Презентація "Синтаксис" для учнів 9 класу

Про матеріал
Презентація - тест для роботи на уроці під час закріплення теми "Складне речення"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Синтаксис Узагальнення вивченого 9 клас

Номер слайду 2

Виділене слово є означенням у реченні А Хоч буйна трава, та не для мого вола. Б Своя солома ліпша, як чужа перина. В Жито гарне, та день малий. Г Гостре словечко коле сердечко . Д Не хвали кашу, коли просо не сіяне.

Номер слайду 3

. Складносурядним є речення. А Тоді як на своїй я скрізь і завжди стрічаю людину. Б Ліва рука від незвичайної ваги зомліла, і Харитя не могла її зігнути. В Поїзд летів, повний людського гаму. Г Я чую твердість і форму затоплених на дні чорної пітьми меблів і скрип помосту під їх вагою. Д Може, і я обернусь тоді у бездушний предмет, який нічого не почуває, в «ніщо» .

Номер слайду 4

2. Складносурядним є речення. А Але й там, далеко від рідних осель, настигала його панська рука. Б І йому ясно уявлялося, як лютуватиме пан, дізнавшись завтра, що Остап утік. В Тепер я можу спокійно спати, твої міцні стіни стануть між мною і цілим світом. Г Повітря тремтить від спеки, і в срібнім мареві танцюють далекі тополі.

Номер слайду 5

 Складносурядне речення утвориться, якщо серед варіантів продовження речення Я йду за ними, … вибрати. А тому що мені видно легке гойдання всіх трьох крилатих хребтів, м”яких, вовнистих…Б бо мені видно легке гойдання всіх трьох крислатих хребтів, м’яких, вовнистих…В і мені видно легке гойдання всіх трьох крислатих хребтів, м’яких, вовнистих…Г коли мені видно легке гойдання всіх трьох крислатих хребтів, м’яких, вовнистих…

Номер слайду 6

 Підрядна частина стоїть після головної в складнопідрядному реченні:а) Хто знання має, той і мур зламає.б) Добре того вчити, хто хоче все знати.в) Хто вчиться змолоду, не знає під старість голоду (Нар. творчість).г) Хто п’є зілля джинджури, той забуде дорогу до лікаря

Номер слайду 7

На питання незважаючи на що відповідає підрядна: а) означальна; б) мети;  в) допустова;  г)причини.

Номер слайду 8

Складнопідрядне речення з підрядним означальним: а) Рідну пісню треба захищати так, як захищають рідний край.б) А доки є пісня, нікому не вдасться захмарити небо моєї душі.в) Духовність – озонова пелюстка, що так бережно огортає планету й не дає зруйнувати життя.г) Народе мій, як добре, що ти у мене є на світі.

Номер слайду 9

 Складнопідрядне означальне речення є в рядку. А Місяць повис над ставом, нитку сріблясту в’яже, щоб таємниці неба і землюлюдей з’єднати. Б Під тихе рипіння морозу я казку стару пригадаю, як тихо шепочуться лози весноюв подільському краю. В У досвітньому небі сизіли далекі пера непорушних хмар, наче над цією землеюлетіло з усіх усюдів безліч перелітних птахів. Г Як одступиш од гармат на аршин, то вона од тебе на сажень. 

Номер слайду 10

Складнопідрядні з підрядним з’ясувальним є всі речення, окрім А Хто ж не знає, що в кожному українському обійсті має рости ружа й шавлія,любисток і м’ята, чорнобривці й нагідки. Б На Україні вірили, що поле після битви навесні вкривається маками. В Мабуть, ніколи не зможемо довідатися, хто і коли вперше здогадався втілити в узорах красу рідної природи свої переживання та відчуття. Г Навесні 1904 року Соломія Крушельницька блискуче виступила при тріумфальному відродженні „Мадам Баттерфляй” Пуччіні в Італії, хоча кількома місяцями раніше ця опера зазнала гучного провалу.

Номер слайду 11

Складне речення з підрядним з’ясувальним утвориться, якщо серед варіантів продовження речення. З дороги видно було... вибрати  А вікно, яке блимало світлом каганця. Б як вився у низині кривульками глибокий та каламутний Прут. В все, що їхало й йшло до нашого села. Г так що всі намагалися йти тихіше. Д незважаючи на те, що дощ періщив стіною.

Номер слайду 12

Складнопідрядним реченням з підрядним умови є А Воно, як маєш серце не з льодини, розп’яття – доля кожно людини. Б Піти лишень подивитися до царя в палати, що там робиться . В А я, здається, вмер би, аби хоч раз ще голос твій почуть. Г Іноді, коли я сплю, час приходить і до мене, постоїть біля узголів’я та й злегка потягне за чуба малого. Д Андрійків тато скинув кожуха, щоб легше було бігти.

pptx
Додано
19 серпня 2020
Переглядів
1710
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку