Презентація "Синтаксис і пунктуація. Узагальнення"

Про матеріал
Дана презентація стане у нагоді вчителям для узагальнення вивченого розділу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Узагальнення теми«Відомості із синтаксису і пунктуації»

Номер слайду 2

ПРИГАДАЄМОСинтаксис – це розділ мовознавства, що вивчаєсловосполучення і речення. Пунктуація – це розділ мовознавства, що вивчає правила вживання розділових знаків.

Номер слайду 3

СЛОВОСПОЛУЧЕННЯ це щонайменше два слова, одне з яких є самостійним, а інше – залежним (від самостійного слова до залежного ставимо питання)До словосполучення не належать: Підмет з присудком (дощ іде); Іменник чи займенник з прийменником (перед будинком, наді мною); Однорідні члени речення (сонце і небо)

Номер слайду 4

Вправа Знайди словосполучення. Добре вчитися, лагідний вітер, над хмарами, небо і земля, сміється сонце, високо літає, гірко плаче, спіла ягода, високий та стрункий, шепоче вітер.

Номер слайду 5

РЕЧЕННЯРечення – одне чи декілька слів, які виражають закінчену думку. За метою висловлювання:розповідні, питальні, спонукальніЗа емоційним забарвленням: окличні, неокличні.

Номер слайду 6

ГРАМАТИЧНА ОСНОВА РЕЧЕННЯПідмет Головний член речення,що називає предмет,відповідає на питання хто? що?Присудок. Головний член речення,що називає дію предмет,відповідає на питання що робить підмет?Визначте головні члени речення. Високо в небі сяють зорі. 2. Пролітають над нами журавлі. 3. Травневе сонце в травах спочиває. 4. Прилетіли ластів’ята, сіли край віконця, принесли у нашу хату весняного сонця.

Номер слайду 7

ДРУГОРЯДНІ ЧЛЕНИ РЕЧЕННЯДодаток (питання непрямих відмінків: кого? чого?, ким? чим?)Означення(який? чий? котрий?)Обставина (де? куди? звідки?навіщо? і .т.д.)Від дієслова ставимо питання до додатка і обставини. Від іменника ставимо питання до означення. Визначте головні та другорядні члени речення. 1. Свій голос має кожне дерево.2. Легкий приємний голос має м’який лист липи. 3. Радісно, ласкаво шелестить листя берези.

Номер слайду 8

ОДНОРІДНІ ЧЛЕНИ РЕЧЕННЯ рівноправні між собою; стосуються одного слова в реченні; відповідають на одне і те ж питання; між ними ставимо кому; не ставимо кому перед неповторюваним (одиничним) сполучником. Визначте однорідні члени речення, розставте розділові знаки.І птахам і звірятам цікаво було дивитися на людей. Сосни немов розступилися і обгорнули поляну. Груші яблуні і сливи висадили в садку. У вазі стояли квіти тюльпани нарциси та бузок.

Номер слайду 9

УЗАГАЛЬНЮВАЛЬНЕ СЛОВО ПРИ ОДНОРІДНИХ ЧЛЕНАХ РЕЧЕННЯЗа своїм значенням об’єднує однорідні члени речення; : , , , , - Розставте розділові знаки. У лісі росте багато дерев берези ялини дуби. Пагорбки трави кущики усе оповите туманом. Все усміхалося мені і небо й сонце й квіти польові.

Номер слайду 10

ЗВЕРТАННЯ Це слово, або сполучення слів, що називає того, до кого звернена мова;- На письмі виділяється комами. Розставте розділові знаки. Оленко витри будь ласка дошку. Не стелись тумане не шуміть тополі. Горнусь до тебе Україно.

Номер слайду 11

ВСТАВНІ СЛОВАЦе слова або сполучення слів, за допомогою яких виражається ставлення мовця до висловленого (здається, мабуть, на щастя, по-перше…);Виділяємо на письмі комами; Слова навіть, майже, все-таки, мовби, начебто, особливо ставними не бувають. Розставте розділові знаки. Можливо сьогодні буде сильний дощ. Принеси мені будь ласка джерельної води. Майже всі дерева вже розпустили своє листя. Деяких видів тварин нажаль залишилося мало.

Номер слайду 12

СКЛАДНЕ РЕЧЕННЯ Має дві і більше граматичних основ; Частини складного речення поєднані безсполучниковим або сполучниковим зв’язком;- Між частинами в складному реченні ставимо кому. Знайдіть складні речення. Розставте розділові знаки. Вільний і щасливий степ розлігся довкруг а високо в небі літає самотній шуліка.2. Туман над лугом колихався кричали у гаю сичі. Весела радісна весна мені дарує гарний настрій. Ще тримались по садах пізні сливи як раптово пішов сніг.

Номер слайду 13

ВПРАВА “ЗАКІНЧИ РЕЧЕННЯ” Сьогодні на уроці я згадав (згадала)………… Найлегше мені було….. Найскладнішим мені здається….. Тепер я краще розумію…….

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Ковальчук Сергій Іванович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Губар Алла Анатоліївна
    Дякую) Просто ідеально!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Щелкун Світлана Олександрівна
    Дуже класна презентація, дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
24 грудня 2022
Переглядів
13904
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку