Презентація "Штучний інтелект"

Про матеріал
Презентація до позакласного заходу з інформатики на тему "Штучний інтелект" для 9-11 класів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Штучний інтелект. Криворізька Гімназія №126 Вчитель інформатики. Залужний Андрій Юрійович

Номер слайду 2

Інтелект (лат. intellectus – відчуття, сприйняття, розуміння, розум) – здатність до пізнання і вирішення труднощів, яка об’єднує всі пізнавальні здібності людини: відчуття, сприйняття, пам’ять, уявлення, мислення.

Номер слайду 3

Штучний інтелект (англ. artificial intelligence) — це область інформатики, яка займається розробкою інтелектуальних комп’ютерних систем, інтелектуальних комп’ютерних програм, які імітують роботу людського розуму. Такі інтелектуальні системи повинні виконувати творчі функції, мисленнєві операції, які традиційно вважаються прерогативою людини, — розуміння мови, уміння навчатися, здатність міркувати, робити висновки та передбачати, вирішувати проблеми тощо.

Номер слайду 4

Улітку 1956 року в Університеті Дартмута у США пройшла перша робоча конференція науковців з проблематики штучного інтелекту. Саме тоді і з’явився сам термін «штучний інтелект». Уважається, що штучний інтелект буде здатний проявляти поведінку, яка не відрізняється від людської. Так, один з основоположників теорії штучного інтелекту Алан Тьюрінг у своїй книзі «Чи може машина думати?» вважав, що машина стане розумною тоді, коли буде здатна підтримувати листування зі звичайною людиною, і та не зможе зрозуміти, що спілкується з машиною (так званий тест Тьюрінга). Тест уважається пройденим, якщо 30 % експертів не розпізнають штучний інтелект.

Номер слайду 5

Уперше тест Тьюрінга було пройдено у 2014 році комп’ютерною програмою «Євген Гусман», яка імітувала розмову з 13-річним хлопчиком з Одеси (розробники В. Веселов та Є. Демченко — вихідці з Росії та України відповідно).

Номер слайду 6

Існує кілька напрямів створення штучного інтелекту: створення комп’ютерних систем, що імітують діяльність людини (наприклад, емоції, мовлення, жести, відчуття, творчість тощо); створення комп’ютерних систем на основі використання біологічних елементів (наприклад, нейрокомп’ютер, біокомп’ютер);

Номер слайду 7

створення комп’ютерних систем, які імітують логічне мислення людини на основі використання систем логічного програмування (наприклад, мови Пролог, Лісп та ін.); створення комп’ютерних систем, які будуть так званими інтелектуальними агентами, що сприймають навколишній світ за допомогою датчиків і впливають на об’єкти в навколишньому середовищі за допомогою деяких механізмів.

Номер слайду 8

Сьогодні дослідження в галузі штучного інтелекту орієнтовано на такі сфери використання: машинний переклад текстів різними мовами — наприклад, використання комп’ютерних програм Promt, Fine. Reader, Google Перекладач тощо; розпізнавання образів (текстів, мови, графічних зображень, емоцій, запахів, шумів тощо) — наприклад, аналіз аерокосмічних фотографій, геодезичних карт, перетворення графічних зображень сканованих текстів у текстовий документ;

Номер слайду 9

аналітична діяльність, експертні системи — наприклад, підбір квитків на транспорт з пересадками, прокладання оптимального маршруту по карті, діагностика захворювань, автопілот літака та автотранспорту, управління ядерним реактором; інтелектуальні системи інформаційної безпеки — наприклад, розпізнавання та захист від комп’ютерних вірусів, кібератак, програми інтелектуального захисту банківських систем тощо;

Номер слайду 10

робототехніка — створення і застосування роботів (технічних пристроїв для автоматизації людської праці), наприклад, на конвеєрних лініях виробництва автомобілів, у труднодоступних місцях вугільних шахт, у небезпечних для людини місцях атомного виробництва, військовій справі тощо; творчість та ігри — наприклад, створення комп’ютерної музики та малювання картин, комп’ютерних програм гри в шахи, розробка інтелектуальних пристроїв-іграшок (томагочі).

Номер слайду 11

Дебати. Правила. Після оголошення питання у вас є 1 (одна) хвилина на підготовку. Кожен учасник може відповідати лише на 1 (одне) розгорнуте питання. Для відповіді дається максимум 4 (чотири) хвилини. Відповідь повинна бути сформульована коректно, « Ви за? Чи проти?»Під час виступу не можна заважати.

Номер слайду 12

В наш час все більший відклик набувають так звані Smart. Home, тобто розумні будинки. Висловіть свою думку с приводу цього питання.

Номер слайду 13

В 2015 році в Америці штучному інтелекту «Dip patient» дали просканувати базу даних 700 тисяч пацієнтів щоб він зміг, на основі даних нових пацієнтів без лікарів, встановити діагноз. Що ви думаєте з приводу того що в майбутньому замість лікарів діагнози нам будуть ставити комп’ютери ?

Номер слайду 14

Зараз в світі йде розвиток роботів зі штучним інтелектом, так званих андроїдів. Одними з лідерів є Boston Dynamics з їх Атласом. Озвучте свою думку відносно створення андроїдів?

Номер слайду 15

Штучний інтелект також навчають малювати картини та писати музику. Як ви відноситесь до того що в майбутньому ми будемо слухати музику або читати книгу написану комп’ютером.

Номер слайду 16

Компанія Microsoft розробила віртуального співрозмовника Xiaoice (Сяоайс). Це не звичайний чат-бот, тому що вона може аналізувати вас та підбирати відповідні емоції. Що ви думаєте про спілкування с такими ботами?

Номер слайду 17

Бліц раунд

Номер слайду 18

Дякую за увагу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Харитонова Таїсія Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Інформатика, Презентації
Додано
18 вересня 2023
Переглядів
17581
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку