осіб, які його беруть. Конституція України Стаття 51 Шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка. ...Сім'я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою.

Номер слайду 5

Прийнятий Верховною Радою України в 2002 році ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ ШЛЮБ. ПРАВА ТА ОБОВ'ЯЗКИ ПОДРУЖЖЯ ПРАВА ТА ОБОВ'ЯЗКИ МАТЕРІ, БАТЬКА І ДИТИНИ ВЛАШТУВАННЯ ДІТЕЙ, ПОЗБАВЛЕНИХ БАТЬКІВСЬКОГО ПІКЛУВАННЯ ПРАВА ТА ОБОВ'ЯЗКИ ІНШИХ ЧЛЕНІВ СІМ'Ї ТА РОДИЧІВ ОСОБЛИВОСТІ УСИНОВЛЕННЯ ЗА УЧАСТЮ ІНОЗЕМЦІВ ТА ОСІБ БЕЗ ГРОМАДЯНСТВА

Номер слайду 6

“Я маю намір у майбутньому... ...створити сім’ю, тому що... ...залишитися незаміжньою (неодруженим), тому що...

Номер слайду 7

Сімейний кодекс України. Стаття 3. Сім'я 1. Сім'я є первинним та основним осередком суспільства. 2. Сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки. 3. Права члена сім'ї має одинока особа. 4. Сім'я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Сім’я Шлюб Кровна спорідненість Усиновлення

Номер слайду 10

Сімейний Кодекс України Стаття 21 Шлюбом є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у державному органі реєстрації актів цивільного стану.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Шлюбний вік - для чоловіка та жінок - у вісімнадцять років. За заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам. Добровільність шлюбу - шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки та чоловіка. Одношлюбність - жінка та чоловік можуть одночасно перебувати лише в одному шлюбі.

Номер слайду 13

Сімейний Кодекс України. Глава 4 Державна реєстрація шлюбу. 1. Заява про реєстрацію шлюбу. 2. Взаємна обізнаність наречених про стан здоров'я. 3. Реєстрація шлюбу після спливу одного місяця від дня подання особами заяви про реєстрацію шлюбу. 4. Шлюб реєструється у приміщенні органу державної реєстрації актів цивільного стану. 5. Наречені мають право обрати прізвище одного з них як спільне прізвище подружжя або надалі іменуватися дошлюбними прізвищами. 6. Державна реєстрація шлюбу засвідчується Свідоцтвом про шлюб.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

спільно вирішувати найважливіші питання життя сім’ї; мати майно, набуте за час шлюбу на підставі договору дарування; вільно обирати кожному з подружжя місце свого проживання; у разі потреби утримувати того з подружжя, хто є непрацездатним; обирати прізвище у шлюбі; мати право на повагу до своєї індивідуальності, своїх звичок та вподобань; мати дорогоцінну каблучку, придбану одним із подружжя під час шлюбу на спільні кошти; мати автомобіль, отриманий одним із подружжя за час шлюбу в порядку успадкування; народжувати дитину; право на фізичний та духовний розвиток, на здобуття освіти, прояв своїх здібностей.

Номер слайду 18

Сімейний Кодекс. Майнові права подружжя. Стаття 60. Підстави набуття права спільної сумісної власності подружжя 1. Майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини самостійного заробітку Стаття 57. Майно, що є особистою приватною власністю дружини, чоловіка 1. Особистою приватною власністю дружини, чоловіка є: 1) майно, набуте нею, ним до шлюбу; 2) майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування; 3) майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але за кошти, які належали їй, йому особисто. 4) житло, набуте нею, ним за час шлюбу внаслідок його приватизації відповідно до Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду" 5) земельна ділянка, набута нею, ним за час шлюбу внаслідок приватизації земельної ділянки, що перебувала у її, його користуванні, або одержана внаслідок приватизації земельних ділянок державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій, або одержана із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених Земельним кодексом України 2. речі індивідуального користування, в тому числі коштовності. 3. премії, нагороди, які вона, він одержали за особисті заслуги. 4. кошти, одержані як відшкодування за втрату (пошкодження) речі, яка їй, йому належала. 5. Особистою приватною власністю дружини, чоловіка є страхові суми, одержані нею, ним за обов'язковим особистим страхуванням, а також за добровільним особистим страхуванням, якщо страхові внески сплачувалися за рахунок коштів, що були особистою приватною власністю кожного з них.

Номер слайду 19

ppt
Додав(-ла)
Киричок Ольга
Додано
12 лютого 2020
Переглядів
2288
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку