Презентація "Символіка орнаменту й кольору в народній творчості. Український рушник"

Про матеріал
Національна вишивка – оберіг і символ України. Рушник вишиваний як долі стежина. Мета: сприяти розвитку пізнавальних здібностей у дітей; формувати уявлення дітей про рушник, як оберіг людини та оселі, про традиційне житло та побут українців в минулому; дати знання про види рушників, їх призначення та використання; розширити знання дітей про назви рушників, їх призначення в побуті.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Роботу підготувала Сковородка Оксана Петрівна,вчитель образотворчого мистецтва гімназії №2 імені А. П. Бахути Новокаховської міської ради. УКРАЇНСЬКИЙ РУШНИК

Номер слайду 2

Український вишиваний рушник з'явився приблизно п'ять сторіч назад. За мотивами орнаменти вишивок поділяються на три групи: геометричні (абстрактні), рослинні, зооморфні (тваринні). У кожній родині, де підростала дівчина, скриня мала повнитись рушниками. Готувати рушники - означало дбати про дівочий посаг. До їх виготовлення привчали ще з юного віку.

Номер слайду 3

Вишивкою оздоблювали рушники, фіранки, жіночий та чоловічий одяг. Особливої уваги надавали рушникам - старовинним оберегам дому, родини . У давнину рушник, вишитий відповідними візерунками-символами, був неодмінним атрибутом багатьох обрядів: з рушником приходили до породіллі вшанувати появу нової людини, зустрічали, і проводжали дорогих гостей, справляли шлюбні обряди, проводжали в останню путь, прикрашали, образи та накривали хліб на столі.

Номер слайду 4

ВИДИ РУШНИКІВ

Номер слайду 5

Регіони України за типовими для них візерунками, орнаментами і символами, техніками і кольорами

Номер слайду 6

За мотивами орнаменти вишивок поділяються на три групи:

Номер слайду 7

Геометричний (абстрактний) орнамент

Номер слайду 8

Зооморфний (тваринний) орнамент

Номер слайду 9

Рослинний орнамент

Номер слайду 10

Символи кольорів на рушниках— це любов, світло, боротьба— символ здоров‘я- весна, буяння, оновлення, життя- повернення додому- щаслива дорога з чистим небом і ясним сонцем - це журба, горе, нещастя — символ удачі

Номер слайду 11

Символіка малюнка ДУБ Дуб – священне дерево, яке уособлювало Перуна, бога блискавки та грому, чоловічої енергії, розвитку, життя. Тому парубки і молоді чоловіки завжди мали при собі чарівний оберег живильної сили свого роду.

Номер слайду 12

Символіка малюнка КАЛИНА Калину пов'язували з народженням Всесвіту, вогняної трійці: Сонця, Місяця та Зірки. Тому назву вона отримала від давньої назви Сонця – Коло. А оскільки плоди калини червоні, вони символізують кров та безсмертний рід. Саме тому весільні рушники, дівочі і навіть чоловічі сорочки прикрашають гронами калини.

Номер слайду 13

Символіка малюнка ДЕРЕВО ЖИТТЯ Дерево Життя, Світове Дерево, Дерево Роду, Древо, Квітка, Вазон – все це наукові та народні назви центрального символу в рушниках. Дерево являє собою безсмертя, нескінченість Життя, його розмаїття.

Номер слайду 14

Символіка малюнка ВИНОГРАДСимволіка винограду розкриває нам радість і красу створення сім’ї. А ще виноград символізує Ісуса Христа. «Я є істинна виноградна Лоза, а Батько Мій — Виноградар» — сказано в Євангелії від Іоанна.

Номер слайду 15

Символіка малюнка ПТАХИ Парно зображені птахи в народному мистецтві уособлюють кохання, щастя, чим і пояснюється їх розташування на рушниках для весільних обрядів.

Номер слайду 16

Солярні знаки, схематичні фігури Сонця, Берегині, Дерева життя, вишиті на тканині, є ще одним свідченням глибокої шаноби наших пращурів до Сонця, Матері, як могутніх, святих, життєдайних першооснов усього сущого. Символіка малюнка СОЛЯРНІ ЗНАКИ

Номер слайду 17

Практична робота. На аркуші паперу в клітинку розробити ескіз орнаменту для рушника

Номер слайду 18

Для роботи тобі знадобиться :   аркуш паперу в клітинку, фломастери. Виконуй роботу в такій послідовності:     1. Розмісти орнаментну смужку „вишиванки ” на аркуші паперу.     2. Визнач ритм чергування зображень, їх габаритні розміри.     3. Виконай контурний малюнок декоративної композиції.     4. Виконай декоративну композицію в кольорі.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Цецхладзе Марина Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Нетудихата Юлія Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Славинский Александр
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Пивовар Тетяна Ігорівна
    Дякую за матеріал! Все чітко, коротко і зрозуміло а цікаво дітям!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Сергієнко Світлана Сабірівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додав(-ла)
Жирова Арина
Додано
16 квітня 2021
Переглядів
12117
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку