Презентація "Сільське господарство світу"

Про матеріал
Додана презентація - спроба доступно та наочно пояснити учням 9-их класів основні поняття та терміни теми "Сільське господарство" розділу ІІ "Первинний сектор економіки", зокрема,розкрити особливості сільського господарства світу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО СВІТУ § 14. ГЕОГРАФІЯПідручник для 9 класу загальноосвітніх навчальних закладів КОБЕРНІК Сергій Георгійович. КОВАЛЕНКО Роман Романович

Номер слайду 2

Пригадайте! 1. Що таке інтенсивне та екстенсивне господарство? 2. Які вам відомі сільськогосподарські рослини, що вирощуються у світі, але не культивуються в Україні?Згадайте, які екологічні особливості сільськогосподарських рослин визначають їх розміщення на Землі.

Номер слайду 3

Місце сільського господарства у світовому господарстві. Вам уже відомо, що незважаючи на загальносвітову тенденцію щодо скорочення кількості працюючих у сільському господарстві, воно має першочергове значення у забезпеченні людей харчовими продуктами. У високорозвинутих країнах провідним сільськогосподарським виробництвом є високотехнологічне інтенсивне тваринництво У країнах, що розвиваються, переважає рослинництво (яке у багатьох країнах має екстенсивний характер), що ґрунтується на використанні ручної праці. У рослинництві провідне місце посідає вирощування зернових, технічних та бульбоплідних культур. До Топ­10 культур, які є «лідерами» за валовим збором, належать кукурудза, рис,пшениця, картопля, цукрові буряки, соя, ячмінь, банани, сорго, арахіс. Розподіліть рослини з Топ-10 за групами щодо їх призначення.

Номер слайду 4

Географія світового сільського господарства » mozok.clickhttps://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%96%D0%BB%D1%8 C%D1%81%D1%8 C%D0%BA%D0%B5_%D0%B3%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BEВиробництво сільськогосподарської продукції за країнами

Номер слайду 5

Зернові культури. Головними продовольчими та фуражними (тобто кормовими) рослинами є зернові культури (мал. 49, ст. 85). Провідне місце належить рослинам, що їх називають «трьома хлібами людства»: пшениці, рису та кукурудзі. Пшеницю вирощують майже у 70 країнах Північної та Південної півкуль, що дає можливість забезпечити хлібом близько половини людства. Відомо понад 20 видів пшениці, проте найбільше значення, як і в Україні, мають два: тверда і м’яка пшениця. Пшениця – культура переважно помірного та субтропічного поясів. Найчастіше вирощують озиму пшеницю. Лише на територіях, де зими дуже морозні й малосніжні, – яру.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Протягом року немає жодного місяця, щоб пшениця не надходила на світовий ринок, оскільки її вирощують як у Північній, так і у Південній півкулі. Проте саме у Північній півкулі зосереджено найбільші площі. Китай, Індія та США посідають перші три місця за її збиранням. Крім них багато пшениці збирають Росія, Франція, Німеччина, Пакистан, Канада, Україна, Туреччина, Казахстан. У Південній півкулі пшеницю вирощують Австралія, Аргентина, Південна Африка. Найбільше зерна пшениці на ринок вивозять США та Китай. Експортерами цієї продукції є також Канада, Франція, Австралія, Аргентина, Південна Африка. Найбільші імпортери пшениці – Японія, країни Європи, Бразилія.

Номер слайду 9

Рис є основною продовольчою культурою майже для половини людства. Це типова культура мусонного клімату, яка потребує багато вологи і тепла, а також родючих ґрунтів (мал. 50, ст.86). Тому його культивують майже завжди за штучного зрошення у тропічному та субтропічному поясах Азії, Латинської Америки, Африки. У більшості країн збирають два врожаї рису на рік. Тому, хоча площ під ним удвічі менше, ніж під пшеницею, їх збирають майже однакову кількість. 90% рису дають азійські країни. Підраховано, що один житель Азії за рік споживає 100–300 кг рису, тоді як європеєць – лише 1–10 кг. Безперечними лідерами за збиранням рису є Китай, Індія та Індонезія, а за експортом – США.Імпортують рис країни Європи, довозять його й азійські країни.

Номер слайду 10

Кукурудза (маїс) набуває дедалі більшого значення як фуражна культура. Проте у деяких регіонах кукурудзу вирощують і для продовольчих потреб. Це теплолюбна та посухостійка рослина, що дає високі врожаї. Тому, хоча кукурудза за площею посівів посідає 3-­тє місце, вона – світовий «лідер» з­-поміж зернових культур за збиранням. Провідна роль за її виробництвом та експортом належить США, які дають майже 35% світового зерна кукурудзи. Багато кукурудзи вирощують Китай (21,5%), Бразилія (8%), Аргентина (3,2%), Україна (2,4%). Культивують цю рослину також країни Африки та Південної і Середньої Європи.

Номер слайду 11

Рідше культивують переважно для власних потреб інші зернові: ячмінь та жито. Зокрема як фуражну культуру та для потреб пивоварної промисловості вирощують ячмінь. Цю культуру здебільшого сіють у межах помірного поясу в Європі. Лідерами за збиранням ячменю є Росія, Україна, Франція. В інших регіонах світу є значні посіви ячменю у Канаді, США, Китаї. Як хлібну культуру переважно у Європі вирощують жито. Ця невибаглива рослина добре росте у зоні Нечорнозем’я, тому найбільше поширена в Росії, Німеччині, Польщі, Білорусі. У світі зростає інтерес до гречки. Найбільше цієї круп’яної культури вирощують Росія (32,7%), Китай (28,8%), Франція (6%), Україна (5%). Головними експортерами гречки є Китай, США, Польща, Танзанія, Бельгія, Латвія, а найбільшими імпортерами – Японія, Папуа-Нова Гвінея, Франція, Італія, США.

Номер слайду 12

Технічні культури. Всі технічні культури вирощують як сировину для подальшої переробки в різних галузях промисловості. Основними волокнистими культурами світу є бавовник, джут, льон­довгунець, агава на сизаль (мал. 51, ст. 87).

Номер слайду 13

Провідна роль належить бавовнику, який культивують майже у 80 країнах світу. Він є занадто вибагливим до ґрунтів, тому вирощується за умови внесення великої кількості добрив. Під час вегетації рослина потребує багато вологи і тепла. Вологу забезпечують переважно шляхом штучного зрошення. Це культура тропічного та субтропічного поясів. З 1 т бавовни­-сирцю одержують 300–400 кг бавовни-­волокна. За експортом бавовни-­волокна виділяються Китай, США та Індія. Багато цієї сировини вивозять Пакистан та Узбекистан. Високоякісними довговолокнистими сортами відомі Єгипет і Судан. Головними імпортерами бавовни є країни Європи та Японія. Крім волокна в результаті переробки бавовни одержують штучний шовк, папір, з насінин – харчову й технічну олії.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Джут – чагарник, з луб’яних волокон якого виготовляють цупкі тканини та канати. Він іде на виробництво килимів, рибного приладдя, мішковини. Цю теплолюбну рослину культивують у тропічному та субекваторіальному поясах. Найбільше його вирощують та експортують Бангладеш, Індія та Пакистан. Льон-довгунець невибагливий до умов зростання: він холодостійкий і добре розвивається на кислих ґрунтах. Тому це головна волокниста культура нечорноземної смуги Європи. Найбільші площі під льоном – у Китаї, Росії, Великій Британії, Франції, Бельгії, Білорусі. Багато його вирощують також у країнах Балтії, Канаді, США. У деяких країнах на сході Африки та у Бразилії культивують особливий вид агави, з якої одержують сизаль – волокно для виготовлення вітрил.

Номер слайду 16

Найпоширенішими олійними культурами є соя, соняшник, ріпак, арахіс, олива, олійна пальма. Кожна з них пов’язана з певними кліматичними умовами. Рослинами помірного поясу є соняшник та ріпак, субтропіків –олива, мусонних областей – соя, субекваторіального й тропічного поясів –арахіс, екваторіального – олійна пальма (мал. 52, ст.88).

Номер слайду 17

Основною олійною культурою світу є соя. За останні 30 років площі під нею зросли у 2,3 раза. До того ж стрімко зростає урожайність сої за рахунок генетично модифікованого посівного матеріалу: за останні 30 років – на 53,3%. Найбільше соєвих бобів виробляють в Америці – США (32,4%), Бразилії (29,6%) та Аргентині (29,6%). Досить багато сої вирощують Китай (4,5%) та Індія (4,3%), в України – 9­те місце (1%). У наш час говорять про «переможну ходу» цієї культури. Тепер це не лише кормова йолійна рослина. Соя, що багата на білок, стає замінником м’яса. У деякихкраїнах уже є соєва курятина, соєве морозиво, соєва картопля. Постійно зростають обсяги експорту сої. Переважну більшість її вивозять Бразилія(40,4%), США (37%) та Аргентина (7,3%). Найбільшим імпортером є Китай: 61,2% світового обсягу імпорту сої.

Номер слайду 18

Плантація сої у провінції Санта-Фе, Аргентина. Соєве поле на Фермі «Мазепа» коло Оттави, Канада в кінці жовтня. Насіння соїТофу – соєвий сир. Соєве м'ясо. Соєва олія

Номер слайду 19

Теплолюбний та посухостійкий соняшник вирощують країни помірного та субтропічного клімату. За останні 30 років площі під цією олійною культурою зросли на 84,2% й продовжують розширюватись. Лідерами за збором насіння соняшнику є Україна (28%), Росія (23,6%), Аргентина, Китай. Ці країни також забезпечують основну частку експорту соняшникової олії. Також до Топ­-10 за зборами соняшнику входять Румунія, Болгарія, Франція, Туреччина, Угорщина, Танзанія. Найбільшими імпортерами соняшникового насіння є Туреччина та більшість країн Європи: зокрема Нідерланди, Німеччина, Франція, Португалія, Іспанія, Угорщина та інші.

Номер слайду 20

Арахіс походить із саван Бразилії, звідки він спершу потрапив до Індії та Китаю, а вже через них у ХV ст. – до Європи під назвою «китайські горіхи». Плоди деяких видів дозрівають у ґрунті, за що називають рослину «земляним горіхом». Цінна харчова арахісова олія використовується переважно у кондитерській промисловості. Нині найбільші площі під арахісом зосереджено у країнах Західної Африки, звідки він експортується до Європи. Великі плантації під цією культурою є також в Індії, Китаї, США, Бразилії, Аргентині. У Західній Європі, Канаді та Індії основною олійною культурою є ріпак, у країнах Середземномор’я – олива, у країнах Західної Африки та Океанії –олійна пальма.

Номер слайду 21

Цукристими культурами є цукрова тростина (дає людству 60% цукру) та цукрові буряки (40%). Цукрова тростина є багаторічною рослиною тропічного поясу, дуже вибаглива до тепла та вологи (мал. 53, ст.89). Нині цукрову тростину вирощують переважно країни, що розвиваються. Її найбільшими виробниками є Індія, Куба та Бразилія. Імпортують цукор-­сирець із тростини США, країни Європи та Японія, на території якихздійснюється його рафінування (очищення). Цукрові буряки культивують у помірному поясі. Основними виробниками бурякового цукру є країни Європейського Союзу, Росія, Україна. Значні площі під цукрові буряки відведеноу Франції, Німеччині, Італії, Туреччині,

Номер слайду 22

Основними тонізуючими культурами є чай, кава та какао (див. мал. 53, ст.89). Усівони – рослини тропічного та субтропічного поясів, вирощуються здебільшого в країнах, що розвиваються. Так, виробництвом чаю на світовому ринку вирізняються Китай (35,6%), Індія (20,6%)(мал. 54), Кенія (7,7%), Шрі-Ланка (6,8%); кави – Бразилія (33%), В’єтнам (19,7%), Колумбія (8,1%), Індонезія(6%); какао – Кот-д’Івуар (29%), Бразилія (14%), Гана (12%). Головними імпортерами всіх тонізуючих культур є країни Європи та США. Багато кави та какао­-бобів завозить також Японія.

Номер слайду 23

З каучуконосних рослин відомим є дерево гевея – культура екваторіального поясу. Нині 90% натурального каучуку дають країни Південно­-Східної та Південної Азії: Малайзія, Індонезія й Таїланд. Імпортують натуральний каучук розвинуті країни Європи, США, Японія.

Номер слайду 24

Бульбоплідні культури. З-­поміж бульбоплідних культур найпоширенішою є картопля. За її валовим збором перші місця посідають Китай, Індія, Росія, Україна, США, Німеччина, Польща. У тропічних країнах вирощуютььінші бульбоплідні культури, які мають там основну продовольчу функцію: батат, або солодку картоплю (Китай, Індія, Індонезія), таро (країни Океанії), ямс та маніок (країни Африки, Латинської Америки, Азії) (мал. 55, ст.90).

Номер слайду 25

Тваринництво. У високорозвинутих країнах тваринництво має інтенсивний характер і використовує концентровані корми. У країнах, що розвиваються, та посушливих районах світу переважає екстенсивне тваринництво на природних пасовищах. Основними виробництвами тваринництва є скотарство, свинарство, вівчарство та птахівництво. Скотарство, тобто розведення великої рогатої худоби – корів, буйволів, яків, дає людству майже все молоко й третину м’яса. Найпродуктивнішу молочну худобу розводять у країнах Європи та Північної Америки. Європа дає понад 55% світових надоїв молока. М’ясний напрям переважає на територіях з посушливим кліматом і великими площами пасовищ. Найбільшим у світі районом м’ясного скотарства є південноамериканська пампа. Аргентину називають «м’ясним цехом світу» через її провідну роль в експор

Номер слайду 26

За поголів’ям корів 1-­ше місце посідає Бразилія, 2­-ге – Індія, де сконцентровано 20% їх світової кількості, що пояснюється релігійними причинами. Найбільшим поголів’ям продуктивної худоби також відомі Китай,США, Аргентина. Найбільше коров’ячого молока одержують у США, Індії та Китаї, а з країн Європи – у Німеччині, Франції та Польщі.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Свинарство є виробництвом тваринництва, що дає людині майже 40% м’яса, а також сало, шкури, щетину. Половина всього поголів’я свиней припадає на Азію. Китай є світовим лідером за кількістю вирощуваних свиней. Україна за цим показником посідає 7­-ме місце в світі

Номер слайду 29

Вівчарство є типовою галуззю посушливих районів (сухих степів, напівпустель, пустель), а також гірських масивів. За поголів’ям овець переважають Австралія, Китай та Нова Зеландія.

Номер слайду 30

Птахівництво дає людям близько 20% м’яса, а також яйця, пір’я, пух. Саме через механізацію цієї галузі вона стала найбільш інтенсивноюь у високорозвинутих країнах. Птахівництво розвивається переважно у приміській зоні, оскільки зорієнтоване на споживача продукції. Розводять курей, індиків, гусей, качок, гаг, страусів ему. Проте абсолютну більшістьпоголів’я становлять кури. За виробництвом курячих яєць перші три місця в світі посідають Китай, США та Росія.Іншими галузями тваринництва є ставкове рибництво, шовківництво, бджільництво, конярство, оленярство, розведення верблюдів, хутрове звірівництво тощо. ГагиІндики. Страусина ферма

Номер слайду 31

ПРАКТИЧНА РОБОТА 3. Тема: Визначення основних технічних культур, що їх вирощують у помірному й тропічному кліматичних поясах, та обґрунтування встановлених відмінностей. Мета: дослідити зональність світового сільського господарства на прикладі культивування певних технічних культур в умовах різних кліматичних поясів, встановити залежність між поширенням технічних культур та природними чинниками. Використання карт: сільське господарство світу. ПОМІЧНИК В ІНТЕРНЕТІ1. http://www.economy.in.ua/pdf/11_2015/8.pdf (Інформація про сучасний стан агропродовольчого ринку світу та місце в ньому України).

Номер слайду 32

ПЕРЕВІР СЕБЕ 1. Назвіть галузі сільського господарства. Яке вони мають значення у різних за рівнем розвитку типах країн? 2. Які основні групи культур вирощують у рільництві? 3. Які рослини називають «трьома хлібами людства»? Назвіть країни, що їх найбільше вирощують та експортують. 4. Які спільні ознаки мають усі технічні культури? 5. Назвіть країни-лідери з вирощування бавовнику, льону-довгунцю, сої, соняшнику, цукрової тростини, цукрових буряків, чаю, кави, какао, гевеї. 6. Розподіліть сільськогосподарські рослини за кліматичними поясами, в межах яких вони культивуються. 7. Назвіть головні галузі тваринництва та країни, що вирізняютьсянайвищим рівнем їх розвитку.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Іщенко Наталія Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Піхенько Тамара Славіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Географія 9 клас (Кобернік С. Г.,Коваленко Р. Р.)
Додано
22 серпня 2020
Переглядів
10787
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку