Презентація "Сімейне навчання"

Про матеріал
Сімейне навчання, як спосіб організації освітнього процесу здобувачів освіти, самостійно їхніми батьками
Зміст слайдів
Номер слайду 1

 ДІТИ – ЦЕ НАШЕ МАЙБУТНЄСІМЕЙНЕ НАВЧАННЯ

Номер слайду 2

Педагогічний колектив керується Законами України «Про освіту», «Про загальну середню освіту, іншими нормативно-правовими документами у галузі освіти, наказом Міністерства освіти і науки України №955 від 12 січня 2016 року №8 (зі змінами) Сімейна (домашня) форма здобуття освіти – це спосіб організації освітнього процесу здобувачів освіти самостійно їхніми батьками. Відповідальність за здобуття освіти здобувачами освіти на рівні, не нижчому за стандарти освіти, несуть особисто батьки. Якщо рівень знань дитини виявиться незадовільним — школа має повне право наполягати на її поверненні до очної форми навчання.

Номер слайду 3

На який документ посилатися при переведенні на сімейну форму?У 2017 році Верховна Рада України ухвалила новий закон Про освіту. Він передбачає реалізацію концепції Нової української школи, яка серед інших опцій пропонує домашнє навчання. Здобувач освіти, який навчався вдома, має право отримати повноцінно свідоцтво про здобуття базової середньої освіти, свідоцтво про здобуття повної загальної середньої освіти. Адміністрація школи не має жодної законної підстави відмовити батькам, які хочуть перевести свою дитину на сімейну форму навчання.

Номер слайду 4

Як проходить оцінювання?Якщо весь освітній процес для здобувача освіти організовують батьки, важливо слідкувати за прогресом у навчанні. Здобувач освіти має не відставати від однолітків, а рівень знань має відповідати показникам Держстандарту. Для цього здобувачі освіти проходять оцінювання два (чотири) рази на рік. Як його проходити (онлайн чи офлайн),  кожен заклад визначає самостійно. Відповідальними особами є директор, заступники директора, вчителі-предметники, класоводи, класні керівники.

Номер слайду 5

Сімейна форма навчання (основні документи): заява (підписана директором);договір про надання освітніх послуг (підписана директором);згода про оприлюднення даних здобувача освіти (підписана директором)Чи можуть здобувачі освіти на індивідуальній формі брати участь в олімпіадах та мати інші форми відзнаки досягнень у навчанні?Так, здобувачі освіти, які навчаються за індивідуальною формою, можуть на загальних підставах брати участь в олімпіадах, турнірах, конкурсах та інших змаганнях. На рівні з іншими здобувачами освіти вони мають право на відзначення успіхів у навчанні. Їх можуть нагороджувати похвальними листами та грамотами, а також медалями. 

Номер слайду 6

Переваги сімейного навчання:• Здобувач освіти може навчатися будь-де і в зручний для нього час. Він отримає атестат державного зразка чи буде переведений до наступного класу. • Раніше така форма здобуття освіти була актуальною для здобувачів освіти, які професійно займаються спортом і не можуть відвідувати школу. Зараз цю форму рекомендують батькам, які виїхали за кордон. Тож якщо їхні діти будуть відвідувати європейські школи, але не бажають втрачати український навчальний рік, – зможуть отримати й український атестат.

Номер слайду 7

Недоліки сімейного навчання:•  Здобувачам освіти важко  самостійно опрацьовувати матеріал. Така форма навчання підходить не всім здобувачам освіти, а лише тим, які мають гарно розвинені навички самодисципліни і самоконтролю. Або ж їм можуть допомагати батьки, контролюючи процес навчання. •  контрольні роботи здобувач освіти може виконувати не самостійно, – і це неможливо перевірити, тому оцінка не буде повністю об’єктивною. Попри всі недоліки можна рекомендувати сімейну форму освіти тим, хто за кордоном, але планує повернутися в Україну і хоче, щоб дитина отримала документ про здобуття української освіти. 

Номер слайду 8

Як створити умови для навчання вдома? (допомога батькам)Декілька порад, як можна зробити процес домашнього навчання більш ефективним:•  складіть розклад щоденних занять;•  разом із дитиною розбирайте складні теми;•  контролюйте кількість часу, яку дитина приділяє навчанню;•  періодично самостійно чи за допомогою викладачів проводьте контроль засвоєних знань.

Номер слайду 9

Якщо батьки чи здобувачі освіти не виходять на зв’язок (довгий час)?Класовод чи класний керівник звертається до адміністрації школи та повідомляє, що є проблема з цією сім’єю. За потребою адміністрація школи повідомляє службу у справах неповнолітніх.

Номер слайду 10

Результати оцінювання фіксуються в окремому журналі або у класному журналі, що містить розділ/додаток для обліку навчальних занять та оцінювання при організації індивідуальної форми здобуття освіти 

Номер слайду 11

Складові сімейного навчаннядля здобувачів освіти- усвідомлення суспільної ролі і місії у житті; - терпимість і вміння дотримуватися правил життя у роботі над собою- вміння використовувати свої знання за потребою; - усвідомлення відповідального ставлення до навчання, опанування важливих знань; - володіння критичним мисленням у роботі із новою інформацією; працювати на позитивний результат;- здатність аналізувати свою діяльність та поведінку

Номер слайду 12

Ми ВІДПОВІДАЛЬНІ не тільки за те, що робимо, а й за те, що не робимо. Жан Батист Мольєр. Потрібно, щоб людина ЗРОЗУМІЛА, що вона - ТВОРЕЦЬ І ГОСПОДАР СВІТУ, що на ній ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ за все НЕЩАСТЯ на землі і що їй же належить СЛАВА за все ХОРОШЕ, ЩО Є В ЖИТТІ. Ромен Роллан

Номер слайду 13

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
3.5
Відповідність темі
4.5
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Добриденко Лариса Борисівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гурьева Ирина
    Загальна:
    3.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
11 січня 2023
Переглядів
1999
Оцінка розробки
4.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку