Презентація "Шлюб, сім'я, обов'язки та права подружжя"

Про матеріал
Презентація містить умови та порядок укладання шлюбу, коли шлюб є недійсним, обставини за якими щлюб не може бути укладеним, особливості укладання шлюбу неповнолітньою особою, порядок припинення шлюбу. права та обовязки подружжя.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема : Шлюб і сім’я

Номер слайду 2

ПЛАН 1.Поняття сім’ї та шлюбу 2.Умови та порядок укладання шлюбу 3.Особисті немайнові та майнові права і обов’язки подружжя 4. Припинення шлюбу

Номер слайду 3

Стаття 2. Учасники сімейних відносин, які регулює Сімейний кодекс України Сімейний кодекс України регулює сімейні особисті немайнові та майнові відносини між подружжям, між батьками та дітьми, усиновлювачами та усиновленими, між матір’ю та батьком дитини щодо її виховання, розвитку та утримання. Час появи сім'ї в Україні вчені датують періодом пізнього палеоліту- 35 тисячоліття до нашої ери, про сім’ю та розподіл майна згадує і «Руська Правда» часів Київської Русі. А в наш час допомагає регулювати питання сімейних відносин міжнародні та вітчизняні правові акти.

Номер слайду 4

СІМ’Я Стаття 3. Сім’я 1. Сім’я є первинним та основним осередком суспільства. 2. Сім’ю складають особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки. Подружжя вважається сім’єю і тоді, коли дружина та чоловік у зв’язку з навчанням, роботою, лікуванням, необхідністю догляду за батьками, дітьми та з інших поважних причин не проживають спільно. Дитина належить до сім’ї своїх батьків і тоді, коли спільно з ними не проживає. 3. Права члена сім’ї має одинока особа. 4. Сім’я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

Номер слайду 5

Підстави належності до сім’ї шлюб народження (кровне споріднення) усиновлення

Номер слайду 6

Шлюб – це сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у державному органі реєстрації актів цивільного стану.

Номер слайду 7

Умови укладання шлюбу: Взаємна вільна згода осіб Досягнення шлюбного віку (ж.-18р. ч.-18р.) Реєстрація шлюбу в державному органі

Номер слайду 8

Порядок укладання шлюбу Подання заяви (подається особисто і в письмовій формі) Ознайомлення наречених з обов’язком повідомити один одного про стан здоров’я, правами і обов’язками подружжя, про відповідальтність за приховання перешкод до реєстрації шлюбу Реєстрація шлюбу відбуваються через місяць від дня подання заяви (в окремих випадках раніше: в разі народження дитини, вагітності, військовослужбовці) Присутність наречених в момент реєстрації шлюбу є обов’язковою Документом, який засвідчує факт укладання шлюбу, є свідоцтво про одруження З Здоров’я права обов’язки З 1 міс СВІДОЦТВО ПРО ОДРУЖЕННЯ

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Особливості укладання шлюбу неповнолітньою особою: Особі, яка досягла 16 років, за рішенням суду може бути надане право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам. Неповнолітня особа з моменту укладання шлюбу стає дієздатною в повному обсязі. Повна дієздатність зберігається після розірвання шлюбу. Дитина, молодше 14 років, у шлюб вступати не може. Вагомі причини для укладання шлюбу: вагітність неповнолітньої, народження дитини, фактичні сімейні відносини.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Особисті немайнові права та обов’язки Майнові права Спільна сумісна власність подружжя Особиста приватна власність чоловіка та дружини Права та обов’язки подружжя

Номер слайду 13

ОСОБИСТІ НЕМАЙНОВІ ПРАВА ТА ОБОВЯЗКИ

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Шлюбний договір Регулює майнові відносини між подружжям Визначає майнові права та обов’язки подружжя Визначає правовий режим майна Укладається в письмовій формі та нотаріально засвідчується

Номер слайду 17

Номер слайду 18

В Україні щороку реєструють в середньому 300 тисяч шлюбів, і більше ніж половина подружніх пар розлучаються. «Найменша кількість розлучень у західних регіонах України, а найбільша – у південних і східних. Якщо середній відсоток розлучень по Україні – 57%, то в західних регіонах він складає 30%, а в південних і східних – доходить до 70%. Місто Київ – у центрі».

Номер слайду 19

ГРА “РОЗШИФРУЙ СЛОВО (РЕЧЕННЯ)” 1.М’СЯІ Особи, які спільно проживають, мають взаємні права та обов’язки. 2. ЛШБЮ Сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у державному органі реєстрації актів цивільного стану. 3. ЕАРЧЕНІН Особи, які подали заяву про реєстрацію шлюбу. БШЛЙНИЮ РДГОВІО 4. Правовий акт, який регулює майнові відносини між подружжям

Номер слайду 20

Сенкан — це вірш, що складається з п’яти рядків. Слово ”сенкан” походить від французького слова ”п’ять” і позначає вірш у п’ять рядків. Перший рядок має містити одне слово, яке позначає тему. Другий рядок – це опис теми, який складається з двох прикметників Третій рядок називає дію, пов’язану з темою, і складається з трьох Дієслів. Четвертий рядок є фразою, яка складається з чотирьох слів і висловлює ставлення до теми. Останній рядок складається з одного слова — синоніма до першого слова . Приклад 1. Мова 2. Рідна, барвінкова. 3. Переливається, єднає, дзвенить. 4. Вона – єдина й найцінніша. 5. Доля.

Номер слайду 21

Юнак і дівчина вирішили укласти шлюб. Між ними виникла суперечка, у якій узяли участь і батьки. Дівчина бажає залишити своє дівоче прізвище, юнак наполягає на тому, щоб вона після укладання шлюбу взяла його прізвище, а батьки дівчини пропонують компромісний варіант — поєднати прізвища. Яке рішення, на вашу думку, відповідає закону?

Номер слайду 22

Після одруження чоловік почав вимагати, щоб дружина залишила роботу й займалася веденням домашнього господарства. Жінка не погодилася із цим. Більше того, вона вирішила переїхати від чоловіка, з яким проживала в однокімнатній квартирі разом із свекрухою, до своїх батьків у приватний будинок. Чоловік не погоджується із цим і наполягає на своєму, уважаючи дії дружини порушенням її сімейного обов'язку.

Номер слайду 23

Громадянин П. та громадянка М. звернулися до органу реєстрації актів цивільного стану з проханням зареєструвати їхній шлюб. Прийнявши заяву, співробітники РАЦСу призначили строк реєстрації шлюбу через місяць після подання заяви. Проте молоді не погодилися із цим. пояснили, що вони багато років знають один одного, тому для них додаткові роздуми не потрібні. До того ж П. — геолог, через кілька днів повинен виїжджати в експедицію на весь польовий сезон — більше ніж на півроку. Чи можливе вирішення цієї проблеми?

Номер слайду 24

Віктор і Людмила познайомилися першого березня і того ж дня вирішили подати заяву до РАЦСу про бажання укласти шлюб. Чи буде дійсним їх шлюб, якщо вони знайомі дуже невеликий термін і фактично не знають один одного?

Номер слайду 25

 Петро й Катерина подали заяву про укладення шлюбу. За декілька днів до реєстрації Катерина раптом завередувала і висунула вимогу до Петра, щоб він надав їй медичну довідку, яка засвідчує, що він не хворий на СНІД. Петро розсердився і сказав, що інформація про стан здоров'я людини є таємницею і розголошенню не підлягає. Хто з них не правий?

Номер слайду 26

 За час перебування в шлюбі Степан і Діана придбали кілька коштовних жіночих каблучок. Діана ніколи їх не носила, вони з чоловіком тримали ці речі для накопичення капіталу. При розірванні шлюбу постало питання про те, чиєю власністю мають бути ці речі. Діана наполягала, що це її особиста приватна власність, оскільки це жіночі прикраси, речі індивідуального користування. Степан вважав, що коштовності є об'єктом спільної власності, оскільки вони були придбані не для носіння, а для накопичення капіталу. Хто правий у цій ситуації? Свою відповідь обґрунтуйте.

Номер слайду 27

Підсумки: Сім’я – це надзвичайно важлива ланка людського суспільства. Саме в ній продовжується людський рід, виховуються діти. Шлюб є підставою для створення сім’ї. Юридичні наслідки має лише шлюб, зареєстрований у державному органі реєстрації актів цивільного стану. Шлюб визначає для кожного з подружжя відповідні права та обов’язки. Законом визначені певні вимоги до укладання шлюбу.

Номер слайду 28

1. Опрацювати матеріал підручника 2. Напишіть твір-есе на одну із запропонованих тем: - « Для чого люди створюють сім’ї? » - «Міцна сім’я — основа громади, суспільства. » - «Традиції та цінності моєї сім’ї.»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.9
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 10
Оцінки та відгуки
  1. Сіліверстова Олена Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Петруняк Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Фролова Тетяна Миколаівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Лисенко Л.С.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Пилипенко Ірина Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Губар Ольга Геннадіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Петрівна Оксана
    Дуже хороша робота. Дякуємо що поділилися.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Семерянін Оксана Григорівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Кисельова Ольга Ярославівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Погорєлова Наталія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 7 відгуків
ppt
До підручника
Основи правознавства 9 клас (Андрусишин Б.І., Берендєєв С.О., Губань Р.В.)
Додано
3 лютого 2019
Переглядів
36552
Оцінка розробки
5.0 (10 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку