Презентація "Сильне, як смерть, кохання в творах О. Купріна «Гранатовий браслет» та Гр. Тютюнника «Три зозулі з поклоном»

Про матеріал
Тема: Сильне, як смерть, кохання в творах О. Купріна «Гранатовий браслет» та Гр. Тютюнника «Три зозулі з поклоном»
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інтегровано-бінарний урок-проект із зарубіжної та української літератури із психологічним супроводом Сильне, як смерть, кохання в творах О. Купріна «Гранатовий браслет» та Гр. Тютюнника «Три зозулі з поклоном»

Номер слайду 2

Мета уроку: Розвивати дослідницькі здібності, критичне й образне мислення школярів;Виховувати повагу до високих людських почуттів, прагнення знайти в житті справжнє, чисте кохання;Формувати вміння чітко й лаконічно висловлювати думки.

Номер слайду 3

Міжпредметні зв’язки: Зарубіжна та українська літератури, психологія, образотворче мистецтво, музика, історія

Номер слайду 4

Завдання творчих груп з підготовки до уроку. Літературознавці:– Дослідити епоху кінця ХІХ (вплив соціальних факторів на сімейні стосунки). - Дослідити епоху початку ХХ століття (вплив соціальних факторів на сімейні стосунки).– Дослідити історію створення оповідання О. Купріна «Гранатовий браслет». – Дослідити історію створення новели Гр. Тютюнника «Три зозулі з поклоном».

Номер слайду 5

Символісти:– Дослідити символіку епіграфів твору О. Купріна «Гранатовий браслет». та Гр. Тютюнника «Три зозулі з поклоном».2. – Проаналізувати зміст листів Желткова («Гранатовий браслет») та Михайла («Три зозулі з поклоном»), як прояв рис характеру героїв.3. – Дослідити символіку імен твору Гр. Тютюнника «Три зозулі з поклоном».4. – Дослідити перегуки змісту твору О. Купріна з біблійними мотивами та Божими заповідями.5. – Роль народних вірувань у творі «Три зозулі з поклоном».

Номер слайду 6

Мистецтвознавці: – Дібрати твори образотворчого мистецтва, співзвучні оповіданню О. Купріна «Гранатовий браслет». Вибір аргументувати. – Дібрати твори образотворчого мистецтва, співзвучні новелі Гр. Тютюнника «Три зозулі з поклоном». Вибір аргументувати. - Дібрати вірші митців різних літератур, співзвучні оповіданню О. Купріна «Гранатовий браслет». Вибір аргументувати. - Дібрати вірші митців різних літератур, співзвучні новелі Гр. Тютюнника «Три зозулі з поклоном». Вибір аргументувати.

Номер слайду 7

Скептики. «Я - позиція»: Заперечення позиції закоханих героїв. (Желткова – «Гранатовий браслет» та Марфи – «Три зозулі з поклоном»). Навести аргументи.– Заперечення позиції терпимості на сторінках творів О. Купріна «Гранатовий браслет» та Гр. Тютюнника «Три зозулі з поклоном». Навести аргументи. – Заперечення існування платонічного кохання на сторінках творів О. Купріна «Гранатовий браслет» та Гр. Тютюнника «Три зозулі з поклоном» та у реальному житті. Навести аргументи.– Заперечення існування справжнього, «сильного, як смерть, кохання» на сторінках творів О. Купріна «Гранатовий браслет» та Гр. Тютюнника «Три зозулі з поклоном» та у реальному житті. Навести аргументи.– Чи допустиме обговорення теми кохання на шкільних уроках? Чим шкідливий та чим корисний сьогоднішній урок?

Номер слайду 8

Психологи:1. – Чи допустиме обговорення теми кохання на шкільних уроках? Чим шкідливий та чим корисний сьогоднішній урок?2. – Зробіть висновок про те, що об’єднує і що різнить героїв Купріна і Тютюнника у їхньому ставленні до любові. 3. – Доповнення асоціативного куща.

Номер слайду 9

«Асоціативний кущ»

Номер слайду 10

Номер слайду 11

«Ми можемо позбутися хвороб за допомогою ліків, та єдині ліки від самотності, відчаю та безнадійності – це любов. У світі багато людей, які вмирають від голоду, та ще більше тих, хто вмирає чрез те, що їм не вистачає любові»Матір Тереза

Номер слайду 12

Епіграф нашого уроку не потребує коментарів, але спонукає до глибоких роздумів. Діти, поміркуйте та дайте відповіді на непрості, але вічні питання. Що подаровано абсолютно кожній людині?Що допомагає людині орієнтуватися в цьому світі?Що допомагає нам знайти себе?Що визначає життєвий шлях людини?Що дає нам сили в цьому житті?

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Олександр Купрін у своїй творчості висвітлював різні теми. Але була одна, до якої він звертався, як до «святині», - тема кохання. Особливу силу «Гранатовому браслету» надає те, що в ньому кохання зображено як несподіваний подарунок - всежертовний і поетичний, який освітлює життя.

Номер слайду 15

Доброта, самовідданість, милосердя – провідні теми творчості Григора Тютюнника. Разом з іншими загальнолюдськими цінностями він оспівав велике почуття, яке рухає життя на землі, і ймення йому – Любов. «Три зозулі з поклоном» - дивовижної краси новела, присвячена «любові всевишній».

Номер слайду 16

Олександр Купрін та Григір Тютюнник – письменники-гуманісти, письменники-реалісти, їм притаманні:-правдивість;-почуття міри й такту;-інтерес до внутрішнього світу людини;-біль за людину, її страждання, її приниження та безпорадність.

Номер слайду 17

Надвечірнім простором солоним,Подолавши даль гірких років,Три зозулі прилетять з поклоном. До квітчасто чистих рушників.І душа здригнеться рушниково,І дитинність вирветься з оков,Як джерельце Григорове слово – З первозданним іменем: Любов.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Історія створення новели «Три зозулі з поклоном»1976 р. до Ірпінського будинку творчості завітав сліпий бандурист. Серед пісень, які він виконував, найбільше вразила одна – «Летіла зозуля через мою хату». Йшлося в ній не просто про нещасливе кохання, а й про вічне, непереборне ніким і нічим людське страждання. Григір Тютюнник ураз підхопився і побіг до себе в кімнату, де відразу ж узявся до роботи. Так народилася новела «Три зозулі з поклоном».

Номер слайду 20

У своєму щоденнику новеліст записав: «Я виношую ще один жіночий образ. Образ жінки, котра дуже любила мого батька… І якщо доля дасть мені таланту… Якщо поталанить щось написати – воздам хвалу жінці й красі».

Номер слайду 21

Мне дорого все, что с тобой тогда было, Все то, чего знать никогда не хочу, А той, что тебя неоглядно любила, Я слова обидного не прокричу. А слезы мои - солоница-водица, Смахну рукавом - все бесследно прошло. Я долго глядела, как солнце садится, Сияньем нечаянно веки прижгло. Лариса Васильева

Номер слайду 22

Історія створення оповідання О. Купріна «Гранатовий браслет»Персонажі «Гранатового браслета» мали реальних прототипів. Письменник використав факти з сімейної хроніки князів Туган-Барановських. Та письменник узагальнив їх, надав їм трагізму. І події твору відбуваються не в Петербурзі, а в улюбленій Купріним Одесі.

Номер слайду 23

Любовь сильна, как божество, И божеству равна, Ее я славлю оттого, Что жизнь дарит она. Нигде я Бога не видал, Любовь везде одна. Жизнь наша без ее начал Бесплодна и скудна. Чему молиться – божеству Или любви земной? Любовь я Богом назову И ей молюсь одной. Лариса Васильева

Номер слайду 24

У оповідання О. Купріна «Гранатовий браслет» незвичний епіграф. Замість традиційної цитати - назва частини музичного твору: “L. van Beethoven. 2 Son. (op. 2. №2). Largo Appassionato”. Largo Appassionato - музичний термін, який указує на темп і характер виконання твору.

Номер слайду 25

Григір Тютюнник написав епіграф-посвяту: «Любові Всевишній присвячується». Він зумів піднести над усім грішним і земним саме любов (додавши слово всевишня), адже любити, на думку Гр. Тютюнника, - це найвище призначення людини: «Мало бачити. Мало - розуміти. Немає загадки таланту. Є вічна загадка Любові».

Номер слайду 26

Яка глибина любові, самопожертви і самозречення звучить у листах Желткова: «Я не винен, Віро Миколаївно, що богу було бажано послати мені, як величезне щастя, кохання до Вас. Сталося так, що мене в житті ніщо не цікавить: ні політика, ні наука, ні філософія, ні турбота про майбутнє щастя людей — для мене все життя втілюється лише у Вас…

Номер слайду 27

Михайло пише Соні: «Не суди мене гірко. Але я ніколи нікому не казав неправди і зараз не скажу: я чую щодня, що десь тут коло мене ходить Марфина душа нещасна, Соню, сходи до неї і скажи, що я послав їй… три зозулі з поклоном, та не знаю, чи перелетять вони Сибір неісходиму, а чи впадуть од морозу. Сходи, моя єдина у світі Соню! Може, вона покличе свою душу назад, і тоді до мене хоч на хвильку прийде забуття. Обіймаю тебе і несу на руках колиску з сином, доки й житиму».

Номер слайду 28

Не випадково письменники дають імена своїм героям, які точно відповідають персонажам і допомагають розкрити їхні образи. Михайло → правильний, урівноважений, чуйний, з ним легко спілкуватися, душа компанії, вірний чоловік, що кохає свою дружину, делікатно ставиться до почуттів Марфи. Софія → мудра жінка, ніжна, делікатна, добра, готова прийти на допомогу, сильна, чесна, співчуває суперниці. Марфа → однолюбка, емоційна, відчайдушна у своєму коханні, безнадійно закохана, але не претендує на чуже щастя, страждає через нероздільне кохання

Номер слайду 29

Перегуки змісту твору О. Купріна з біблійними мотивами та Божими заповідями. У творі О. Купріна процитовано кілька біблійних думок. Найчастіше повторюється фраза «Нехай святиться ім’я Твоє». Прощається Желтков з коханою словами «Дай Боже Вам щастя, і хай ніщо тимчасове й житейське не тривожить Вашу прекрасну душу».

Номер слайду 30

Роль народних пісень і вірувань у творі «Три зозулі з поклоном». Сосну вважали надгробним деревом, тому «татова сосна» - натяк на те, що чекає оповідачевого батька в майбутньому. Водночас це і спроба лишити по собі слід на рідній землі. Зозуля - одна з найприкметніших «міфічних» пташок. В уявленні українців зозуля – багатозначний символ. Вона уособлює сум, тугу за минулим життям, за красою, страждання, перетворення жінки на птаху, віщунку життя, пробудження природи.

Номер слайду 31

Твори О. Купріна та Гр. Тютюнника цікавили художників своїм трагізмом, а образи головних героїв оживали на картинах відомих митців. Художник В. Якубич

Номер слайду 32

Художник П. Пінкисевич Художник В. Конопкин

Номер слайду 33

Вадим Конопкін «Три зозулі»

Номер слайду 34

Кобзарі на малюнках Опанаса Сластіона

Номер слайду 35

Поетична п’ятихвилинка. Люблю. Без пам’яті люблю... Хай, може, більше проклинаю. Я знаю - сам себе гублю, Але не можу і кохаю... Хто ти? Ти квітка без краси, Ти літній ранок без проміння, Ти в щасті жити не даси З душею, повною каміння. І все ж люблю! За що люблю, І сам не бачу і не знаю... Я знаю - сам себе гублю, Але не можу і кохаю. Олександр Олесь

Номер слайду 36

«Як на вулиці зустрінеш…»Як на вулиці зустрінеш,То мене обходиш ти. Добре робиш! Спільним шляхом. Не судилось нам іти. Йди направо, я наліво. Шлях верстатиму в тумані,І не здиблемось ніколи,Як дві краплі в океані. Як в дорозі здиблю горе,Що тобі несе удар,Сам його до себе справлюІ прийму його тягар. А як щастя часом схоче. В мою хату загостить,Я його до тебе справлю,Най голубочком летить. Що мені без тебе щастя?Звук порожній і мана!Що мені без тебе горе?Щезла і йому ціна. Наче крапля в океані,Розпливусь я, потону;Ти гуляй на сонці, пані,Я ж спадатиму ік дну. Іван Франко

Номер слайду 37

Вас так ніхто не любить. Я один. Я вас люблю, як проклятий. До смерті. Земля на небі, вечір, щастя, дим,Роки і рік, сніги, водою стерті,Вони мені одне лиш: ви і ви…Димлять століття, води і народи…Моя ви пам'ять степу-ковили,Зорі червоний голос і свободи. Дивіться, гляньте: мій — то голос ваш: Як світиться він тепло на світанні…Я вас люблю, як сіль свою Сиваш,Як ліс у грудні свій листок останній. Микола Вінграновський

Номер слайду 38

Тебе нема Нема тебе - і світло дня зникає. Згасає сонце золоте, Журба гнітить, розради дух шукає, І смуток в серцеві росте... Нема тебе - і плаче ніч ласкава, І з нею тихо плачу я, І перли сліз горять у хвилях ставу, І тихих верб задумалась сім’я... Ти геть пішов - і по вишневім цвіті літає тихая жура, А вколо трави шепчуть розмаїті, Що мрія білая вмира... Христя Алчевська

Номер слайду 39

Не знаю, чи побачу Вас, чи ні. А може, власне, і не в тому справа. А головне, що десь вдалечиніЄ хтось такий, як невтоленна спрага. Я не покличу щастя не моє. Луна луни туди не долітає. Я думаю про Вас. Я знаю, що Ви є. Моя душа й від цього вже світає. Ліна Костенко

Номер слайду 40

Та чи приносить це, так зване "кохання", радість для Желткова ("Гранатовий браслет") та Марфи ("Три зозулі з поклоном")?

Номер слайду 41

То що є кохання? Чи можна керувати цим почуттям? Заборонити собі кохати - це, приблизно, те ж саме, що не дозволити людині харчуватись, рослинам рости, птахам літати. І ніякої терпимості.

Номер слайду 42

Письменникам вдалося втілити в художніх творах безкінечну глибину справжнього платонічного кохання.

Номер слайду 43

Як відрізнити справжнє кохання від несправжнього? Можливо, розібратися в цій проблемі допоможе притча. Колись одного мудреця запитали: - Чи знаєш ти ліки від кохання з першого погляду? - Знаю, - відповів мудрець. - Треба уважно придивитися вдруге.

Номер слайду 44

Лише звертаючись до творів світових титанів, ми можемо справді зрозуміти, яким є це почуття незрозумілим та загадковим. Лише так ми можемо дізнатись, настільки чистим та глибоким воно може бути. Саме літературні твори вчать, застерігають від життєвих помилок, формують нас як особистість.

Номер слайду 45

О. Купрін вважав, що кохання дається не всім і приходить на Землю зрідка, може бути «раз на тисячу років», а потім надовго зникає. Гр. Тютюнник своєю новелою доводить, що любов - почуття, незалежне від людської свідомості, волі, бажання, моралі, воно ніби дається якоюсь вищою силою, тому мусить лишатися поза осудом чи запереченням.

Номер слайду 46

Подивіться на образи на слайді, подумайте та поясніть, що можна подарувати коханій людині, щоб зробити її щасливішою?

Номер слайду 47

«Любов багато терпить, милосердствує, любов не заздрить, любов не підноситься, не пишається, не шукає свого, не дратується, не мислить зла, не радіє неправді, а втішається істиною, все покриває, всьому вірить, на все сподівається, все переносить. Любов ніколи не закінчується...».

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Філатова Марія Олегівна
    Яка зворушлива, чуттєва презентація!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 квітня 2019
Переглядів
1486
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку